Okula Geri Dönüş Haftası ve Uyku Adaptasyonu

9 Eylül 2019
Yatakta zıplayan çocuklar

Yaz Tatili, bayram tatilleri ya da kış tatili olsun hiç fark etmez; bu dönemlerde çocuklarımız uyku alışkanlıkları bozmayı çok seviyorlar☺ Geç yatıp geç kalmanın keyfini sonuna kadar alıyorlar. Yaz tatilinin diğer tatiller tek farkı daha uzun olması. Değişen uyku saatlerinin normal haline geri gelmesi daha çok çaba göstermek gerekiyor.

Okul dönemine başlarken önemli ip uçlarını sizlerle paylaşmak istedik☺

1. Okul başlamadan 10 gün önce çocuklarınızı ve özellikle kendinizi yeni saatlere göre adapte etmeniz gerekli. Uyku saatlerinizi çocuğunuz okula gidecekmiş gibi düşünüp ayarlama çalışın. Biyolojik saatinizin okula uyanış saatlerine tekrar alışması zaman alacaktır.

2. Bu son 10 gün sürecinde hafta sonları kalkış saatinizi bile yeni uyanma saatine göre ayarlamaya gayret edin.

3. Akşam saat 20.00 olduğunda evin ışıklarını belirli odalarda daha loş yapıp beyni ve vücudu uyku saatine alıştırmaya başlayabilirsiniz. Çok fazla aydınlık hissettirecek ışıklı ortamlar uykunun gelmesini engelleyecektir. 

4. Çocuk odasında rahat ve huzurlu bir ortam yaratmaya çalışın. Huzurlu ve havalandırılmış bir ortam çocuklarımızın psikolojisi ve kaliteli uyku uyuması için çok önemli.

5. Elektronik eşyaları yatak odasından uzak tutmamız şart. Bunlara video oyunları, televizyon, cep telefonu , tabletler de dahil. Uykudan önce elektronik eşyaları kullanmak kalitesiz bir uyku uyumanıza sebep olacaktır. Bu yüzden uyku saatinden 1 saat önce elektronik kullanımını durdurmak iyi olacaktır.

6. Kafeinli ve kafein etkisi yaratan içecekleri öğle yemeği saatinden sonra sınırlandırın.

7. Çocuklarınızın sağlıklı beslendiğinden ve düzenli egzersiz yaptığından emin olun. Bu iki sağlıklı rutin birleştiğinde daha iyi bir uyku uyumanızı sağlayacaktır.

8. Çocuklar genellikle alarmla uyandırılmayı sevmezler; bu yüzden doğal gün ışığı ile uyandıran lambalardan satın alabilirsiniz ya da alarm sesini eğlenceli müziklerle ve şarkılarla değiştirebilirsiniz. Çocukların daha kolay uyanmalarını ve güne motivasyonla başlamalarını sağlayacaktır.  

Yorum Yok

Yorum Gönder