Uykusuzluk Çekmenizin Nedeni Tahmin Bile Etmediğiniz Gıdalar Olabilir…

18 Ekim 2016

Uykunuz kaçtığında olağan şüpheli daima yemek sonrası içtiğiniz bir fincan kahve olsa da, kafein içeren başka gıdalarda var. Ismarladığınız o latte, hatta yeşil çay, liste uzun. Aralarında bizi şaşırtanlar bile oldu.

Mayo Clinic’e göre günlük tüketilmesi gereken kafein miktarı 400 mg. Bu oran aşıldığında uykusuzluk, sinirlilik, nabız artışı, ve başka etkiler görülebilir. Gebelerde, sağlık sorunu olanlarda veya kafeine duyarlı bünyelerde doz aşımı daha ciddi sonuçlar doğurabilir.

Sık tüketilen gıda maddeleri arasında yüksek miktarda kafein içerdiğinden uykusuzluktan sinir ataklarına türlü sıkıntıya yol açanlar var. Birçoğumuz farkında olmadan aşırı kafein alıyor olabiliriz. Yasal olarak gıdaların içerdiği kafein miktarının etiket üzerinde belirtilmesi gerekiyor ama o ufacık yazıları kim okuyor? Ama uykunuz kaçmasın istiyorsanız ürün etiketlerini okuma zahmetine girmekten kaçmayın!

Beklenmedik kafein kaynaklarını bilirseniz, değerli uykunuza mal olacak derecede kafein içeren gıdaların tüketiminizi azaltabilirsiniz.

Kafeinsiz Kahve

kafeinsiz kahve
Kahve çekirdeklerinin kimyasallarla yıkanmasıyla elde edilen kafeinsiz kahve bile bir miktar kafein içermeyi sürdürüyor. Örneğin Starbucks’ın decaf büyük boyu içerisinde 30 mg. kafein barındırıyor. İster filtre kahve olsun ister espresso decaf tipi kahvelerde kafeine rastlamak doğal. Dolayısıyla kafeini hayatınızdan tamamen çıkartmak istiyorsanız decaf denince aldanmayın!

Zayıflama Hapları ve Gıda Takviyeleri

Zayıflama Hapları ve Gıda Takviyeleri
Zayıflatıcı ilaçlarla ilgili araştırmalar yarardan çok zararlarını ortaya koymasına karşın, satışlarının giderek artmasını anlamak zor. Bir iki beden küçülmek uğruna zayıflama hapı kullanıyorsanız, bol miktarda kafein içerdiklerini aklınızdan çıkarmayın. Etiketleri okuyup biraz hesap yapmak uykunuzu kaçıracak düzeyde kafein almamanızı sağlar.

Gıda takviyeleri üzerinde yapılan bir araştırmaya göre incelenen 63 markanın 201-300 mg kafein içerdiği belirlendi. Yarısından fazlasında önerilen dozu alsanız, günde 200 mg civarında kafein tüketmiş oluyorsunuz. 2 fincan filtre kahveye denk.

2004 yılında ABD’de hastaların yarısından çoğu zayıflama hapı ya da gıda takviyesi kaynaklı göğüs ağrısı, çarpıntı, nabız artışı şikayetiyle acile başvurmuş.

Ağrı Kesiciler

agri kesiciler
Özellikle baş ağrısını kesmek için kullanılan bu ilaçların kafein içermesi olasıdır. Reçetesiz satılan bir ağrı kesici alıp üstüne bir de baş ağrınız geçsin diye çay kahve içtiğinizi düşünün. Uyaran miktarını iyiden iyiye artırmış olursunuz.

Kahveli Dondurma

kahveli dondurma
Son zamanlarda müdavimi olduğunuz İtalyan restoranının kahve aromalı dondurmasına ne demeli? Bir kap kahveli dondurma yaklaşık 1 kutu kola ile aynı miktarda kafein içeriyor.

Çikolata

Chocolate on trencher
Eser miktarda bile olsa tüm çikolatalarda kafein bulunur. Özellikle bitter çikolata kayda değer miktarda kafein içerebilir. Uyarmadı demeyin!

Vitaminli Su

Glass of water with vitamin pills

Ürün etiketlerini dikkatlice okumayı alışkanlık haline getirmek, gereğinden fazla kafein tüketimini engeller. Örneğin vitamin katılmış su, normal su değildir. Spor içecekleri gibi enerjiyi arttırdığını iddia eden herhangi bir ürün, enerjiyi nasıl yükseltebilir? Enerji artırıcı özelliği içerdiği kafeine dayanır. Etiketlerine dikkat ettiğinizde, bu tip içeceklerin içinde şişe başına 50 mg kafein sizi şaşırtmasın!

Yorum Yok

Yorum Gönder