En İyi Yatak Hangisi: Kendiniz İçin Doğru Yatağı Seçmenin Püf Noktaları

14 Mart 2016

Ağrılar içinde mi uyanıyorsunuz? İyi uyuyamıyor musunuz?

Büyük olasılıkla yeni bir yatağa ihtiyacınız var. Peki hangisine nasıl karar vereceğinizi biliyor musunuz?

Ömrümüzün en azından üçte biri uykuda geçtiğine göre yatak seçimimiz de çok önemli. Yatak seçerken hangi pozisyonda uyuduğunuzdan, yatağın bel boşluğunuzu doldurup doldurmadığından tutun kilonuza kadar pek çok etken var. Piyasada bulunan onlarca çeşit model arasından size uygun olanı seçebilmeniz ve seçeneklerinizi karşılaştırabilmeniz için ipuçları topladık.

Hangi yatağı alacağınıza karar vermenizi kolaylaştırmak için en iyi yatağı seçmenize yardımcı olacak basit bir kılavuz hazırladık.

İşte kararınızı vermeden önce dikkat etmeniz gerekenler!

  1. İhtiyaçlarınızı belirleyin:

Doğru yatağı seçebilmeniz için bedeninizin neye ihtiyacı olduğunu bilmeniz lazım. Seçenekleri taramadan önce kişisel ihtiyaçlarınızı belirleyin. Unutmayın herkes farklıdır, birinin konforu diğerinin bel ağrısına dönüşebilir.

 

  • Yaylanan bir yatak istiyorsanız…

Yaylı yataklar aşina olduğumuz yaylanma hissini verir. Yay sistemleri kullanılan teknolojiye ve yay sayısına göre değişiklik gösterir. Tellerden oluşan multispring yay sisteminden, birbirinden bağımsız hareket edebilen torba yaylardan oluşan paket yay sistemine yeni nesil teknolojiyle üretilen yaylı yatak modellerini deneyebilirsiniz.

  • Sert bir yatak istiyorsanız…

Visco yatağın kalınlığı bedenin yatay pozisyonda ne kadar derine gömüleceğini belirler. Oysa lateks yataklar itici bir etki ile bedeni destekler. Ayrıca farklı yay sistemleriyle birleştirilen sertlik derecesi yüksek modeller tercih edilebilir.

  • Kaldırma kuvveti istiyorsanız…

Lateks yataklar da visco yataklara benzer ama yaylanma hissi verir. Doğal lateks kullanılan yataklar hipoalerjenik özellik taşır; küf ve toz akarlarına karşı dirençlidir.

 

  1. Yaşam tarzınızı dikkate alın:

Beden şeklinizden yatış pozisyonunuza yaşam tarzınız da doğru kararı vermenizde etkilidir.

  • Genellikle yan yatıyorsanız…

Uyuduğunuz yüzeyin bedeninizi destekleyip vücut şeklinize uyum gösterirken baskıyı azaltmasına ya da dağıtmasına ihtiyaç duyarsınız. Buna ek olarak omurganın doğal formunda olması gerekir ki rahatsızlık hissetmeyin. Visco yataklarda veya kabarık pedli yataklarda basınç azaltıcı özellik bulunur. Yaylı yataklar ise visco veya lateks yataklardan daha çok basınç giderir.

  • Genellikle yüzüstü yatıyorsanız…

Bedeni adeta saran hafızalı sünger visco size göre değildir. Onun yerine sert yüzeyli bir yatak bedeninize en iyi desteği sağlayacaktır.

  • Genellikle sırt üstü yatıyorsanız…

 

Bedeni destekleyen ancak omurganın doğru hizada tutulmasını sağlayan bir yüzeye ihtiyacınız var demektir. Bel boşluğu desteklenmezse rahatsızlık hissi vererek kaliteli uykudan uzaklaştırır. Her tip yatak sizi memnun edebilir. Yine de kendinize en uygun olanı bulmak için hepsini deneyip hangisinde en rahat ettiğinize bakmalısınız.

  • Partnerinizle tercihleriniz farklıysa…

Partneriniz gece boyunca yatakta dönüp duruyorsa hareketlerini hissetmemek için torba yay sistemli, visco veya lateks dolgulu yatakları tercih edebilirsiniz. Bu tip modeller, yatakta dönmeleri azaltır. Pocket yay sistemli yataklar birbirinden ayrı torbalara konan yaylar sayesinde çiftlerin birbirinin sağa sola dönüşlerini hissettirmez. Lateks ve visco yataklar ise hareketi emerek çiftlerin birbirinin kıpırdanmasından etkilenmesini önler.

  • Uyurken vücudunuz fazla ısınıyorsa ya da terliyorsanız…

Doğal lif dolgulu yaylı yatakları tercih edebilirsiniz. Yatağınızı değiştiremiyorsanız bile üstüne koyacağınız lifli veya kuş tüylü bir yatak pedi sorununuza çözüm olabilir . Ya da pamuklu kumaştan üretilen ve vücut ısısını dengede tutma özelliğine sahip Serta Outlast Alez deneyebilirsiniz.

  • Alerjileriniz varsa…

Yün, pamuk, lateks gibi doğal malzemeler alerjenler için uygun ortamı sağlar. Oysa hipoalerjenik özelliğe sahip visco ve elyaf dolgulu yataklar küf ve toz akarlarına da dirençlidir. Eğer yaylı yatak ya da hava ve lif dolgulu yatakta karar kıldıysanız, hipoalerjenik bir alezle yatağı örtün.

 

  • Sizin için ne önemli tam adını koyamıyorsanız…

Yaylanma hissiyle Visco malzemenin vücut hareketlerini azaltıcı etkisini birleştiren modeller de var. Farklı tipteki yatakları deneyerek kendinize ve yaşam tarzınıza uygun olanı bulabilirsiniz. Anketimiz de doğru yatak tipini bulmanıza yardımcı olacaktır.

  1. Bütçenizi belirleyin:

Herkesin bütçesi son model yataklara yetmeyebilir ancak piyasada ulaşılabilir ve kaliteli ürünler de mevcut. Bütçeniz kısıtlıysa kampanya ve indirimleri takip edebilirsiniz.. Her gün kullanacağınız yatağın iyi ve dayanıklı malzemelerden yapılmış olmasını istersiniz ama bunun maliyeti de kalitesine göre artar. Ancak şunu da unutmamalı, hayatınızın 3/1’ini yatakta geçiriyorsunuz ve  kendiniz için doğru yatağı bulduğunuzda ödeyeceğiniz bedele kesinlikle değer, çünkü siz ve uykunuz buna değersiniz.

  1. Alışverişe başlamadan önce hazırlık yapın:

Satın almadan önce bireysel ihtiyaçlarınıza uygun yatak boyutu ve tipine karar verip seçenekleri araştırın. En son nerede iyi bir uyku çektiniz? Arkadaşınızın evinde ya da otelde mi, hatırlamaya çalışın. Hangi yatak tipinin fizyolojinize uygun ve bireysel ihtiyaçlarınızla uyumlu olduğunu araştırın.

  1. Doğru tipte bir mağaza seçin:

Güvendiğiniz bir yatak markası ile başlayın ve bu alanda uzmanlaşmış markaları tercih edin. Size doğru bilgiyi sunacak ve ilgi gösterecek bir satış mağazası bulmaya çalışın. Nereden alışveriş edeceğinizi bilmiyorsanız aile ve arkadaşlarınızdan tavsiye isteyin.

  1. Satış Görevlilerinden Yararlanın:

Yatak seçiminizi yaparken sizi yönlendirebilecek bilgili kişilere danışın. Soru sorup gerektiğinde detaylı açıklama isteyin. Satış görevlisinin yeterince bilgili veya yardımcı olmadığını düşünüyorsanız başka bir mağazayı deneyin.

  1. Yeni yatağınızı deneyin:

Mağazaya gittiğinizde uyku testini uygulayın. Farklı tipte yatak modelleri üzerine uzanıp genelde uyumayı tercih ettiğiniz pozisyonda yatmayı deneyin. Yatak alışverişine çıkarken rahat bir pantolon giymenizi öneririz.

  1. Yeterli zaman ayırın:

Yatakları test ederken genelde uyuduğunuz pozisyonu daha uzun süre deneyin. İnsan bedeninin yatağın desteğini tam olarak hissedebilecek kadar rahatlaması 15 dakika sürebilir. O yüzden acele etmeyin, mağazada ne kadar zaman geçirirseniz verdiğiniz karardan ileride pişman olma ihtimaliniz o kadar azalır.

  1. Garanti süresi ve ürün ömrü:

Garanti süresinin uzun oluşunun yatağın ömrünün uzun olacağını ya da markanın ürününe çok güvendiğini gösterdiğini düşünebilirsiniz. Durum bundan epey farklı. Garanti kapsamına giren üretici hataları kendini bir yıl içinde göstereceğinden ve zaten yatağınızı 7-8 yılda bir değiştirmeniz gerektiğinden garanti süresinin çok uzun olması pek bir anlam ifade etmez. Ayrıca yatakların hijyen özelliğinin 5 yıldan sonra etkisiz kalacağını unutmayın.

  1. Sanki havada yüzüyormuş gibi hissettiren yatağı seçin:

Çünkü ortopedi ve nöroloji uzmanları, doğru yatağın omurganızın doğal eğrisini korurken baş, kalça, topuk ve omuzları doğru hizada desteklemesi, dolayısıyla bedeninizi nötr bir pozisyonda tutması gerekir. Eğer denediğiniz yatakta, genelde uyuduğunuz pozisyonda 10-15 dakika geçirdikten sonra kendinizi hala rahat ve havada yüzer gibi hissediyorsanız o yatak büyük olasılıkla sizin için doğru yataktır.

Yazımız ilginizi çektiyse Dünyayı Uyutan 5 Ortopedik Yatak adlı blog yazımızı da detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Keyifli alışverişler, tatlı uykular!

5 Yorumlar

  • Cevapla melike ayan 16 Eylül 2019 at 18:22

    Mobilya da tasarımlarını en çok beğendiğim markadır Kalitesi diğer markalardan çok daha iyi tavsiye ederim

  • Cevapla Mevlüt YILDIRIM 2 Nisan 2020 at 22:00

    Yatsan yetkilisini kutlamak istiyorum bana yeterli derecede bilgiyi ancak bu sitede buldum yaklaşık üç aydır yatak araştırması yapıyorum en büyük endişem ise yanlış karar vermem olur. Bundan dolayı bu bilgiler tercihimde bana büyük yarar verdi yatsan yetkililerine ve bu bilgileri hazırlayan yetkililere çok tşk ediyorum tabiki yatsan marka bir yatak alacağım

  • Cevapla Metin KARADAĞ 6 Ağustos 2020 at 10:46

    Mükemmel bir yazı olmuş.
    Herkesin ezberlemesi lazım.
    Özellikle sabah uyandığında eşine saldıran … gibi.
    Konforlu uyku çok önemli.

  • Cevapla Niyazi 1 Kasım 2020 at 01:10

    İyi bir bilgiledirme olmuş teşekkür ederiz

  • Cevapla kemal bal 23 Mayıs 2021 at 02:08

    teşekkürler

  • Yorum Gönder