Vücudunuzun Dinlenmeye İhtiyacı Olduğunu Gösteren 6 İşaret

17 Ocak 2018

İyi bir gece uykusu, elde edebileceğiniz en önemli ve sağlıklı yenilenme şeklidir. Günde beş saat uyuyarak size yeterli geldiğini düşünüyor olabilirsiniz fakat kronik uyku yetersizliği beraberinde şeker hastalığı, kardiyovasküler hastalık, obezite ve depresyonu getirebilir.

Sağlığınızla ilgili problemlerle karşılaşmamak için aşağıdaki belirtilerin göstermeniz durumunda bir uzmana danışabilirsiniz.

  • Sürekli açlık hissi

Beyniniz enerji ve uyku yoksunluğu hissediyorsa, bunu çeşitli yerlerden alıp dengelemek isteyebilir. Araştırmalar da bu noktada sıklıkla başvuracağı yeri yiyecekler olarak söylemekte. Yeterince dinlenmemiş bir vücut, açlık hormonu olan ghrelin üretimini artırmaktadır. Bu noktadan sonra ise vücudumuz şekerli ve yağlı gıdaları arar duruma geliyor. Bunun üzerine uykumuz, tokluk hormonu olan leptini etkiler. Yeterli uyuyamamak, yemekten vazgeçirecek olan sinyalleri hissetmememize neden olabilir. Enerji alımını ise en kolay yapabileceğimiz yer olan yemeklere yönlenebiliyoruz.

 

  • Zayıf kararlar alma

Yorgunluk hissi, zayıf kararlar almanızdaki en önemli rolü üstlenebilir. Fiziksel ve mental yorgunluk hissiyatı ile hayatınıza dair aldığınız karar ve aksiyonlar ters tepebilir. Uyku yoksunluğunun hız ve bilişsel düşünebilme yeteneğine olumsuz etkisi çeşitli araştırmalarca kanıtlanmıştır. Bunun yansımaları; problem çözme, karar verme, zaman yönetimi gibi kritik noktaları doğru işletememenize neden olabilir. Kaliteli ve sağlıklı bir uyku uyuyarak, yorgunluk hissini hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

Yatsan yatak, yastık, baza ve çeşitli uyku ürünlerimizi inceleyip kişisel konforunuza göre en iyi seçeneği hemen satın alabilirsiniz.

  • Duygusal bir dönme dolapta hissediyorsanız

Daha önce hiç tepki vermediğiniz şeylere aşırı tepkiler mi veriyorsunuz? Bazen çılgınca, akla mantığa uygun olmayan, ağlamaklı durumlar içerisinde hissediyorsanız, uyku yoksunluğu en önemli sebebi olabilir. Bununla beraber duygusal anlamda girilecek dengesiz periyod içerisinde stres, sinir, baş ağrısı, yüksek tansiyon gibi problemler baş gösterebilir.

  • Unutkanlık baş gösteriyorsa

Uzun vadede beyin sağlığınız için uykunun yeterli miktarda ve uygun ritimde alınması önemli hale geliyor. Uyku, belleğimiz ve duygusal işlemlerimizin düzenli çalışmasını sağlar. Bu sebeple dinlenme eksikliği hafızanız ile çoğu zaman uğraşıyor olabilir. Yorulduğunuz zaman anılarınızı tam anlamıyla oluşturmanız zor olacaktır. Hayatınızın akışına olumsuz yansımasını iş/kariyer, aile, sosyal çevre ve sorumluluklarınız üzerinde görebilirsiniz. Bir sonraki toplantınızı, yetiştirmeniz gereken raporu, akşam katılacağınız bir etkinliği unutmanız ya da son anda hatırlamanız, işleri sizin için daha zor hale getirebilir.

  • Gün boyunca uykusuzluk hissi

Gündüz saatlerinde yaşadığınız bitkinlik hissi, gece yeterli uyku alamadığına dair sallanan bir kırmızı bayrak gibidir. Belirtiler ise her beş dakikada bir esneme ve sürekli ayık kalmak adına kahve vb. içecekleri tüketme isteği olarak ortaya çıkabilir. Çoğu yetişkin için günde yedi ile dokuz saat uykunun ideal olabileceği araştırmalarca ortaya konmuştur. Bununla birlikte ekranların akşam saatlerinde kullanılması, melatonin salınımını ciddi şekilde engeller. Uykudan hemen önce televizyon seyrediyor veya sosyal medya ile uğraşıyorsanız aşırı şekilde uyarıcı etkisi olabilir ve uykuya dalma sürenizi ciddi şekilde etkileyebilir.

Sağlıklı ve iyi bir uyku uyuyabilmeniz adına Yatsan yatak ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

  • Sık sık hastalanma

Uyku yoksunluğunun önemli yansımalarından biri de bağışıklık sistemimiz üzerinde gözlemlenir. Düzgün uyuyamadığınız durumlarda, vücudunuzun hastalıkla mücadele edebilme kapasitesi düşebilir. Bu da kırgın ve dirençsiz bir vücudu korunmasız hale getirecektir. Araştırmaların gösterdiği bilgilere göre günde yedi saatten az uyuyan kişilerin, sekiz saat ve üzeri uyuyan kişilere oranla hastalanma riskinin üç katı daha fazla olduğunu ortaya konmaktadır. Bunun nedeni, bağışıklık sistemimizin uyurken sitokinler üretmesidir. Bunlar da enfeksiyonlara ve enflomasyona karşı koruyan proteinlerdir. Birkaç gün üst üste zayıf uyku almanız durumunda, işlevselliğini yitirir ve virüslere karşı vücudunuzun direncini çok düşük seviyeye çekebilir.

 

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder