Az Uyumanın Sağlığımıza Etkileri

7 Nisan 2017

Az Uyumanın Sağlığımıza Etkileri Neler?

Bu hafta, Dünya Sağlık Haftası. Sağlığınızı düşündüğünüzde uyku ilk akla gelenlerden biri değilse, şimdi tam zamanı diyebiliriz. Sağlıklı bir yaşam için iyi bir uykunun önemini anlatan ve sizin için hazırlanan bir yazıya göz atın.

Az uyumanın, huysuzluk ve iş performansında düşüş gibi bilinen etkilerinin yanı sıra, fiziksel sağlığınıza da büyük etkileri olduğunu belirtmek önemli. Üstelik, uyku eksikliği yaşayan her üç kişiden biri, stres, iş problemlerini evine taşıma gibi olumsuzluklar yaşıyor.

Düzenli olarak az uyku uyumanın, obezite, diyabet, kalp krizi gibi sağlık sorunları riskini artırdığını unutmamak önemlidir. Kısacası, kaliteli bir gece uykusu, uzun ve sağlıklı bir yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır.

Peki Ne Kadar Uykuya İhtiyacımız Var?

Birçoğumuz her gece 8 saatlik düzenli bir uykuya ihtiyaç duyuyoruz. Ancak, bazılarımıza daha fazla ya da daha az bir uyku yeterli olabiliyor. Bu konuda kendinizi tanımak ve uykunuzu almış olarak uyanmak istiyorsanız, Daha iyi ve dinlenmiş uyanmanın püf noktaları  yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Önemli olan, kaç saat uykuya ihtiyaç duyduğunuz öğrenmek ve bunu başarmaya çalışmak. Birçok sebep uyku apnesi gibi uykusuzluk problemleri yaratabilir, ancak bu sebeplerin en büyüğü kötü uyku alışkanlıklarıdır.

Uyumazsanız Ne Olur?

Uyuyamayan Kadın

Uykusuz geçireceğiz bazı geceler size yorgun hissettirir ve bir sonraki gün sinirli olmanıza neden olur.

Ardı ardına uykusuz geçen geceler de zihinsel olarak sizi etkiler. Düşüncelerinizi donuklaştırır, karar vermenizi zorlaştırır. Konsantre olmanızı engeller. Zamanla modunuz düşmeye başlar ve gün içinde uyuklamanıza neden olur. Sakatlanma ve ev kazası yaşama riskini artırır. Ayrıca yolda ya da işte de kaza yapma ihtimalinizi yükseltir.

Eğer bu uykusuzluk devam ederse, daha ciddi bir hâl alır. Obezite, kalp krizi, yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara davetiye çıkarır.

Tüm bunlar iyi bir uykunun sağlığımız açısından ne kadar önemli olduğunun kanıtı gibi. Peki, iyi uykunun sağlığa faydaları neler derseniz, işte iyi uykunun 7 faydası:

1) Uyku bağışıklığı güçlendirir.

Eğer iyi uyumazsanız bağışıklık sisteminiz zayıflar ve daha kolay hasta olmaya başlarsınız.

2) Ruhsal dinginlik ve kafa rahatlığı sağlar.

Depresyon ya da huzursuzluk yaşama riskiniz, iyi uyumanız halinde düşer ve daha mutlu bir hayat yaşarsınız.

3) İyi uyku, fit bir vücut demek!

Tabii ki kilo almanızı da önler. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki 7 saatten daha az uyuyan insanların obez olma riski artıyor.

4) Cinsel hayatınızı olumlu etkiler.

Düzensiz uyuyan çiftlerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri düşük libido ve isteksizlik. İyi bir uyku ise tam tersi bir etki yaratıyor.

5) Kalp krizinden korur.

Uykusuzluk, kan basıncını artırıyor ve kalp ritmini bozuyor. İyi bir uykuyla bunun önüne geçebilirsiniz.

6) Diyabeti önler.

Araştırmalara göre 5 saatten daha az uyursanız, diyabete yakalanma oranınız bir o kadar da yükseliyor.

7) Kaliteli uyku, daha sağlıklı nesiller demek.

İyi bir uyku düzeni, hem kadınlarda hem erkeklerde hormonların daha sağlıklı ve verimli olmasını sağlıyor.

 

1 Yorum

Yorum Gönder