Hamilelik Döneminde İyi Bir Gece Uykusu İçin Yapmanız Gerekenler

7 Aralık 2017

Heyecan, sinir ve uyku için harcanan onlarca çaba. Bu arada, arkadaşlarınız size bebek gelmeden elinizden geldiğince fazla uyku çekmenizi söylüyor.Ancak bilmeyecekleri şey, gebelik süresince kadınlar için en büyük mücadelelerden birinin uyku olmasıdır. Ulusal Uyku Vakfı’na göre kadınların%78’inde gebelik sırasında uyku sorunlarını hayatlarının diğer zamanlarına oranla daha yoğun olduğunu bildiriliyor. Durdurulması gereken şeylerin listesi de uzayıp gidiyor: tuvalet, huzursuz bacak sendromu, mide ekşimesi ve endişeye ancak birkaç tanesi. Peki tüm bunlarla nasıl mücadele edip iyi bir gece uykusu geçireceksiniz?

Gündüz Rutinlerinizi Belirleyin

Egzersizleri günlük programınıza dahil etmeye çalışın ancak hafif tutun, kilit nokta bir anda tükenmek değil. Bunu idare edebiliyorsanız, her gün yarım saatlik bir yürüyüşle uğraşmayı hedefleyin; biraz daha yetenekli hissederseniz, kendinizi yoga, pilates gibi hem fiziksel hem ruhsal tatmini sağlayacak sporlara yönlendirebilirsiniz. Hamilelik sırasında egzersiz yapan kadınların daha dayanıklı olduğu görülmüştür.

Gündüz rutinlerinizde dingin bir zihne sahip olmak için önceki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yemeğinizi Uykuya Uygun Hazırlayın

Ne yaparsanız yapın o köriyi çok seviyorsunuz. Yalnız vücudunuz eskiye oranla çok daha hassas, bunu unutmayın ve karnınızı tahriş edip midenizi ekşitecek gıdalardan uzak durun. Bunun yerine, uykuyu teşvik edecek amino asit içeren gıdalar tercih edilebilir. Mesela Triptofan. Yüksek triptofan içerikli gıdalar arasında: fıstık, kırmızı et, tavuk, hindi, balık (özellikle uskumru), yulaf, fasulye, mercimek ve yumurta bulunmaktadır. Geceleri sıcak içecekler için çeşitleriniz mevcutsa sakinleştirici papatya çayı deneyebilirsiniz.
Unutmayın, tüm gıdaların doğru şekilde hazırlandığından ve pişirildiğinden emin olmalısınız. Gece mide ekşimesi ve hazımsızlık şansını azaltmak için ise uykuya gitmeden iki ila üç saat öncesinde yemeyi deneyebilirsiniz. Yatmadan önce aç hissediyorsanız, bir bardak günlük süt tüketebilirsiniz.
Yatağınızı ilk günkü gibi muhafaza edebilmeniz için alez seçeneklerimizi inceleyebilirsiniz.

Yatmadan Önce Eşinizin de Desteğiyle Gevşemeyi Deneyin

Rutininize ılık bir banyo ekleyebilirsiniz. Ilık su bu çarpıklıkları çözmek, o acıyı yatıştırmak ve rahatlatmak için verimli olabilir. İlk üç aylık döneminizden sonra biraz daha maceraperest olmaya başlayabilir ve bergamot, tütsü veya alman papatyası gibi aromaterapi yağlarına yatırım yapabilirsiniz. Uçucu yağların yoğunlaştığına dikkat edin, bu nedenle yalnızca küçük miktarlar kullanmak en iyisidir. Doktorunuzdan bu kısımla ilgili tavsiye alabilirsiniz.Daha verimli bir yaklaşım için, masaj yapmanız için eşiniz veya bir aile üyesi seçebilirsiniz. Bağ dokusu esnekliğini destekleyebilen, esnekliği artırmaya ve sağlıklı dolaşımı korumaya yardımcı olacaktır.

Bir sonraki günde daha enerjik hissetmek için uyku kalitenizi artırabilirsiniz. Hemen şimdi yataklarımızı inceleyebilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Reflü Belirtileri 

Gebelik sırasında rahim boyutları büyüdüğünden mideye bası yaparak içindeki basıncın artmasına neden olur, bu da reflüye eğilimi arttırır.
Gebelikte görülen göğüste yanma ve midede ekşime hissi çoğunlukla gaströzofageal reflüye bağlı ortaya çıkar. Gebelik sırasında vücutta artan hormon seviyeleri sebebiyle normalde sıkıca kapalı olan alt özofagus sfinkterinin bağları gevşemeye başlar. Bunun sonucunda yiyecekler ve mide asidi yutak borusuna ve boğaza kadar geri gelmeye başlar. Bebeğinin büyüyerek mideye bası yapması da bu durumu kolaylaştırır.

Siz de reflü sebebiyle uyku problemleri yaşıyorsanız, reflü yastığımızı inceleyebilirsiniz.

Yatak konforu hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Annelik döneminde uyku sürelerinin azalmasıyla birlikte konforlu yatak seçimi önem kazanabilir bu nedenle yatak memnuniyetsizlik yaratıyorsa yeni yatak edinilmesi önerilebilir.

Feng-Shui’yi Yatak Odanızda Deneyin

Evde feng-shui’nin temeli şudur: eviniz içeridekilerin aynasıdır. Dolayısıyla, feng-shui’yi yatak odasına uygularken amacınız kendi enerjinizi evinizinkiyle uyumlu hale getirmektir.Odanızdan tüm dağınıklığı kaldırarak başlayın ve dolabınızda sakladığınız, gerekmeyen öğeleri, kırılmış olan her şeyi dışarı atın. Mümkün olan tüm elektrikli ekipmanı yatak odasından çıkarın. Bir TV’niz varsa, gerçekten yaşayamadığınız sürece başka bir odaya koyun. Yatağınız dengeli ve destekleyici olmalı. Her iki tarafında da komodin, sağlam bir başlık ve / veya kafanızın ardında sağlam bir duvar olması idealdir. Yüksek kaliteli bir yatağa yatırım yaptığınızdan emin olun. Yatağınız kapının yanında ise, mümkünse odanın diğer tarafına taşıyın. Yasemin, lavanta veya barışa zambak gibi yatak odasında belirli uyku teşvik eden bitkiler bulundurmak iyi olabilir.

Yatak odanızı kişisel konfor alanınıza dönüştürebilmek için önceki blog yazımızı inceleyebilirsiniz.
Gelecek blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder