Uyku Kalitenizi Yukarı Çekecek 10 Yöntem

28 Şubat 2018

Stres, uykusuzluk, zorlayıcı bir kariyer, telefona ve teknolojik aletlere bağlı yaşam, sağlıksız beslenme vb. hayatın akışı içerisinde dikkat edemediğimiz ve geri düştüğümüz durumlara karşı bedenimize hediye edebileceğimiz yegane şey : iyi bir gece uykusu.

Bazılarımız birkaç saat uykudan feragat ederek işe, sosyal hayata veya hobilere biraz daha fazla zaman ayırmanın hiç de fena bir fikir olduğunu düşünmese de, uyku eksikliği fiziksel sağlığımızı ciddi derecede etkileyebilir.  Uyku yoksunluğu son dönemde yavaş yavaş ama emin adımlarla artan bir problem haline gelmekte. Uyku eksikliği çekmeniz durumunda zayıf bir bağışıklık sistemi, doğurganlık sorunları, yüksek tansiyon, unutkanlık, depresyon, cilt ve kilo problemleri gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Uyku eksikliği ve yaratabileceği sonuçlar ile ilgili blog yazımızı buradan inceleyebilirsiniz.

Uyku hakkında yapılan araştırmalarda, atalarımızın bir zamanlar gerçekten zevk alan uyku kalitesi günümüz toplumunda yaygın olarak gözlemlenemiyor. Ayrıca elde edilen verilere göre, toplumdaki yetişkinlerin %35’inden fazlası 7 saatten az uyuyor. 7 saatlik uyku süresi minimum süre olarak kabul edilir ve yetişkin kişilerin 7-9 saat aralığında uyuması tavsiye edilir.

Üzerinde durulması gereken nokta, her gece yeterli miktarda uykuya ihtiyacımız olduğudur. Uyku eksikliği kişilerde kalp rahatsızlığı, diyabet, depresyon gibi günün hayatı etkileyecek sonuçlarla geri dönebilir. Uyku eksikliğini gidebilmek amacıyla bazı ipuçlarını sizler için derledik.

Çalar Saat

1) Yatma ve Uyanma Zamanınızı Programlayın

Uyku konusunda bir kalıba sahip olmak ve bundan dışarı çıkmamak size olumlu olarak geri dönebilir. Tutarsız uyku süreleri genellikle bedeninizi karıştırabilir ve sizi takip eden günlerde sıkıntılı duruma sokabilir. Uyku düzeni konusundaki ilk adımı, uygun bir yatma planı ve uyanma planı programlayarak atabilirsiniz. Belirlediğiniz süre boyunca uyuyor olmanız önemli. Yatakta kaldığınız ve uyumadan geçirdiğiniz süre plana dahil edilmemeli.

Hafta sonları geldiğinde ise daha çok günden yararlanmak adına uyku sürenizi kısaltmak isteyebilirsiniz. Belirlediğiniz uyku süresinin dışına çıkmak vücudunuzun dengesini hemen bozmasına sebep olabilir ve hafta sonunun ardından ilk iş gününde nakavt olabilirsiniz.

Egzersiz

2) Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersizin genel sağlığımıza yararlarının şüphesiz ki hepimiz farkındayız. Peki ya iyi hissetmek ve vücudumuzu diri tutmak adına günlük yapılacak 15 dakikalık bir çalışmanın uyku düzeninizi iyileştirebildiğini biliyor muydunuz? Oturduğunuz apartmanın çevresinde kısa bir yürüyüş yapabilir, her zaman kullandığınız asansör yerine merdivenleri çıkabilir veya hafif tempo ile koşabilirsiniz. Günlük programınızda yer vereceğiniz egzersiz çalışmalarının tam yatmadan önce yapılmamasına dikkat edebilirsiniz. İşten geldiğinizde veya iş sonrası duşun ardından planlamak iyi bir zamanlama olabilir.

 

yatak

3) Uyku Ürünlerinize Yatırım Yapın

Ev içerisinde kullandığınız eşyalar kadar, üzerinde her gün 7 saat ve üzerinde zaman geçirdiğimiz uyku ürünleriniz de kritik bir öneme sahip. Koltuğunuz 6 senenin üzerinde mi? Hemen değiştirmeyi planlıyorsunuz. Bu noktada uyku ürünleri için de gereken önemi göstermek gerekir. Rahat bir yatak ve uyku ürünleri ile vücudunuz uykuya bir adım daha yaklaşır. Doğru yatırım yapılmış yastık, yorgan ve nevresim takımları ile vücudunuz doğru şekilde desteklenerek kaliteli uykunun tadına varabilirsiniz. Yatsan uyku ürünlerimizi inceleyebilir ve kişisel konforunuza göre en uygun ürünü sipariş edebilirsiniz.

Kuşkusuz uyku ürünleri içerisinde en önemli ve temel malzeme yatağınız olacaktır. Birçok farklı model ve ölçüde opsiyonlar mevcutken, doğru yatak seçimi adına dikkat edilmesi gereken noktaları bilerek araştırmalarınızı buna göre yapabilmeniz önemlidir.

4) Akşam Yemeğini Hafif Tutun

Günün en büyük öğününü akşam yemeği olarak düşünmeyin ve mümkünse hafif geçirmeye çalışın. Gün içerisinde doğru şekilde alınması gereken öğünler genellikle birbirine karıştırılmaktadır. Öğünlere gereken dengeyi vermemeniz durumunda vücudunuz da dengesiz bir döngüye girecektir. Kahvaltıyı geçiştirmek, öğlen yemeğini idare edip akşam yemeğine yüklenmek pek verimli bir seçenek değildir. Akşam yemeğinden sonra hazımsızlık çekmemek adına, gün içerisindeki öğünlerinizi de doğru şekilde düzenleyerek hafif ve sindirimi kolay besinler tercih edilebilir. Ayrıca gece uykunuzdan 1-2 saat önce besin almayı bırakmalı ve vücudunuzu susuz bırakmamalısınız.

5) Telefon ve Teknolojik Eşyalarınızdan Uzak Durun

Bu hemen aksiyon alabileceğiniz ve bugün itibariyle başlayabileceğiniz bir seçenek olabilir. Teknolojik aletlerin yaydığı ışık ve çeşitli ışınların insan sağlığını olumsuz etkilediği araştırmalarca ortaya konulmakta. Zararsız gördüğünüz ve üzerine vakit geçirmeyi sevdiğiniz diz üstü bilgisayarınız, tabletiniz veya telefonunuz sizin anlık beyin aktivitenizi etkileyebilir ve uzun süre uykusuz kalmanıza sebep olabilir. Uyumadan 3-4 saat kadar önce bu çeşit aletlerden uzak durmaya çalışabilirsiniz.

koltukta uyuya kalan kadın

6) Şekerleme Yapmak İyi Bir Seçenek Olmayabilir

Gün içerisinde alınan kısa süreli uykular anlık olarak iyi hissettirse de, gece almanız gereken kaliteli uykunuza mal olabilir. Gerekli durumlarda vücudunuzu dinlendirmek adına kısa süreli (20-30 dakika) uyku alabilirsiniz. Bunu bir rutin haline getirmiyorsanız hayatınızı olumsuz yönde etkilemeyecektir. Her gün alınması veya gün içerisinde birden çok bu tip bir uykunun alınması, gece uykunuza ciddi şekilde zarar verebileceği gibi, sağlığınızı da olumsuz yönde etkileyip vücudunuzu tembelleştirebilir.

uyku öncesi rutin

7) Uyku Öncesi Rutini Belirleyin

Yatmadan önce geliştireceğiniz bir uyku rutini ile vücudunuza ve beyninize uykuya olan yolculuğa dair sinyaller göndermiş olursunuz. İster ılık bir duş, ister eşiniz ile sohbet, ister bir fincan çay, isterseniz de kitap veya müzik. Uyku öncesi rutini vücudumuzun kolayca alışacağı ve benimseyeceği bir uykuya geçiş planlaması olabilir.

8) Hala Uyuyamıyor Musunuz? Uyumayın!

Dönem dönem herkesin yapmaya çalıştığı bir süreçtir uykuya zorlama. Gözlemlemeler bu sürecin faydadan çok zarar getirdiğini ortaya koyar. Gerçekten uykuya dalamayacağınızı hissettiğinizde yatağınız ile bir süre vedalaşın ve kitap okumayı, müzik dinlemeyi veya meditasyon yapmayı deneyin. Hayal kırıklığı ile saatlerin gözünüz önünde akışını izlemektense, farklı bir şeyle meşgul olmak daha verimli olacaktır. Unutmayın ki uyku stresli değil, dinlendirici bir eylemdir.
Verimli uykunun öneminin yanında, uykumuzu yeterince almış olsak da olmasak da özellikle kış günlerinde yatağımız bizi sanki içerisinde çeker ve kalkmak bu noktada iyice güçleşir. Kışın soğuk ve sabahların karanlık olduğu bu günlerde yatağınızdan kolayca çıkabilmeniz adına sizler için derlediğimiz ipuçlarını blog yazımızdan okuyabilirsiniz.

Yatağınız içinde yeterince rahat değilseniz vücudunuz ihtiyacı olduğu konforu arıyor olabilir. Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir, her bedene uygun konfor ve ölçülerde yataklarımızı inceleyebilirsiniz.

yatak odası

9) Yatak Odanızın Yapılanması

Yatak odalarımız özel ve kişisel alanlardır. Gün içerisinde tamamlayamadığınız bir işi veya süreci bitirmeniz adına burada alacağınız aksiyonlar, ortama farklı şekilde bakmanıza yol açabilir. Gecenin bir vaktinde çalışmaya başlıyorsanız, kısa süre sonra alışkanlık haline gelebilir ve kendinizi yatağınızda çalışmaya alışmış halde bulabilirsiniz. Yatak odanızın ışık ve gürültü seviyesiniz makul şekilde ayarlayarak rahatlamaya elverişli halde tutmaya çalışın.

10) Pes Etmeyin

Uykunuzun süresini ve kalitesini arttırabilmek adına düzenleyebileceğiniz o kadar çok nokta var ki, bunu elde edene kadar pes etmemek önemli hale geliyor. Kötü uyku alışkanlıkları nasıl ki uzun vadede elde edilmiş ise, sağlıklı bir uykuya geçiş süreci de zaman alacaktır. Sizler için derlediğimiz ipuçlarını kullanarak hayatınızda değişiklik yapmaya başlayabilirsiniz.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

 

 

Yorum Yok

Yorum Gönder