Uykunuzu Alamamanızın Sebebi Yatağınız Mı? Yoksa Uyku Problemi Mi?

29 Temmuz 2020
Dijital saat

“Gece uykusuna çok zor dalıyorum, sabah uyanma konusunda problemlerim var, defalarca alarm kurmama rağmen uyanmak bir eziyet, bel ağrısı yaşıyorum kesin yatağımdan kaynaklı, gün içinde işlerime/derslerime hiç odaklanamıyorum.” gibi birçok cümleyi hem kendimiz söyleyebiliyor hem de yakınlarımızdan sık sık duyabiliyoruz. Çok kanıksadığımız bu cümlelerin suçlusu olarak genelde yataklarımızı, yastıklarımızı görebiliyoruz. Ancak çoğu insan, normal gördüğü ya da uyku ürünlerini suçladığı bu sorunların altında “uyku problemleri ve hastalıkları” olduğunu düşünmüyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi başta olmak üzere birçok önemli kurum ve kuruluşta nöroloji ve uyku üzerine çalışan Prof. Dr. Hakan Kaynak’a göre; Türk toplumunun yüzde 90’ı hayatının bir bölümünde uyku problemi yaşıyor ve bunları normal bir durum olarak karşılıyor. Tüm bu sebeplerden ötürü insanlar bir doktora başvurmayabiliyor. Uyku problemleri nelerdir, suçlu her zaman yatağımız, yastığımız, uyku ürünleri mi yoksa bizde birer uyku problemine mi sahibiz gibi sorular karşısında faydalı bir yazı ortaya koymak ve sizleri bilgilendirmek istedik.

Uyku problemi, uykusuzluk problemi, sabah kolay uyanamama problemi… saymakla bitmez. Tüm bu konularda hep yatağımızı suçluyoruz. Yatak rahatsız, yastık sert, başım yastıktan düşüyor sabah iyi uyanamıyorum vb., söylemleri bizler de yakınlarımızdan duymuşuzdur. Pek fazla doktora başvurulmayan ama günlük hayatımızı derinden etkilen uyku problemleri konusunda farkındalık kazanmak ve her zaman uyku ürünlerini suçlamamak çok önemli. Biz de bu yazımızda okuyucularımızı biraz daha bilinçlendirmek için; tedavi edilmesi gereken uyku bozukluğuna nelerin işaret ettiğini anlatmak istedik.

Uyku Problemleri Nelerdir?

  • Uyku Apnesi

Gündüz sıkça uyuklama, yorgunluk, uyurken horlama ya da soluksuz kalma, genelde sabahları, uykudan uyanınca yaşanan baş ağrıları gibi belirtilere sahip bir uyku problemi/rahatsızlığıdır.

  • Narkolepsi

Tıpkı uyku apnesi gibi gündüzleri çok fazla uyku eğilimi ve kısa süreli olarak uyku atakları yaşatır. Bu uyuklamalar sırasında rüya görmek ve rüya benzeri halüsinasyonlar görmek narkolepsi için uyarı işaretleridir.

  • Kronik Uykusuzluk

En az 1 ay süren, geceleri uyuyamama durumudur. İnsanların genellikle stres, endişe gibi faktörlere bağladığı ancak başka sebeplere de dayanabilen bir uyku problemidir.

  • Uykusuzluk (Insomnia)

Uykuya dalmayı ya da kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamayı zorlaştıran bir problemdir. Çok erken uyanabildiğiniz, geceleri uyku bölünmesi yaşatabilen ve tekrar uykuya dönmeyi neredeyse imkansız hale getiren bir uyku problemidir.

“İki aydan fazla süren uyku sorunu artık bir hastalıktır.” 

Uyku problemleri yaşayıp yaşamadığınızdan emin olmak için kendinize sormanız gereken en önemli soruları aşağıda sizin için sıraladık:

  • Gün içinde kendinizi tembel ve üşengeç mi hissediyorsunuz?
  • Duygularınızı ve tepkilerinizi kontrol etmekle güçlük mü çekiyorsunuz?
  • Gün ortasında farklı zamanlarda uyuya kalıyor musunuz?
  • Kısa süre önce meydana gelen olayları hatırlamakta güçlük mü çekiyorsunuz?
  • Kolay işleri yaparken odaklanma ve konsantrasyon problemi mi yaşıyorsunuz?
  • Televizyon seyrederken, kitap okurken uyanık kalmakta zorlanıyor musunuz? 

Bu soruların birden fazlasında evet cevabı alıyorsanız hemen yatağınızı ve yastığınızı suçlamayın☺ Eski, yıpranmış ve artık size hizmet etmeyen ürünlerinizi tabii ki zamanı gelince yenileyin. Uyku kalitenizle gün içinde yaşam kaliteniz arasındaki bağ çok kuvvetli. Fakat iyileşme göstermeyen bir rutindeyseniz, mutlaka konunun uzmanına ya da bir doktora başvurup sağlığınıza kavuşmanızı dileriz. Size en uygun yatakları ve yastıkları incelemek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz!

Yukarıdaki soruların birden fazlasına “evet” cevabı veriyorsanız hemen yatağınızı, yastığınızı suçlamamak sağlınız açısından daha iyi olabilir. 😊 Elbette, eskimiş, ömrünü tamamlamış, yıpranmış ya da artık size hizmet etmeyen ürünlerinizi değiştirmek isteyebilirsiniz. Yatağınız, yastığınız hatta kullandığınız yorgan, alez gibi tüm uyku ürünleri uyku kaliteniz için birer mihenk taşı. Daha sağlıklı bir uyku için horlama, uyku bölünmesi, gece uyuyamama ya da gündüz uyuyama ve diğer sorunlar için doktorunuzla görüştükten sonra sağlığınız için en uygun uyku ürünlerini tercih etmeniz çok daha doğru olacaktır. İyi bir gece uykusu, gün içindeki yaşam kalitenizi ve uzun vadede tüm sağlığınızla güçlü bir bağ içindedir. İyi bir uyku için ihtiyacınız olan en uygun yatakları, yastıkları ve olan tüm ürünleri incelemek için Yatsan web sitemizi ziyaret edebilirsiniz! Şayet bir uyku problemi yaşıyorsanız en yakın zamanda sağlığınıza kavuşmanızı dileriz.

1 Yorum

  • Cevapla Nöbetçi Eczane 3 Aralık 2020 at 22:47

    İçeriğinizi soluksuz okudum. Çok başarılı ve kaynak niteliğinde. Yeni blog içeriklerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.

  • Yorum Gönder