Yeni Yılda Sağlıklı Yaşamak ve Kilo Vermek Adına Konulacak 10 Hedef

27 Aralık 2017

Yeni bir yıl demek, kuşkusuz hepimiz için yeni bir başlangıç demek. Kişisel hedefler ve beklentilerinizi belirleyerek, yeni yıla taze bir başlangıç fırsatı yakalayabilirsiniz. Birçok kişi için ise, bu daha sağlıklı bir yaşama doğru atılacak adım anlamına gelir ve bu yoldaki en önemli engellerden biri kilo problemi olarak görülmektedir.  Amacınız buysa, aşağıdaki adımları izleyerek yeni yılda kendinizi dinç ve fit hissetme yolunda önemli adımlar atabilirsiniz.

  • Motivasyon Kaynağınızı Bulun

Öncelikle motivasyon kaynağınızı bulabilirsiniz. Kilo vermeyi neden bu kadar çok istiyorsunuz? Kıyafetleriniz içerisinde daha iyi görünmek mi, daha enerjik hissedebilmek mi yoksa sağlığınızı mı iyileştirmek istiyorsunuz? Hayatınız için motivasyon olabilecek noktayı yakalayın ve bunu yolculuğunuz boyunca kendinize ilham kaynağı olarak kullanın.

  • Bir Planınız Olsun

Uzun bir yolculuğa çıkmaya karar verirseniz, çoğunlukla kalkıp arabaya atlayıp direkt yola çıkmazsınız. Eğer böyle yapacak olursanız, aç, susuz, yorgun hissetmeniz kaçınılmaz olabilir. Planlamadan yepyeni bir yaşam tarzına geçmeye çalışırsanız, hissedecekleriniz aynı olabilir. 1 Ocak’tan önce uygulamak isteyeceğiniz değişiklikleri özetleyip, bunları planınıza nasıl dahil edeceğinizi düşünebilirsiniz. Bir kerede ve aynı anda her şeyi halledebilmektense, yavaş yavaş adımlar atmanın daha pratik olabileceğini unutmayın.

  • Hedefleri Belirleyin

Hedefler, amaca yönelik ilerlemenin ölçümlenmesine yardımcı olur. Sonunda erişmek istediğiniz yeri bilemediğiniz durumlarda, oraya nasıl ulaşacağınızı bilemezsiniz. Hedeflerinizi belirlerken de, göz önünde bulundurmanız gereken bazı noktalar şu şekilde olabilir;

Özel – Spesifik olması
Ölçülebilir olması
Ulaşılabilir olması
Gerçekçi olması
Vakitli olması

Örneğin : Haftada üç gün on beş dakika boyunca yürüyüş yapacağım.

  • Neler Yediğinizi Gözlemleyin

Neler yediğinize yakından bakmak, gözlerinizi açan bir deneyim olabilir. Günümüzde sağlıklı bir hayat tarzı için telefonunuza veya tabletinize indirebileceğiniz basit aplikasyonlar bulunmaktadır. Günlük kalori sayacı sayesinde yediklerinizi listeleyebilir ve almanız gereken miktara göre kendinizi yönlendirip, kontrol altında tutabilirsiniz. Bu uygulamaları hayatınızın sonuna dek kullanmak zorunda değilsiniz, başlangıç için bir alıştırma ve gözlemleme deneyimi olarak görmekte fayda olabilir.

  • Güvenilir Kaynakları Kullanın

Yumuşak bir diyet denemek cazip olabilir fakat kim tarafından ve kimler için hazırlandığı burada çok önemli hale geliyor. Diyet ve benzeri programlar için bir uzman tavsiyesi almanız faydalı olacaktır. Bulacağınız herhangi bir kaynaktan yola çıkarak kendi vücudunuza iyi olacağını düşündüğünüz şeyleri sorgulamadan uygulamaya almamaya çalışın.

  • Her Gün Kahvaltı Yapın

Şüphesiz ki kahvaltı günün en önemli öğünü olduğunu duymuşsunuzdur. Bunu sizin için mümkün olan en erken saatte ve sağlıklı şekilde yapmaya özen gösterin. Unutmayın ki sağlam ve sağlıklı yapılmış bir kahvaltı, sizi gün boyunca daha düzgün ve seçimlere yönlendirecektir. Dolayısıyla kahvaltı yapmamış halinize göre, gün içerisinde çok daha az yemenizi sağlayacaktır.

  • Sebzeleri Unutmayın

Sebze kategorisindeki besinlerin içeriği su, lif ve minimum miktarda kalori ile doludur. Tabağınızın yarısını sebze ile doldurduğunuz bir durumda, daha hızlı bir sindirim süreci geçirip yeterli miktarda kaloriyi almanız mümkün olabilir. Sebzeleri tatlandırmak için hafif miktarlarda tereyağı, tuz ve baharatlar kullanabilirsiniz.

  • Egzersize Zaman Ayırın

Daha hızlı bir oranda kalori yakmak ve sağlıklı bir vücut oluşturabilmek adına gününüzün bir bölümüne mutlaka egzersizleri eklemelisiniz. Egzersizler vücudumuzu dinç tutarken, birçok çalışmayan noktamızı da çalıştırma fırsatı sağlar. Önceleri yavaş ve hafif tempoda başlayacağınız egzersiz seanslarının ilerleyen dönemlerinde kendiliğinden temponuz artacaktır. Bir süredir egzersiz yapmıyorsanız, program çıkartabilmek adına doktorunuza danışabilirsiniz.

  • Gecikmeleri Bahane Olarak Kullanmayın

Her zaman hayatın akışı planlarınıza uymayabilir. Zaman zaman oluşabilecek gecikmelere karşı hazırlıklı olun. Sağlıklı yaşam önünde planlarınızı aksatacak günlere denk geldiyseniz, bunu bir havlu atma aracı olarak kullanmamaya çalışın. Her şey normale döndüğünde, planlarınızı kaldığı yerden devam ettirebilmeye özen gösterin. Unutmayın ki, her gün yeniden başlamak için bize yeni şanslar tanımaktadır.

  • Kaliteli ve İyi Bir Uyku

Gün içerisinde şartlar nasıl olursa olsun, akşam eve döndüğünüzde kendinizi yenilememiz için bir fırsat olduğunu unutmayın. Gece uykusu bizi ertesi güne hazırlayacak son durak olmakla beraber, en önemli durağı da temsil etmektedir. Yeterli ve kaliteli bir uyku sayesinde, ertesi gün planlarınızı gerçekleştirebilmeniz adına en önemli engeli aşabilirsiniz.

Kaliteli ve sağlıklı bir uyku deneyimi için Yatsan Yatak modellerimizi inceleyip, kişisel konforunuza göre dilediğiniz seçimi yapabilirsiniz.

 

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder