Günümüzde kalın montlarımız, TV karşısındaki battaniyemiz, marketlerde yaz- kış bulabildiğimiz meyve ve sebzelerle kış mevsiminin üzerimizdeki etkisini hafif bir şekilde atlatmak mümkün. Ancak kış, beraberinde bazı sağlık değişimlerini de getirmekte. Bunlardan bir tanesi ve neredeyse günlük hayatımızı en çok etkileyen ise; uyku sorunları.
Kış mevsiminde gündüzlerin kısalması ve gecelerin uzaması hormonel yapıda bazı değişikliklere neden oluyor, bu da bazen “uykum gelmiyor” gibi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle kar yağışını izlemek ya da kar topu oynamak, kış mevsiminin psikolojik olarak bazı olumsuz etkiler doğurduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkmıştır.
İşte kendimizi kış mevsiminde korumamız gereken bazı unsurlar…
Daha Az Güneş, Daha Kötü Uyku
Kış mevsiminde gece ve gündüz sürelerindeki değişimlerden bahsetmiştik. Bu değişim vücudun biyolojik saatini koruyan melatonin hormonu üretimini azaltır. Melatonin hormonu uykuya dalma hızıyla doğru orantılıdır. Kışın güneş ışınlarının azaldığını göz önünde bulundurduğumuzda ‘’ışık yoksa mutluluk hormonuda yok’’ diyebiliriz. Çünkü güneş ışınları mutluluk hormonu üretiminde etkin bir rol oynamaktadır.
Mevsimsel Depresyon (SAD)
Mevsimsel depresyon araştırmalara göre Eylül ayı sonu başlayıp Nisan ayı ortalarında biten bir psikolojik sendrom. Bu sendrom erkeklerden daha çok kadınlarda görülmekte ve beraberinde uyku sorunları getiriyor. Bunlardan biri insomnia, yani yatakta uyumaya çalışarak uzun zaman geçirmek ve uykuya dalamamak. Yapılan araştırmalar mevsimsel depresyonda olan kişilerin geceleri birbirlerine benzer kabuslar gördüğünü söylüyor.
Parlak Işık Terapisi Nedir?
Işık terapisi, mevsimsel olarak oluşan duygusal durum bozukluğunu tedavi etmek için yapay ışığa maruz kalarak uygulanan bir yöntemdir. Işık terapisi sırasında, “ışık terapisi cihazı” denilen bir kutunun yakınında oturulur ve bu kutu dışarıdaki doğal ışığa benzeyen parlak bir ışık yayar. Melatonin salınımının parlak ışıkla baskılanması antidepresan etkiye yol açar.
Biraz Daha Yalnız Kalmak Mı İstiyorsunuz?
Diğer insanlarla zaman geçirmeyi istememek veya yalnız kalmak istemeniz mevsimsel depresyonun bir belirtisi olabilir. Ancak mevsimsel depresyonda olmasanız bile sosyalleşmek istememenizin nedeni ‘’kış’’ olabilir. Yalnız hissetmek, çok çalışmak, kronik sağlık sorunları…
Kısacası kış mevsimi modunuzda farketmediğiniz birçok değişikliğin nedeni olabilir.
Kış mevsiminin bir diğer etkisi de vüdumuza. Soğuk havalarda daha az hareket etmek, dışarıya çıkmamak, vücudumuzun gereksinimi kadar egzersiz yapmamak hem kilo almanıza hem de yediklerimizi sindirememize neden olur. Bu da uyku düzenini olumsuz etkiler. O yüzden hareket edin!
Soğuk diye üşenmeden spor salonuna gidin ya da uzun yürüyüşler yapın. Eğer bunun için de çok soğuk olduğunu düşünüyorsanız bir mat alıp evinizde spor yapabilirsiniz. Ufacık bir tembelliğin kimseye zararı olmaz.
Burası çok sıcak
Kış aylarında dışarısı çok soğuk diye evinizi sauna sıcaklığına getirmek çok mantıklı değil. Çünkü sıcaklık uyku kalitesini büyük ölçüde etkiliyor. Bilimsel araştırmalar, 14-24 derece arasındaki ortam sıcaklıklarında rahat bir uyku çekileceğini gösteriyor. Çünkü sıcak odada uyku, vücutta sıvı kaybıyla beraber solunum yollarından kurumasına yol açıyor.
Bu yazımız ilginizi çektiyse, “Yatakların Yaz ve Kış Tarafları Ne İşe Yarar ve Nasıl Anlaşılır?” adlı blog yazımızı okuyarak yatak seçimindeki önemli detayları öğrenebilir ve Yatsan uyku ürünleri ile tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz
Yorum Yok