Dünya Uyku Günü Nedir?

15 Mart 2024

İnsan hayatının üçte biri uykuda geçiyor. Yatsan ise bugün 50 yılı tamamladığı hayatının her anını, sizin için hep daha iyisini arayarak, sadece uykuyla geçirdi.

Uyku sağlığımızı geliştirmeye yönelik olarak her yıl düzenlenen Dünya Uyku Günü, bu yıl 15 Mart’ta “Küresel Sağlık için Uyku Eşitliği” teması altında gerçekleşecek.

Uyku sorunları, dünya nüfusunun yaklaşık %45’ini etkileyerek sağlığımızı ve yaşam kalitemizi ciddi şekilde riske atıyor. Bu yılki tema, bu nedenle son derece önemli.

Dünya Uyku Günü, Dünya Uyku Derneği ve Dünya Uyku Federasyonu tarafından her yıl mart ayının ikinci veya üçüncü cuma günü kutlanıyor. Bu gün, uykunun öneminin ve hayatımızdaki büyük yerinin kutlanmasının yanı sıra, uyku farkındalığı oluşturmak için de harika bir gün.

Hayatımızın ortalama üçte birini kapsayan uykunun kapladığı geniş alanı bize hatırlatmasının yanı sıra, Dünya Uyku Günü, eğitim, sosyal hayat, sağlık ve alışkanlıklar gibi uykunun etkilediği veya uyku kalitesini etkileyen konuların tekrar tartışılması ve farkındalık kazanmak için de önemli.

Neden Dünya Uyku Gününü Kutluyoruz?

Dünya Uyku Günü’nü bu yıl, 15 Mart Cuma Günü kutluyoruz. Peki, uyku gününü kutlamak ve uykuyu enine boyuna inceleyip, uyku alışkanlıklarımızı çözmemiz neden bu kadar önemli? Çünkü uyku hem onarım ve yenilenme hem de vücut sistemlerimizin bütünlüğü ve sağlığı için çalışıyor. Uykumuzda hafızamızda vücudumuza, stres seviyemizden bağışıklığımıza; fonksiyonlarımız düzenleniyor, yenileniyor ve kendini şarj ediyor.

İyi uyku sadece vücudumuzu değil, psikolojimizi de direkt olarak etkiliyor. Uyku Günü de tam bu yolda, bize uyku alışkanlıklarımızı anlamamız ve uyku düzenimize ve kalitesine dikkat etmemiz için bir çağrı ve hatırlatma niteliği taşıyor. Dünya Uyku Günü sayesinde uyku farkındalığının temas ettiği geniş alanın ayırdına varıp, kendi uyku kalitemizi ve dolayısıyla hayat kalitemizi artırabilip, huzurlu ve sağlıklı bir hayat sürebiliriz.

Yatakta uyuyan kedi

Dünya Uyku Gününde Dikkat Çekilen Uyku Rahatsızlıkları Nelerdir?

Uyku, hayatımızın her alanının kesişim noktasında. İşlek bir meydan gibi her yoldan bir yere bağlandığından, kalitesiz uykunun yol açtığı birçok sorunun olması da pek şaşırtıcı değil. Bunun yanında, hayatımızın diğer alanlarındaki aksaklıklar da uyku ritmimize yansıdığından uyku bozuklukları yaşam koşullarımızın da etkisi altında. Toplumda sıklıkla görülen uyku bozuklukları, direkt olarak uyku kalitesini etkilerken; hipertansiyon, diyabet, obezite, immün sistem hastalıkları ve diğer kronik hastalıkların da oranını artırıyor.

Dünya Uyku Günü dolayısıyla hayatımızı en çok etkileyen uyku bozukluklarına dikkat çekiliyor. En yaygın görülen ve dünya nüfusunun neredeyse yarısını etkileyen uykusuzluk (insomnia), uykuda nefes durması hastalığı (uyku apnesi), huzursuz bacak sendromu, gündüz aşırı uykulu olma ve uyku atakları (narkolepsi) uyku gününde işlenecek başlıca uyku bozukluklarını oluşturuyor.

 

 

Yastık

Yatsan olarak size iyi bir uyku, rahat bir  yastık, sıcak bir yorgan, konforlu bir yataktan çok daha fazlasıdır desek?

Yatsan olarak 50 yıldır, sadece iyi bir gece uykusu için değil, uykuya hazırlanırken de uyandığınız anda da ve hatta gün içerisinde size en iyisini sunmak için çalışıyoruz.

Yatsan blu tv

Hayata geçirdiğimiz BluTV’de yayınlanan Sen Uyuyunca  Belgeseli’yle, ‘’ Yetişkin Masalları’’ serimizler,  “Binbir Gece Uykuları” podcastlerimiz ve “İyi uyku iyi hayat” web sitemizdeki birbirinden değerli yazarların yazılarıyla, iyi uykuyu tüm yönleriyle sizlere anlatıyoruz.

Dünyadaki en iyi yatak markalarını ülkemize getirerek en iyi uyku ürünlerini sizlerle buluşturuyoruz. Uykuyu araştırmaya devam ediyor, yeni yaşam alışkanlıklarına göre yepyeni ürünlerle karşınıza çıkıyoruz.

Yatsan’da, uyku uykudan fazlasıdır. Bu yüzden Yatsan sizi hayatınızın en iyi uykusunu uyumaya davet ediyor.

Hem de her gece…

Uyku, tüm günlük aktivitelerimizin sessiz bir parçası. Bu da demek oluyor ki sadece uyku gününde değil, ömrümüz boyunca kendimiz için ideal uyku ortamını sağlamak ve bunu devam ettirmek kendimize olan sorumluluğumuz. Bu nedenle, Yatsan, martın bir günü kutlanan uyku gününü mart boyunca kutlamaya ve uykunun öneminden mart boyunca daha yoğun bahsetmeye gönüllü oluyor. Eğer uyku ayı boyunca öne çıkardığımız ürünlerimize göz atmak isterseniz sizi uyku ayına özel ürünlerimize  doğru bir gezintiye davet edebiliriz.

Mart ayı; uyku alışkanlıklarınız ve isteklerinizi ve size ideal uyku ürünlerini keşfetmek için harika bir fırsat gibi duruyor! Elbette, Yatsan, uyku aynına özel, fırsat içinde fırsat yaratarak sizi iyi uykunuza daha da yaklaştırıyor. Sitemizden kendinize uygun uyku ürünleri ve aksesuarlarına bakabilir, kampanyada olacak King Koil‘i inceleyerek, doğa ve teknolojinin muazzam sinerjisi içinde uykunuzu tatlandırma fırsatına yakınlaşabilirsiniz. Belki de uyku ayı sizin için ideal yatağınızı bulma zamanı olur, kim bilir…

Kendinizi, uykunuzu ve ihtiyaçlarınızı ve daha kaliteli bir hayatı keşfetmek üzere, yolunuz Yatsan Mağazalarına düşerse, Uzman Yatsan Ekibi ile sizin için en uygun uyku ürünlerini seçebilirsiniz. Eğer Yatsan Mağazalarına uğrama imkânınız yoksa sizin için Yatsan web sitemiz ile yakınınızda olduğumuzu hatırlatmak isteriz…

 

Dünya Uyku Gününüz kutlu olsun!

 

Yorum Yok

Yorum Gönder