Olduğunuz Yerde Aniden Uykuya Dalma Bir Uyku Problemi Midir?

30 Mayıs 2018

Başınız bir o tarafa bir bu tarafa sallanabilir, göz kapaklarınız yavaşça kapanır ve uykunun derinlikleri sizi içine çeker. Kendinizi bu tip bir durumda mükemmel bir uyuyan, istediği yerde istediği zaman uykuya dalabilen biri olarak tanımlayabilirsiniz fakat hızlıca ve aniden uykuya dalmak bir problemi işaret ediyor olabilir.

Uyku Hali Nasıl Oluşur?

Öncelikle uyku halinin nasıl oluştuğuna bir göz atalım. Uykulu olma hissi, adenosin adı verilen beyindeki bir kimyasalın birikimine bağlıdır.  Uyanıklık ile ortaya çıkan enerji kullanımı ve metabolizma süreci boyunca adenosin seviyeleri giderek artar. Bu nedenle, uyku hali uyanık kaldıkça uzamaktadır. Daha sonra uyku süreci, bu kimyasalları beynimizden lenfatik sistemden temizler. Sonuç olarak da, sabah uyandığımızda adenozin seviyeleri en düşük seviyededir ve kendimizi yenilenmiş hissederiz.

Tam tersi olarak uyanık kaldığımız zamanlarda, adenosin seviyesi an be an yükselmeye devam eder ve homeostatik uyku diski adı verilen bir fenomen yaratır. Bu süre uzadıkça, uyku yükü artmaktadır. Örneğin, 30 saatlik bir uyanıklık durumunda, sonlara doğru çok uykulu olacak, kolayca ve derin uyuyabilecek, hatta normalden çok daha uzun süre uyuyabileceksiniz.
Benzer şekilde, gece geç saatlere kadar ayakta kalırsanız, normal yatma sürenizi geçirmiş olursunuz ve adenosin seviyeleri artmış olduğundan daha hızlı uykuya dalarsınız.

Aşırı Uyku Hali Nedenleri Nelerdir?

Uykulu olma halinin en yaygın nedeni uyku yoksunluğudur. Dinlenmiş hissetmek ve birikmiş olan adenosini temizlemek için yeterli uyku saatini alamıyorsanız, daha hızlı uykuya dalarsınız.

Bilindiği üzere ortalama bir insanın sekiz saat civarında uyku ihtiyacı bulunur. Bu süreyi yeterince alamıyor ve verimli kullanamıyorsanız çabuk uyuyakalma, istemsizce aniden uyku gelmesi, hafta sonları uzun süreler uyumak gibi belirtiler karşınıza çıkabilir.

Uyku Apnesi

Eğer uyku kalitesi düşükse, bu da çok çabuk uykuya dalmaya katkıda bulunabilir. Uyku fragmantasyonunun en sık görülen nedeni ise uyku apnesidir. Genellikle yüksek sesle horlama ile ilişkili olan bu durumda, nefes alma rahatsız bir şekilde olur ve gece boyunca sık sık uyanmalara yol açar. Dişleri gıcırdatma da konforsuz ve verimsiz bir uykunun önemli işaretlerindendir. Ayrıca geceleri uykuyu parçalayabilen ek uyku bozuklukları da görülebilir. Huzursuz bacak sendromu bunlardan biridir. Uyku apnesi ile ilgili iyi uyku iyi hayat sitemizden de dilerseniz ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Horlama problemine karşı yapılabilecekler hakkındaki ” Kaliteli Bir Uykunun Önündeki Engel – Horlama ” adlı blog yazımızı detaylı olarak inceleyebilir. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için gecikmeden önleminizi alabilirsiniz.

Narkolepsi

Narkoleptik birinin normal bir uyku düzeni yoktur. Farkında olmadan gün içi ve herhangi bir iş yaparken bir anda uyku haline geçebilirler. Birkaç saniye ile birkaç dakika uzunluğundaki bu uyku geçişleri araba kullanırken bile gerçekleşebildiği için son derece tehlikeli durumlardır. Bu bozukluğu yaşayanlar kas kaybedebilir, halüsinasyon görebilir ve bu ataklar sırasında paralize olabilirler.

Uyku Felci

Narkolepside olduğu gibi birkaç dakikalığına da olsa bedenin hareket edemeyecek kadar yarı felç haline gelmesi… Genelde uykuya dalarken ya da uyanmak üzereyken gerçekleşen bu durumda kişi kesinlikle hareket edemez, ses çıkaramaz ve nefes almakta sorun yaşar.
Verimli bir uyku süreci için, kullandığınız uyku ekipmanlarınızın da vücudunuzun ihtiyacı olan konforu sağlayabilmesi önemlidir. Hemen buradan Yatsan yastık kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir, kişisel konforunuza göre dilediğiniz ürünün seçimini yapabilirsiniz.

Gece Terörleri

Ortalama kabusa kıyasla çok daha yoğun olan gece terörleri genelde çocuklarda, nadiren yetişkinlerde görülür. Gece terörü genellikle uykuya daldıktan sonraki 3 saat içinde ortaya çıkar ve anormal davranışlarla kendini gösterir. Genelde bir rüya değildir, uyku halinde bir fazdan diğerine geçerken kişilerin gösterdikleri kuvvetli bir tepkidir. Bundan etkilenenler genellikle çığlık atarak uyanır. Çevresine korku ve şaşkınlıkla bakar; o sırada gözleri açıktır ama uyku devam ediyordur. Ancak gözleri açık olduğu için uyanık olduğu sanılır. Yüzde solukluk, terleme ve tipik korku ifadesi vardır. Daha sonra yataktan çıkar. Bu sırada bilinçli olmadığı için bir yerlerini duvara vurabilir. Ailesini bu sürede tanımaz. Bir kaç dakika sonra nöbet kendiliğinden durur, çocuk gerçekten uyanır, ancak olanların farkında değildir.

Ne Zaman Yardım Aramalıyım?

Ne Zaman Yardım Aramalıyım Görseli
Eğer uykunuz bir aydan daha uzun süredir bozuksa ve sizin günlük işlevlerinizi bozuyorsa, yardım arama zamanı gelmiş demektir. Doktorunuza başvurun ve bir uyku hastalıkları uzmanı ile görüşme isteyin. Tıbbi özgeçmişiniz, fiziksel muayene ve bazı kan testleri uykusuzluğun nedenlerinin ortaya konulmasında faydalıdır. Partneriniz ve diğer aile üyeleri sizin uykunuz hakkında değerli bilgilere sahip olabilirler. Onlara horlayıp horlamadığınızı veya uyku sırasında huzursuz yatıp yatmadığınızı sorun. Sağlık bakım uzmanınız da uykusuzluğun sizi gün içinde uykulu veya depresif yapıp yapmadığını veya yaşamınızı diğer şekillerde etkileyip etkilemediğini bilmek isteyecektir. Uykusuzlukta bazen sadece bilgi verme ve eğitim ile düzelebilir. Gerektiği durumlarda, ilaçlar veya bir uyku bozuklukları merkezinde değerlendirme önerilebilir.

Yazımız ilginizi çektiyse Sağlıklı Uyku İçin Doğru Uyku Ürünleri adlı blog yazımızı da detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

 

Yorum Yok

Yorum Gönder