Evde Kaldığınız Bu Günlerde Zihninizi Rahatlatmak İçin: MEDİTASYON 101

23 Mart 2020
Yatakta yoga yapan kadın

Meditasyon, zindeliğin bedeni eğitmeye bir yaklaşım olduğu gibi, zihni eğitmeye yönelik de bir yaklaşım. Ancak birçok meditasyon tekniği var – nasıl meditasyon yapacağınızı nasıl öğreneceksiniz?

Budist geleneğin de, ‘meditasyon‘ kelimesi spor kelimesine eşdeğer.

Yeni başlayanlar için saatlerce oturup hiçbir şey düşünmemek ya da “boş bir zihne” sahip olmak son derece zor gelebilir fakat başlangıçta bu süreçte size yardımcı olacak yeni başlayanlar için youtube videolar, telefon uygulamaları ve Spotify’da dinleyebileceğiniz podcastler var. Genel olarak, meditasyona başlamanın en kolay yolu nefes üzerine odaklanmak. Meditasyona en yaygın yaklaşımlardan ikisi: konsantrasyon ve farkındalık.

KONSANTRASYON MEDİTASYONU

Konsantrasyon meditasyonu tek bir noktaya odaklanmayı içerir. Bu, nefesi takip etmeyi, tek bir kelimeyi tekrar etmeyi, mum ateşine bakmayı, tekrarlayan bir gong dinlemeyi veya bir tesbih üzerindeki boncukları saymayı gerektirebilir. Zihne odaklanmak zor olduğundan, yeni başlayanlar sadece birkaç dakika meditasyon yapabilir ve daha sonra bu süreyi zamanla arttırabilirler.

Bu meditasyon biçiminde, zihninizi her seferinde seçilen dikkat nesnesine yeniden odaklarsınız. Rastgele düşünceler peşinde koşmak yerine, onların gitmesine izin verirsiniz. Bu süreç sayesinde konsantre olma yeteneğiniz gelişir. Bu da sizi kaygı ve endişe duygularınızdan uzak tutmayı sağlar. 

FARKINDALIK MEDİTASYONU

Farkındalık meditasyonu, uygulayıcıyı akıldan uzaklaşırken gezici düşünceleri gözlemlemeye teşvik eder. Amaç, düşüncelerle ilgilenmek ya da onları yargılamak değil, sadece ortaya çıkan her zihinsel notanın farkında olmak.

Farkındalık meditasyonu sayesinde, düşüncelerinizin ve duygularınızın belirli kalıplarda nasıl hareket etme eğiliminde olduğunu görebilirsiniz. Zamanla, bir deneyimi iyi veya kötü, hoş veya hoş olmayan olarak hızlı bir şekilde yargılama eğiliminin daha fazla farkına varabilirsiniz. Uygulama ile iç dengeniz gelişir.

MEDİTASYONUN FAYDALARI

Gevşeme faydası üzerine yapılan çalışmalar, sinir sistemine aşağıdaki kısa vadeli faydalarını gösterir:

  • Düşük kan basıncı
  • Geliştirilmiş kan dolaşımı
  • Düşük kalp atış hızı
  • Daha az terleme
  • Yavaş solunum hızı
  • Daha az endişe
  • Düşük kan Kortizol seviyeleri
  • Daha fazla refah duygusu
  • Daha az stres
  • Daha derin rahatlama

Çağdaş araştırmacılar, tutarlı bir meditasyon uygulamasının uzun vadeli faydalar sağlayıp sağlamadığını araştırıyorlar ve meditasyon yapan kişiler arasında beyin ve bağışıklık fonksiyonu üzerinde olumlu etkiler fark ediyorlar. Yine de, meditasyon amacının fayda sağlamak olmadığını tekrarlamakta fayda var. 

Budist felsefede, meditasyonun nihai yararı, zihnin dış koşullar veya güçlü iç duygular gibi kontrol edemediği şeylere bağlılıktan kurtulması olarak görülür. Özgürleştirilen ya da “aydınlanmış” uygulayıcı artık gereksiz yere deneyimlere olan arzuları izlemez, bunun yerine sakin bir zihin ve iç uyum hissini korur.

YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN BASİT MEDİTASYON

Bu meditasyon egzersizi sayesinde meditasyon tekniklerine kolay bir başlangıç yapabilirsiniz.

  1. Rahatça oturun veya uzanın. Hatta bir meditasyon koltuğu veya minderi almak isteyebilirsiniz.
  2. Gözlerinizi kapatın. Yatarken soğutma göz maskelerinden veya uyku bandı kullanabilirsiniz.
  3. Nefesi kontrol etmek için çaba sarf etmeyin; sadece doğal nefes alın.
  4. Dikkatinizi nefese ve vücudunuzun nasıl hareket ettiğine odaklayın. Nefes alırken vücudunuzun hareketine dikkat edin. Göğsünüzü, omuzlarınızı, göğüs kafenizi ve karnınızı gözlemleyin. Hızını veya yoğunluğunu kontrol etmeden dikkatinizi nefesinize odaklayın. Zihniniz karışırsa, odağınızı tekrar nefesinize döndürün.

Başlamak için bu meditasyon pratiğini 2-3 dakika uygulayın ve süreyi arttırarak tekrar deneyin.
Ayrıca yönlendirilmek isterseniz, aşağıdaki kaynakları da kullanabilirsiniz;

Yorum Yok

Yorum Gönder