Havlu ve Çarşaflarınızı Hangi Sıklıkta Değiştirmelisiniz?

16 Mayıs 2017
Çarşaflarınızı, banyo havlularınızı, perdelerinizi ve yastıklarınızı
hangi sıklıkta yıkayıp ütülemeniz gerektiğini öğrenin.

Çarşaflarınızı ve diğer nevresim takımlarınızı ne sıklıkta yıkıyorsunuz?

 

Birçok insan çarşaflarını ve nevresimlerini bazen zamanında yıkasa da bunu bir alışkanlık haline getirmiyor. Maeve’in Yöntemi adlı ev düzenleme ve yerleştirme danışmanlığı şirketinin yöneticisi ve kurucusu Maeve Richmond, konuyla ilgili “tıpkı kıyafetlerimiz gibi aktif olarak kullanılan çarşaflar, özellikle tenimize ya da yiyeceklerimize çokça temas eden ev tekstili ürünler daha sık yıkanmalı; dekoratif amaçlı az kullanılan havlular ve mevsimlik yorganlar ise daha uzun aralalıklarla yıkanabilir.” dedi.

En iyi yıkama ve temizlik uygulamalarını mı merak ediyorsunuz?

Sık kullanılan kumaş ürünlerini ne kadar sık yıkamanız konusunda hazırladığımız rehbere göz atmanızı öneriyoruz.

Yastıklar

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: Yılda iki kere

Bir yastık ister organik liflerden ve tüylerden yapılmış olsun ister sentetik materyaller kullanılsın yılda iki kez yıkanması gerekir. Böylece üstündeki lekeler ve kokular kalıcı olmaz. Yastıkları yıkarken yıkama direktifleri harfi harfine uygulanmalıdır. Duruma göre kuru temizleme ya da çamaşır makinesi kullanılabilir fakat yastıkları tekrar kullanmaya başlamadan önce tam olarak kurumaları sağlanmalıdır. Bir yastığın ömrünü uzatmak için yastık koruyucusu kullanabilirsiniz. Yastık kılıflarını ve koruyucusunu yatak çarşaflarınızla aynı sıklıkta yıkamanız gerekmektedir. Bir yastığa kılıf geçirmeden hiçbir zaman kullanmamalısınız.

 

 

Yorganlar

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: Yılda iki kere

Her ne kadar yorganımızı günlük kullansak da, yorganlar kılıfları sayesinde vücut yağlarına, kurumuş deri artıklarına ve kokuya çok fazla maruz kalmaz. Bu da onları daha seyrek yıkayabileceğimiz anlamına gelir. Konuyla ilgili olarak Richmond “Birçok insan yorganlarını yılda bir kez yıkar. Örneğin benim için yorganları yıkamak mevsim değişimlerinde gerçekleştirdiğim bir ritüeldir. Hava soğuduğunda insan yatağının yumuşaklığından daha fazla faydalanmak ister. Taze taze temizlik kokan bir yazlık yorgan (pike) size iyi gelir. Keza yaz başında temizlediğiniz yazlık yorgan yaza enerjik ve zinde bir başlangıç yapmanıza yardımcı olur.” diyor. Eğer yorganınız istenmeyen bir kokuya ya da kazayla oluşmuş bir lekeye sahipse elbette çamaşırlığa gönderilmek zorundadır. Yıkanmamış yorganlar da üstlerine düşen görevi layıkıyla yapabilir ama eğer zamanında yıkanmazsa bir leke ya da istenmeyen kötü bir koku kalıcı bir şekilde yorganınıza yerleşip onu kullanılmaz hale getirir.

Yatak çarşafları

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: 1 – 2 haftada bir

Maeve Richmond, “Yatak çarşafları bir tür giysi olarak görülmeli ve ona göre muamele yapılmalı” diyerek çarşafların kişisel kullanım alışkanlıklarına göre temizlenmesi gerektiğini belirtti. “Eğer çarşaflarınızın hoş taze kokusu sizi yatağa girdiğinizde gülümsetiyorsa yeni çarşafları her 1 ya da 2 haftada bir değiştirmek size iyi gelecektir. Diğer yandan eğer yatağınızın içinde kendinizi rahat hissediyorsanız biraz daha uzun aralıklarla çarşafı değiştirebilirsiniz.” diyen Richmond, sözlerine istisnai durumlar hakkında devam etti.
İstisnalar: “Eğer çarşafınız gözle görülür bir şekilde lekelenmişse; aile üyelerinden biri hastaysa ya da genellikle yatakta çıplak uyuyorsanız, çarşaflarınızı daha sık değiştirmeniz gerektiğini göz önünde bulundurmalısınız. Tabii hava durumu da çok önemli bir faktör. Hayat tarzınıza bağlı olarak yaz aylarında çarşaflarınıza biraz daha fazla iş düşer. Sıcak havalarda gündüzleri daha hızlı terleriz ve terimiz kolay bir şekilde havlulara ve çarşaflara geçer. Bu durumda çarşafları ve havluları daha sık yıkamamız gerekir.”

Banyo ve vücut havluları

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: 3 – 4 kez kullanımdan sonra

Her ne kadar banyo havluları sık ve yoğun kullanım için tasarlanmış ürünler olsa da sadece bir iki duştan sonra kullandığınız havlu kokmaya başlayabilir. Bu koku, özellikle havlular doğru bir şekilde havalandırılmazsa daha kolay ortaya çıkar. Eğer düzenli spor yapıyorsanız veya kol gücüne dayalı bir işiniz varsa banyo havlularını biraz daha sık değiştirmeyi göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ayrıca ailenizin diğer üyeleriyle havlunuzu paylaşmamanız gerekli. Hele ki ailenizin üyelerinden birinin bulaşıcı bir deri hastalığı varsa, havlu paylaşımı asla ama asla yapmamanız gereken şeyler sırasında ilk sırada yer alıyor.

“3 kez kullanıldıktan sonra her banyo havlusu çamaşırlığı boylamalıdır” diyen

Maeve Richmond, “Havluda yırtık ve lekelerin oluşmasını beklememeliyiz. Bir havlu yumuşak ve az kullanılmış görünmüyorsa kullanım ömrünü doldurmuş demektir.” diyerek havluların ne kadar sık değiştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Richmond, “Deterjan ve beyazlatıcı gibi ürünlerden kaynaklanan bir koku varsa da havluların kullanılmaması gerekir. Kullandığınız havlularının ‘raftan yeni alınmış’ hissi vermesi gerekir. Kullandığınız çarşaf ya da banyo havlusu gözünüze biraz solmuş görünüyorsa artık o ürünle yollarınızı ayırmanın zamanı gelmiştir.” diye de ekliyor.

Mutfak havluları

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: Haftada bir kere

“Mutfak havluları yemek artıklarını toplar ve yemek artıklarıyla oluşan lekeler, bakterilerin sebep olduğu kötü bir kokunun oluşmasına yol açar. Bu nedenle mutfak havlularını ve bezlerini her hafta yıkamak gerekir. Eğer dekoratif amacıyla mutfakta duran ve daha seyrek kullanılan havlularınız / bezleriniz varsa bunları ayda bir yıkabilirsiniz” diyen Maeve Richmond sözlerine yemek alışkanlarından dem vurarak devam ediyor; “Eğer arkadaşlarınız için sık sık yemek davetleri düzenliyorsanız mutfak havlularınızı daha sık değiştirmelisiniz. Ayrıca evde günde 3 öğün yemek pişiren biriyseniz, yaz aylarında dostlarınızla ve geniş ailenizle birlikte kalabalık mangal partileri yapmak sizin için bir alışkanlıksa mutfak havlularınızı daha sık yıkamalı, eskidiklerinde değiştirmelisiniz.”

El ve yüz havluları

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: Her 2 – 3 günde bir. “Şaka değil. Gerçek!”

El havluları sık kullanılan, bakterilerin daha hızlı ve çok üreyebildiği bir ortama sahip olduğundan ve bunların yanı sıra farklı insanlarca çeşitli sebeplerle kullanıldığından sık sık çamaşır makinesine atılmalıdırlar. Sonuçta büyükbabanızın diş macunu lekelerinin bulunduğu bir havluyla elinizi / yüzünüzü kurulamak ister misiniz? Elbette hayır. El ve yüz havlularının avantajı, diğer nevresim ve havlu ürünleriyle karşılaştırıldığında oldukça ucuz olmasıdır. Bu sebepten bir kaçta tane yedek havlu alıp dolabınızda bulundurmanız sağlınız için iyidir. Eğer el ve yüz havlunuz yırtıldıysa lekelendiyse ya da sadece artık onun görünüşünden sıkıldıysanız değiştirin gitsin. Düşündüğünüze değmez. “Kaliteli çarşafların ve havluların birçok iyi mağazada kolaylıkla bulunduğu şu günlerde kendinizi biraz şımartın. Birçok farklı tasarımda ve renkte havluyla bir takım yedek set almak çok mantıklı” diyen Maeve Richmond, “Bu az maliyetli çözüm ile eviniz büyük dekoratif değişikliler yapabilirsiniz” diyerek önerilerini dile getiriyor.

Banyo paspasları

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: 1 – 2 haftada bir

Banyo paspaslarını yıkama sıklığınız kullanım koşullarına ve paspasın kalitesine göre değişmektedir. Eğer hiçbir zaman yeteri kadar iyi durumda görünmüyorsa her hafta yıkanması gerekir. İstediğiniz gibi görünmüyorsa çamaşır makinesine atın gitsin. Eğer yumuşak ve kokusuz bir durumdaysa yıkama sıklığını biraz daha geniş tutabilirsiniz. Eğer yıkamalar arasındaki süreyi uzatmak istiyorsanız banyodan sonra paspası küvetin kenarında kurutmanızı ya da ters yüz edilebilir bir paspas almanızı tavsiye ederiz.

Perdeler

Tavsiye edilen yıkama sıklığı: Yılda iki kere

Diğer nevresim ürünleri ve havlulara göre perdeler vücut yağları kaynaklı kokulardan uzaktır. Perdeler daha çok evin tozunu toplamaya eğilimlidir. Eğer evde toza alerjisi olan biri yoksa her altı ayda bir perdelerinizi yıkayabilirsiniz. Sadece doğru yıkama yönergelerini izlediğinizden emin olun. Bazı perdeler sadece kuru temizlenebilir. Yıkama aralarında bazı toz kaynaklı lekeleri, elektrikli süpürgeyle temizleyebilirsiniz.
“Eğer perdelerinizi daha sık temizlemeye yatkınsanız bunun çok iyi bir fikir olamadığını göz önünde bulundurmalısınız” diyen Maeve Richmond, “En yüksek kalitede yıkama için üretilmiş hassas kumaş deterjanları ve benzeri üst segment temizlik ürünleri bile perdelerinizi yıpratabilir, kullanılmayacak hale getirebilir. Perdelerinizi sık yıkama renklerin solmasına yol açabilir.” diyor.

Yorum Yok

Yorum Gönder