Daha İyi Bir Uyku İçin 6/30 Kuralı

9 Kasım 2017

Kaliteli Uyku

İyi bir uyku için hayatta takip edebileceğiniz basit kurallar olabilir. Bunlardan en basit ve akılda kalıcı olanlarından birisi olarak 6/30 kuralını örnek gösterebiliriz. Bu kuralı basitçe kavramak için yatmadan 6 saat önce kafein kullanmamak ve uyumadan yarım saat önce teknolojik aletlerden uzak durmak noktalarını takip edebilirsiniz.

Uykunuz olması gerekenden dinlendirici ve kaliteli geçmiyor mu? Kaliteli uykudan uzaklaştığınızı düşünüyorsanız, bilimsel destekli yaşam biçimi kurallarından faydalanabilirsiniz. 6/30 kuralını hatırlamanız size yardımcı olabilir.

Kaliteli uykuya ulaşmak isteyen bedeninizin ihtiyaçları için yataklarımızı inceleyebilirsiniz.

Telefon ve kahve

6/30 Kuralı

Yatmadan 6 saat önce kafein alımını bırakmanızda ve aynı şekilde yatağa girmeden 30 dakika önce herhangi bir teknolojik ekran kullanımından uzaklaşmanızda fayda var.

Kahve tüketimi
Kafein Tüketimi

6/30 kuralının ilk bölümü kafein tüketimi ile ilgilidir. Ancak endişelenmenize gerek yok, çok sevdiğiniz ve sizi uyandırmaya yarayan çay ve kahve tüketimini bırakmak zorunda kalmayabilirsiniz. Gün içerisinde uyandırmanın dışında, keyif veren anlarda yanınızda olan bu içecekleri birer canavar olarak da görmemelisiniz, yatmadan önce kafein içeren içecek tüketmemeniz durumunda, kafeinin uykuyu engelleyen etkisinden büyük ölçüde zararlarından kurtulabilirsiniz.

Peki kafeini kesme noktası tam olarak ne zaman olmalı? Journal of Clinical Medicine’de yapılan bir araştırmaya göre, son kafein dozunuz ile uyku moduna geçmeyi planladığınız zaman arasında en az 6 saatlik bir süre bırakmanız tavsiye edilmektedir. Yatmadan önce 0-3-6 saatlik dönemler arasında bazı testlerin bulguları, 6 saate kadar alınmış kafeinin dahi uyku bozukluklarına işaret ettiği yönündeki verileri ortaya çıkarttı. Bu verilerden yola çıkılarak ulaşılan sonuç ise akşam 22.00 civarında uykuya geçen bir insan için saat 16:00 son kafein tüketimi için tavsiye edilir. Kafein tükettiğinizde vücudunuz dinlenmiş hissedebilir ve bu durum da kaliteli bir uykuya ulaşma noktasında sorun yaratabilir. Bu sorundan uzak durmak için yapılan araştırmaları ve araştırmalar sonucunda tavsiye edilenleri takip etmeniz fayda sağlayabilir.

Bölünmeyen bir uykuya ulaşabilmek için özel tasarlanan yastıklarımızı incelemek için online mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Elektronik Alet Kullanımı

Elektronik Alet Kullanımı

6/30 kuralındaki 30 kısmına geldiğimizde ise, 30 kuralının yatmadan önceki ekran görüntülerini sınırlandırabilmeyi kapsadığını anlayabiliriz. Dizüstü bilgisayar, tablet, televizyon, e-kitap okuyucu gibi teknolojik ürünlerin uykuyu olumsuz yönde etkileyebileceği aslında hepimiz tarafından tahmin edilen bir durum olabilir. Sleep.org internet sitesinin verilerine göre bu tip ekranların çoğunun yaydığı mavi ışık, vücudunuzun uyku/uyanıklık döngüsünü kontrol eden hormon olan melatonin üretimini sınırlandırabilir. Yatmadan önce dijital bir cihaz kullanmak, uyku kalitenizi, uyku sürenizi ve sonrasında nasıl uyanabileceğinizi etkileyebilir. Bunun yanında, eğer ki oda içerisinde telefonunuza yer verecekseniz, bu da yalnızca “rahatsız etmeyin” modunda olmak kaydı ile kabul edilebilir. Gece boyunca telefonunuzdan gelecek ses ve benzeri bildirimler, uyku sürenizi, uyku kalitenizi ve uyanışınızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Telefonunuzun uykunuzu bölmesini engellemek için, telefonunuzun yarım saat öncesinden yatağın veya odanızın dışında olması tavsiye edilir. 30 dakika kuralına göre, uyumadan önce telefon veya bir başka teknolojik alet ekranı ile temas etmenin uykunuzu olumsuz yönde etkileyebildiğini bilmenizde fayda var.

Kaliteli bir uyku için her detayı en ince ayrıntısına kadar düşünüyorsanız, Yatsan online mağazamızda yer alan uyku aksesuarlarını inceleyebilirsiniz.

Gece Tablet ve Kahve

Neden 6/30 Kuralı?

6/30 kuralı çok da fazla çaba istemeksizin, küçük ayrıntılar ile kolayca deneyebileceğiniz bir yöntemdir. Yatmadan 6 saat önce kafein tüketiminizi kesmenizin ve uykunuza yarım saat kala teknolojik aletlerden uzaklaşmanızın, uyku kaliteniz ve dinlenme konusunda ne kadar fark yaratabileceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bu basit kural, bir anda hayat kalitenizi artırabilir. Bu değişiklikler daha iyi bir dinlenme ve uyku süreci için giriş adımlarıdır. Unutmayınız ki şiddetli uyku probleminiz varsa doktorunuz veya uyku danışmanlarından yardım istemenizde fayda görebilirsiniz. Unutmayın, iyi bir uyku ile hayatınızda beklenmeyen iyileşmelere ulaşabilirsiniz.

Uykunun en güzel hallerinde bedeninizi bulutlara sarmalamak ve özel rüyalarda dolaşmanız için yorgan modellerimizi inceleyebilirsiniz.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere.

 

Yorum Yok

Yorum Gönder