Bağışıklık Sistemi ve Uyku

11 Mart 2020
Uyuyan kadın

Bildiğiniz üzere dünya nüfusunun artışı, çevre ve suların kirliliği, aşırı yapılaşma ile paralel yeni hastalıkların türemesi ve yayılma hızları ne yazık ki artış gösterdi. Günümüzde ise bunun en büyük örneği (Covid-19) Corona Virüsü’dür. Birey bazından devlet kademesine kadar herkesi alarma geçiren bu virüsten korunmak için tüm haber kaynakları insanları uyarmaya çalışıyor. 

Covid 19’un sağlık kurumlarının kaynaklarına göre; ateş, solunum sıkıntısı ve kuru öksürük şikâyetleri ile başlayan hastalığın tedavi yollarının olması nedeniyle korkulacak bir hastalık olmaması. “Panik değil önlem kurtarır” sözünden yola çıkarak daha bilinçli hareket etmemiz gereken günlerde olduğumuzu hatırlamamız önemli.

Biz de sizler için hem Corona Virüs’den korunma yöntemlerini hem de bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için neler yapmamız gerektiğine değinmek istedik.

Korunma yöntemlerine gelince; 

  • Çok sayıda kişinin bulunduğu kapalı alanlarda olası hasta ile karşılaşma durumu açısından medikal maske takmak anlamlı olabilir.
  • Dışarda zaman geçiren bireylerin sık sık en az 20 sn. ellerini yıkamaları, su ve lavaboya yakın değillerse; alkol ya da kolonya ile el dezenfeksiyonu yapmaları çok önemli.
  • Ellerin ağız, burun ya da göze temasını engellemek ya da minimuma indirmek. 
  • Boğaz gargarası yapılması ve bol ılık sıvı tüketilmesi virüsün yerleşmesini engelleyebilir.
  • Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak
  • Kişilerle olan fiziksel mesafemizi doğru ayarlamak, araya en az 1 metre mesafe koymak.

Bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak da bizi hastalıklardan koruyacak en büyük silahtır. Bağışıklık sistemini güçlü ve iyi çalışır durumda tutmak için;

İyi ve Yeterli Uyku:

Bağışıklık sistemini güçlü tutmanın en önemli faktörlerinden birinin iyi ve yeterli uyku olduğunu biliyor musunuz? 

Bağışıklık sisteminin hücreleri uyku sırasında çoğalma, yenilenme ve  iyileşme özelliğine sahiptir. Bu hücrelerin yenilendiği en iyi zaman ise gece uykusudur. Böylece yeterli uyku alan bedeniniz Covid-19 dahil pek çok çeşitli virüs ve mikroplara karşı korunmada yeterli dirence sahip olur. Ayrıca uyku esnasında salgılanan melatonin, serbest radikaller ve toksinlerle savaşmaya yardımcı olur. Yeteri kadar uyumadığınız takdirde hücreler yenilenemediği için bağışıklık sisteminiz düşebilir ve hastalıklara davet açabilir. Pek çoğumuzun yoğun ve uykusuz geçen günlerin ardından kendimizi hasta hissetmemizin nedeni de budur. Bu yüzden özellikle bu gibi bulaşıcı hastalıkların gündemde olduğu dönemlerde kaliteli bir gece uykusu uyumaya ekstra  özen göstermek önemlidir.

İyi beslenmek:

Bağışık sisteminin hücreleri çoğunlukla bağırsak sisteminin duvarlarında yer almaktadır. Bu nedende kuvvetli bir bağışıklık sistemi için yediğiniz yemeklere dikkat etmeniz gerekmektedir. Vitamin ve mineral bakımından zengin sebze ve meyveleri tüketmek, organik sebze suları içmek bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye ve desteklemeye yardımcı olur. Kızartılmış, işlenmiş, şekerli ve tuzlu yiyeceklerden olabildiğince kaçınmaya özen gösterin.

Açık Havada Egzersiz Yapmak:

Düzenli bir şekilde açık havada egzersiz yapmak bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Yapılan araştırmalara göre düzenli egzersiz yapan insanların bağışıklık sisteminin hücrelerini %20 oranında arttırdığı tespit edilmiştir. Çok yoğun egzersiz yapanların ise hücre sayısında azalma olabileceği ve bağışıklık sistemini zararlı yönde etkileyeceği gözlemlenmiştir.

Stresli Ortamlardan Uzak Durmak:

Stres ve üzüntü gibi birçok fonksiyon bağışıklık sisteminizi olumsuz yönde etkileyerek, vücudunuzu hastalıklara açık bir konuma getirmektedir. Mümkün olduğunca stresli ortamlardan uzak durulmaya dikkat etmeli ve hayatınızda kahkahalara yer açmaya özen göstermelisiniz.☺

Sonuç olarak, uykumuzu düzenli ve kaliteli olarak almamız Corona Virüs dahil hastalıklara yakalanma riskini azaltıp mutlu sağlıklı ve yüksek motivasyonlu bireyler olarak yaşamamıza yardımcı olacaktır. 

Yorum Yok

Yorum Gönder