Şeker Tüketiminin Uykunuzu Nasıl Etkilediğini Biliyor Musunuz?

26 Eylül 2018
Lokum

İyi uyku uyuyamamak ertesi gün sizde sadece halsizlik yaratmakla kalmaz aynı zamanda da sizin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığınızı da olumsuz etkiler. Eğer geceleri iyi uyku uyuyamıyorsanız ve bunun da sebebini de bir türlü çözemiyorsanız sorun beslenme alışkanlıklarınızda olabilir.

Sizi biraz da olsun aydınlatmak için, çok fazla şeker ve şekerli yiyecekler tüketmenin uykuya olan olumsuz etkilerini aşağıda sıraladık:

Tatlılar

Uyku ve Glisemik Indeksi Yüksek Yiyecekler

Glisemik indeksi yüksek yiyecekler kan şekerinizi anında yükseltir. Yağlı ve yüksek karbonhidratlı yiyecekler bu duruma sebep olurlar. Zamanla şekerli yiyecek tüketiminizi kontrol altına almazsanız diyabet tip 2’ye kadar durum ilerleyebilir.

Peki bütün bu durumun uykuyla ilişkisi nedir ? Kan şekeriniz yüksek olduğunda vücut böbrekleri normalden fazla kullanarak bu durumu düzeltmeye çalışır. Böbrekler yüksek şekeri atmak için sık çalışır ve gece uykunuzda birden fazla kere tuvalete gitmenize neden olup uykunuzu böler.

Beslenme şeklimiz uyku kalitemizi sandığımızdan daha fazla etkiliyor.

Daha kaliteli uyku uyumanıza yardımcı içeriklere blog yazımızdan ulaşabilirsiniz.  

Tatlı Çeşitleri

Şeker Tüketimi ve Sağlık

Şeker aynı zamanda kanda glikoza çevrilir ve vücudunuza bir anda enerji yüklemesi yapılmış gibi hissedersiniz. Dolayısıyla bu durum gece uykuya dalmanızı ve kendinizi uyu öncesi rahatlamış moda geçirmenizi engeller.

Çok fazla şeker tüketimi sadece uykudan önce değil tüm hayatınız boyunca kontrol edilmesi gereken bir unsur. Hem vücuda hem de beyne negatif etkileri olan bir durum. Şeker tüketiminde kontrolsüzlük, anksiyete tetiklenmesi, depresyon, insulin direnci, kardiyovasküler problemlere yol açması kaçınılmaz.

Sebze

Uykuyu kolaylaştırmak için Ne Yapmalı?  

Eğer uyku kalitenizi iyileştirmek istiyorsanız, beslenme alışkanlıklarınıza da bir göz atmanız gerekiyor. Yüksek glisemik indeksi olan yiyecekler yerine, leptin ve kan şekerinizi düzenleyecek yiyeceklere yönelin. İşlenmemiş gıdalar, sebze, meyve ve protein içeren yiyecekler kan şekerinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Daha Kaliteli Uyku Uyumanıza Yardımcı Olacak Yiyecekler hakkında detaylı bilgilere Yatsan Blog’tan ulaşmanız mümkün.

Ek olarak, stress seviyenizi azaltacak egzersizler, yapay ışıktan uzak durmak ve de en önemlisi konforlu bir yatak seçimi yapmak uyku kalitenizi arttıracaktır.

Eğer şeker tüketiminin uykunuzu nasıl etkilediğini ilgiyle okuduysanız, bir sonraki yazımız olan “Kafeine Muhtaç Olmadan Uyanık Kalabilme Yöntemleri” size pratik öneriler sunabilir. İlk yazımızda, şekerin uyku üzerindeki etkilerini keşfettik ve sağlıklı bir uyku için şeker tüketimini dengelemenin önemine vurgu yaptık. Şimdi ise kafein alışkanlıklarınıza alternatif olacak, doğal ve etkili uyanıklık stratejilerini içeren yazımızı inceleyerek, enerjik bir gün geçirmenin yollarını öğrenebilirsiniz.

 

Yorum Yok

Yorum Gönder