Tatil Sonrası Çocuğunuz İçin Uyku Rutini

7 Şubat 2018

Uzun bir tatilin ardından çocuğunuz okula gitmek için hazır. Yeni döneme dair alışverişler tamamlandı. İlk yardım çantası, önlük, kalemlik gibi araç gereçler de kapıda asılı bekliyor. Tüm bu telaşlı periyodun arkasında unuttuğunuz bir şeyler olabilir: Çocuğunuzun uyku rutini…

Araştırmalara göre, uzun yaz tatilleri ve sömestr gibi çocukların çılgınca eğlenip okuldan koptukları dönemlerin sonrasında, adaptasyon süreçleri hiç de kolay olmamakta. Okula geri dönüş sürecinde konsantrasyon, ruh halleri ve duygusal durumların dengelenmesi gibi birçok noktada çocuklarınız desteğe ihtiyaç duyabilmekte. Bütün bu düzeni sağlayabilmek adına da, en önemli görevlerden biri ailenin sağlıklı bir ev ile beraber uyku rutinini geri getirebilmesi gerekmekte.

Sağlıklı bir kahvaltı, sağlıklı bir gece uykusu anlamına gelir

Çocuklarınızın uyku düzenini oturtabilmeniz için sağlıklı ve besleyici bir kahvaltı listede ilk sırada olmalı. Bu olmadan, çocuğunuz olağan bir okul gününü yorgun, huzursuz ve sinir bozucu olaylara sahne olan bir şekilde geçebilir.  Araştırmalar, uzun tatillerin sonunda çocukların psikolojisinin dramatik bir şekilde değiştiğini söylerken, %58’inin daha hırçın olduğu ve %22’sinin de öğretmenleri ile sorun yaşama olasılığının yüksek olduğunu belirtmekte. Sağlıklı bir kahvaltı hazırlamak ve güne yeterince enerji kaynağı alınarak girilmesi, bunu önlemek adına önemli bir faktör olabilir.

Bu süreçte şekerli gıdalara fazla yer vermemek gerekmekte. Zamanınız varsa kızarmış besleyici bir ekmek, yumurta ve peynir çeşitlerine yer verebilirsiniz. Bununla beraber yüksek lif içerikli ve tahıllı gıdalar da, sağlıklı bir kahvaltı adına önerilmekte. Sağlıklı bir kahvaltı, çocuklarınızın uyku hormonunu ve melatonin üretimine katkı sağlamakla kalmaz, gün içerisindeki bütün öğünlerine katkıda bulunur.  Kahvaltı hazırlamak günümüzde çok meşakkatli bir işmiş gibi görülebilir fakat sabahları özenli bir kahvaltıya ayıracağınız zaman ile, akşam doğru ve sağlıklı uykuya giden yola ön ayak olmuş olursunuz.

Akşam yemeği seçeneklerini iyi değerlendirin

Çocuklarınızın akşam yemekleri, uykuya geçiş süreçleri adına bir köprü görevi görebilir. Uyku hormonu melatoninin yapı taşı olan triptofanı içerdiğinden, tavuk eti bunun için iyi bir seçenek haline gelmekte. Aynı şekilde uskumru gibi, omega 3 yağ asitleri içeren bir yemek, melatonin salınımı için mükemmel bir seçenek olabilir. Ayrıca hem seratonin hem de melatonin üretiminde önemli bir rol oynayan B6 vitamininin de kaynağıdır. Bunun yanında B vitaminleri içeren ve lif bakımından sindirim sistemi yardımcısı pişmiş tatlı patatesleri de deneyebilirsiniz. Öte yandan yemek zamanı dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta da, ortamda teknolojik aletlerin bulunmaması olmalıdır. Yemek zamanı aileler için ideal bir sohbet alanı da demektir. Günü değerlendirmek, endişelerinizden arınmak adına birbirinizle paylaşımda bulunun ve sağlıklı bir yemeğin tadını çıkartın.

Ev ödevleri vb. görevlerin yarattığı endişe

Yaşları ne olursa olsun, çocukların okuldan eve getirdikleri ders, ev ödevi vb. konularda yaşadıkları duygu durum değişiklikleri uyku sürecini direkt etkilemekte. Bu süreçte yaşanan belirsizlik, heyecan ve stres gibi durumlar, sadece anlık olarak yaşanmaz, çocuklarınızı uyku sürecinde de takip eder. Çocuğunuz uykuya daldığında vücudu aktif sempatik sinir sisteminden, sakin parasempatik sinir sistemine geçer. Bununla birlikte uyku sürecinde de aynı endişe ve stresi yaşayabilirler.

Alıştırma ve ödevlerin kolaylaştırılması yolunda çocuğunuza yardımcı olun. Bir şeylerin yavaş yavaş ilerlediğini görmek, onları ödevini tamamlama yolunda motive edecektir. Zamanlama sizin kontrolünüz altında olsun. Süre gereğinden fazla uzadıkça, küçük küçük molalar vererek rahatlatmaya çalışın.  Belirlediğiniz süre içerisinde ödev tamamlanmamışsa, çocuğunuzu hem beden hem de zihnen yormamak adına noktayı koymasına yardımcı olun. Bir sonraki gün ödevini yine beraber tamamlayabilirsiniz.

Gece teknolojik ürün kullanımına düzenleme getirin

Akşam saatlerinden sonra teknolojik bir ürünün çocuğunuz tarafından kullanımı konusunda katı çizgileriniz olsun. Bilim adamları ve araştırmalar, teknolojik cihazlardan gelen ışınların zararlı olduğu konusunda hemfikir. Özellikle de bu ışınlar, diğer tüm dış faktörlere oranla çok daha fazla melatonin seviyemizi etkilemekte ve uyku sürecinde geçmemizi engellemekte. İdeal olarak, yatmadan en az bir saat kadar önce tüm teknolojik cihazlar kapatılmalı ve farklı bir odada konumlandırılmalı. Çocuk odasının sağlıklı ve kaliteli bir uyku için tasarlanmış olduğundan emin olun. Unutmayın ki vücudumuzu şarj edebilmek adında gireceğimiz uyku periyotunda, yatağımızın vücudumuzun gerekliliklerine cevap verebilmesi gerekir. Hemen Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir ve kişisel konforunuza göre dilediğiniz ürünü sipariş edebilirsiniz.

 

Işıkları söndürme zamanı

Zamanı her gün belirsiz bırakmamak adına, çocuğunuzun da bileceği ve benimseyeceği “ışıkları söndürme zamanı” belirleyin. Günden güne bu sistem oturacak ve çocuğunuz yatacağı zamanı bilerek, itiraz etme mekanizması geçecektir. Bu rutine çeşitli eklemeler yaparak – örneğin sıcak bir banyo, diş fırçalama, yarım saat kitap okuma – sistemin daha sağlıklı ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Yatmadan önce ılık bir süt ve papatya çayı da kendilerini güvende hissetmeleri sağlayabilir.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder