Daha İyi Bir Uyku İçin Basit Meditasyon Yöntemleri

9 Mayıs 2018

Hiç biri ile konuşurken onu dinlemediğinizi, yemek yerken ne yediğinizi ve tadını almadığınızı, yürürken aslında yolda değil, aklınızdaki düşünceler arasında yürüdüğünüzü fark ettiniz mi? İşte bu zihnimizin bize bir oyunu. Zihin hep geçmişte veya gelecekte durmak bilmez bir koşuşturma içindedir. Tedirginlikler, kaygılar, hayaller derken, aslında kontrol edemediğimiz ve bedenimizden ayrı çalışan bir organ gibi konumlanır. Gün içerisinde tüm bu yoğun düşünceler, gece olduğunda uykunuz önündeki en büyük engel haline gelebilir. Bunun önüne geçebilmek için basit meditasyon teknikleri uygulayabilirsiniz.

Meditasyon

Meditasyon Nedir?

Meditasyon günümüzde gittikçe yükselişe geçen, kişinin derin düşünmesini sağlayan iç huzuru, dingin bilinç hallerini elde etmesi ve öz varlığına ulaşması için kullanılan bir bilinçli odaklanma tekniğidir. Zihni sakinleştirirken evrensel kaynağa bağlanmak, meditasyonun temel amaçlarından biridir. Düzenli meditasyonun yaparak stres, gerginlik, endişe gibi hayatı olumsuz yönde etkileyen faktörlerden arınabilir, tüm bu olumsuzluklara karşı daha dayanıklı hale gelebilirsiniz.

Televizyon Kumandası


Zihnin Gün Boyu Uyarılması

Hayatın hızlı akışı, televizyon, internet, sosyal medya, haberler, arkadaşlar, mesajlar, iş ve sorumluluklar derken zihnimiz bu döngünün içerisinde fazlaca yoruluyor. Günün her saniyesi farklı bir uyarana maruz kalıyoruz. Bu da bünyemizde sürekli bir uyarılma hali ve devamlı stres, kaygı, endişe gibi duyguları ortaya çıkarıyor. Beden ile zihin arasındaki iletişim koparken, farkında olmadan bu duyguları yaşamaya başlıyoruz. Yorgun ve zapt edilemeyen bir zihin, daha çok uykusuz gece anlamına gelebilir. Daha iyi bir uyku için 6/30 kuralı hakkındaki blog yazımıza ulaşın; gün içerisinde alacağınız basit aksiyonlar ile önlemlerinizi alabilirsiniz.

Aşağıda sizlerle uykudan önce yapabileceğiniz bazı basit meditasyon yöntemlerini paylaşacağız.

Koltukda müzik dinleyen kadın

Sakin Bir Müzik Dinleyin

Müzik ile beraber yapılan gevşeme tekniklerinin, stresi hafifletme ve uykusuzluk belirtilerini azalttığı gözlemlenmiştir. Yatak odanızı sakin ve huzurlu bir ortam haline getirerek yola çıkabilirsiniz. Dağınıklığı temizleyin ve tüm harici gürültülerden uzaklaştığınızdan emin olun. Unutmayın ki dağınık bir oda, yorgun bir beyni daha da fazla yorabilir. Yatağınız veya çevresindeki uygun bir alanda kendiniz için rahat bir pozisyon bulun. Klasik, hafif caz veya telli enstrümanları olan ezgileri tercih edebilirsiniz. Sonrasında gözlerinizi kapatın ve sadece müziğin ritmine odaklanın. Bunu 20-30 dakika aralığında, kesintisiz bir biçimde gerçekleştirmeye çalışın.
Yatmadan önce tüm rutinlerinizi gerçekleştirdikten sonra, ışıkları kapatır ve ortalama 8 saatlik bir yolculuğa çıkarız. Üzerinde uyuduğunuz yatak kadar, yastıklarımız da kaliteli bir uyku için olmazsa olmazlar arasındadır. Yatsan web sitemizdeki  yastık kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir. Kişisel konforunuza göre en uygun ürünün siparişini verebilirsiniz.

Sırt üstü yatan kadın

Karın Bölgesinden Derin Solunum

Bu egzersiz gün içinde herhangi bir zamanda uygulanabilir olsa da, hızlı ve kolay bir şekilde uykuya dalmanıza yardımcı olmak için yatmadan hemen önce vücudunuz ve beyniniz için oldukça verimlidir. Yatağa uzanıp ellerinizi karnınıza koyun ve derin nefes alma üzerine konsantre olun. Bu sırada ellerinizi yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmeyi deneyin. Bu harekete odaklanmak sizi sakinleştirecektir. Tüm algınızı ve zihninizi meşgul eden düşünceleri vücudunuzdan dışarı yönlendirmek amaçlanmıştır.

Gülümseyerek Uyumak

Rahatlatıcı Bir Ortam Hayal Etme

Stresli bir gün, çoğu zaman huzursuz bir gece geçirmenize neden olur. Uykuyu bozan endişeleri rahatlatmak adına birkaç dakikanızı ayırarak sakin bir manzarayı hayal etmeye çalışın. Bulutlar, okyanuslar, dağlar veya deniz kıyısında bir mekan… Her ne kadar bunun bir kuralı olmasa da, herkes için huzur verici olan bu seçenekler değerlendirilebilir. Hayal ettiğiniz sırada aniden olumsuz düşünceler geri dönüyorsa panik yapmayın. Yavaşça odağınızı geri çekin ve hayal ettiğiniz dünyaya dönmeyi deneyin.

Duşta Zen Ortamı

Duşta Zen Ortamı

Yatmadan önce ılık bir duş almanın uyku üzerindeki katkısı araştırmalarca ortaya konulmuştur. Uykuya geçmeden 45 dakika önce alacağınız bir duş ile hem daha temiz bir beden, hem de daha berrak bir zihne ulaşabilirsiniz. Belirli başlı aromaterapi ve zen ürünlerini duş ve sonrasında uygulayarak vücudunuza rahat bir nefes aldırabilirsiniz.

Stresten uzak, tüm endişelerinizden arınmış sağlıklı uykularınızın olması dileğiyle.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder