Yaz ayları, sıcaklıkların ve nem oranının da artması ile beraber uyumayı daha zor bir hale getirebilmektedir. Bilindiği üzere yetişkin her bireyin günlük 7 ila 9 saat arasında kaliteli ve verimli bir uyku alması beklenmekte. Yatakta dönüp durmak, gözünü kapatıp uykuya dalmaya çalışmak, kişilerin iş ve sosyal yaşamlarını sekteye uğratabilir. Bu yazımızca sıcak havanın uykunuz önünde oluşturabileceği engelleri aşabilmek adına bazı ipuçlarını sizinle paylaşacağız.
Perdeleri Kapatın
Odanız içerisinde kullandığınız perdeleriniz dekoratif olduğu kadar, yaşam alanınızı düzenlemenizde tamamlayıcı bir rol oynar. Sağlıklı bir uyku için ortamın serin olması önemlidir. Çok güneş alan bir mekânda uyunacak ise gün içinde perdeler mutlaka kapalı olmalıdır.
Klima veya Vantilatör Edinin
Oda sıcaklığının gereğinden fazla olması, uyku önündeki en büyük engellerden biridir. Klima veya vantilatör desteği ile istenilen sıcaklığı sabitleyebilirsiniz. Klima kullanacaklar için, dış ortam sıcaklığının en fazla 5-6 derece fazlasına ayarlanması tavsiye edilir.
Isı Yalıtımı Yaptırın
Isı yalıtımlı mekânlar kışın sıcak, yazınsa serin olur. Yalıtımla soğutma cihazlarının harcadığı enerji de yüzde 50 azalıyor. Yapacağınız bu yatırım sayesinde uzun vadede hem bütçenizden kar etmiş olur, hem de istenilen sıcaklıkta bir alana sahip olursunuz.
Hafif Yiyecekler Tercih Edin
Akşam yemeklerinde ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemekler tercih edilmemeli, hafif gıdalar seçilmelidir. Yatmadan 3-4 saat önce yeme içme sonlandırılmalı, gece atıştırmalarından uzak durulmalıdır. Karnınızda oluşabilecek şişkinlik, hazımsızlık ve yanma hissi, uykunuzun önünde ciddi bir engel olabilir.
Çay, Kahve, Alkol Vb. İçeceklerden Kaçının
Çayda bulunan teofilin maddesi uyku bozukluklarına yol açabilmekte, kahve de kafein içeriği ile uykunun kaçmasına neden olabiliyor. Dolayısı ile çay, kahve, alkol ve sigara kullanımı da uyku kalitesini bozması nedeniyle önerilmiyor.
Doğru Yatak Tercihi
Rahat bir uyku halinde değilseniz, uyku döngüleriniz kesintiye uğrayabilir. Bununla beraber beyin fonksiyonlarınız ve fiziksel dinlenmeyi sağlayan bileşenlere zarar vermiş olur, vücudunuzun dinlenmesi ve şarj olabilmesi adına gereklilikleri gerçekleştirememiş olursunuz. İklimlendirme özelliği ve yaz kış kullanıma elverişli yatak seçimi ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Unutmayın, iyi ve dinlenmiş uyanmak, bizleri mental ve fiziksel açıdan daha sağlıklı kılmakta. Hemen Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir, yaz/kış ve çift taraflı kullanıma uygun ürünlerin seçimini yapabilirsiniz.
Ortam Mutlaka Havalandırılmalı
Kaliteli bir uyku için odanızın havası her mevsim temiz olmalı. Bu nedenle odanızı her gün havalandırmalısınız. Aşırı toz, uykuda solunumun zorlanmasına ve bunun sonucunda da uyku kalitesinin bozulmasına yol açabilmekte. Odanızda az toz tutan eşyalar bulundurun ve dolapların kapalı olmasına özen gösterin. Yatak altlarını depo olarak kullanıyorsanız eğer, eşyalarınızı toz geçirmeyen saklama torbalarında saklayın ve odanızı sık sık temizleyin.
Elektronik Cihazları Kapatın ve Uzaklaştırın
Teknolojik aletlerin yaydığı ışık ve çeşitli ışınların insan sağlığını olumsuz etkilediği araştırmalarca ortaya konulmuştur. Zararsız gördüğünüz ve üzerine vakit geçirmeyi sevdiğiniz diz üstü bilgisayarınız, tabletiniz veya telefonunuz sizin anlık beyin aktivitenizi etkileyebilir ve uzun süre uykusuz kalmanıza sebep olabilir. Uyumadan 3-4 saat kadar önce bu çeşit aletlerden uzak durmaya çalışabilirsiniz.
Pamuklu Nevresim Seçimi
Çarşaf, yastık kılıfı, pike vb. ürünlerin pamuklu kumaşlardan seçilmesi önemlidir. Sentetik takımlar terlemeyi artıracağı için önerilmemektedir.
Hemen Yatsan ev tekstili ürünlerimizden nevresim takımlarımızı inceleyebilir, kişisel ihtiyacınıza göre dilediğiniz ürünün seçimini yapabilirsiniz.
Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…
Yorum Yok