En Verimli Uyku Saatleri ve Verimli Uyku Teknikleri 

13 Nisan 2023
Baş ucunda saat ile uyuyan kadın

En Verimli Uyku Saatleri Nedir?

Melatonin hormonu vücudun uyku ve uykuya dalma düzenini ayarlayan hormondur. Melatonin hormonunun genellikle akşam 21:00 ve 22:00 arasında salınımı artmaya başlar. Bu kişi de esneme, kendini yorgun hissetme, gözlerinin kapanması gibi etkilere sebep olur. Melatonin hormonunun en yüksek salınma saatleri ise, gece 02:00 ve 04:00 arasındadır. Bu saatler uyuyan kişiler için uykunun en derin ve en sağlıklı zaman aralığıdır.

Melatonin hormonunun salınımını bozan bazı etmenler vardır. Bu etmenler kişinin uyuyamaması veya derin uyuyamamasına yol açar. Örnek olarak uyuma vaktinden önce aşırı ışığa maruz kalmak, televizyon seyretmek, cep telefonu ile vakit geçirmek melatonin hormonunun salınımına engel olmaktadır. Bu durumda kişinin kolay uykuya dalamamasına neden olmaktadır.

En Verimli Uyku Teknikleri Nelerdir?

Her kişinin farklı uyuma tekniği vardır. Kimi yastığa kafasını koyar koymaz uykuya dalar kimi ise sağa sola dönerek, uzun bir mücadeleden sonra uykuya dalar. Bununla beraber dış etkenlerin kolay uykuya dalınması ve derin bir uyku uyunması için önemli bir etkisi vardır. Bunlara kısaca göz atmak gerekirse:

  • Uyku uyunacak odayı karanlık tutmalı,
  • Her gün aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmalı,
  • Yatak sadece uyumak için kullanılmalı,
  • Uyarıcı içecekler uykudan önce kullanılmamalı,
  • Alkol tüketimi azaltılmalı,
  • Uyunacak odanın oda sıcaklığı serin olmalı,
  • Doğru uyku ürünleri seçilmeli,

Karanlık bir ortam melatonin hormonunun salınımı için son derece önem taşır. Uyunacak olan ortamda uyumadan bir saat önce bütün elektronik eşyalar kapatılmalı ve oda karanlık tutulmalıdır.

Her Gün Aynı Saatte Yatıp Aynı Saatte Kalkmalı:

Kolay uykuya dalmanın ve derin bir uyku uyumanın en önemli adımlarından biri de uyku düzenidir. Aynı saatte yatıp aynı saatte kalkmak, kişiye bir uyku düzeni ve alışkanlığı getirir. Uyku düzeni sayesinde daha rahat ve derin bir uyku uyunur.

Uyuyan Kadın

Yatak Sadece Uyumak İçin Kullanılmalı:

Yatağı uyku dışında kullanmak (televizyon izlemek, yemek yemek vb.) beynin bu ortamı faaliyet alanı olarak tanımlamasına yol açar. Bunun neticesinde uyku vakti geldiğinde uykuya dalmakta zorluk yaşanır. Bu sebeple yatağı sadece uyumak için kullanmak en doğru yoldur.

Uyarıcı İçecekler Uykudan Önce Kullanılmamalı:

Kahvenin içerisinde yer alan kafein insan vücudunda 12 saat kalmaktadır. Bu sebeple uykudan en az 3 saat önce kola, çay, kahve gibi sinir sistemini aktif eden içeceklerin içilmemesi kolay uykuya dalınması ve kaliteli bir uyku için son derece önemlidir.

Alkol Tüketimi Azaltılmalı:

Alkol kolay uyumanıza yardımcı olur diye yanlış bilinen bir gerçek vardır. Alkol kalitesiz, kesik kesik uyku ve uyandığınızda ise yorgun kalkmanıza sebep olur. Bu nedenle alkol uyku kalitesini büyük ölçüde etkiler.

Uyunacak Odanın Oda Sıcaklığı Serin Olmalı:

Faydalı ve derin bir uyku için uyunan yerin vücut sıcaklığından 1 derece daha düşük olması gerekir. Bu sebeple uyunacak oda ne çok soğuk olmalı ne de çok sıcak. Ortalama 18 – 19 derece uyumak için ideal sıcaklık derecesi olarak kabul edilir.

Doğru Uyku Ürünleri Seçilmeli:

Kişiye özel, doğru seçilecek uyku ürünleri direkt olarak hızlı uykuya dalınmasına ve kaliteli uyku uyunmasına etki eder. Yatak, yastık ve yorgan seçimi verimli uyku uyunmasına destek olan en büyük etmenlerdir.

Doğru Yatak Seçimi

Yatak

Serta Sleep True Azure Bay Hybrid Lateks & Visco Hybrid Yatak

Serta Sleepture Azure Bay Hybrid Yatak & Visco Hybrid Yatak içeriğinde bulunan yeni zellanda yünü, lateks, visco, diamond pocket yay sistemi ve yeni nesil teknoloji ile üretilen cool kumaşı bir araya getirerek hayallerin ötesinde bir uyku deneyimi sunmak için tasarlandı. Serta Sleepture Cool Serisindeki ekstra serinlik hissi veren kumaşlar hızlı uykuya dalmaya ve uyku kalitenizi artırmaya yardımcı olur.

Dünyadaki en kaliteli yünlerden biri olan Yeni Zelanda Yünü, yatak içerisinde hava sirkülasyonunu artırarak ısı dengesini sağlar. Eklem ve kas ağrının azalmasına yardımcı olur. Yaz kış kullanım için uygun ortam sağlar

Sealy Woodlake Yatak

Özel comfort loft örme kumaşı, visco jel kapsülleri, doğal pamuk lifleri, lateks, 2000 Count Pocket Yay sistemi ve destekleyici posturpedic konfor katmanı, alışılmışın dışında bir uyku ortamı sunar. Posturpedic konfor katmanı; uyku sırasında vücudun en ağır ve desteğe ihtiyaç olduğu bölümde kusursuz destek sağlayarak daha derin ve kaliteli bir uyku ortamı sağlar.

Visco Hybrid Yatak

Doğru Yastık Seçimi

Uykucu Antistress Yastık

Uykucu Antistress Yastık, kumaşın içinde yer alan karbon teller sayesinde gün boyunca vücutta biriken statik elektriği alır. Yeni güne daha huzurlu ve zinde başlamayı sağlar. Mikrojel dolgusu sayesinde hem stresi alır hem de yatağı korur.

Neden Uykucu Antistress Yastık:

  • Uzun Ömürlü ve Rahat,
  • Konforlu ve Destekleyici Uyku,
  • Çıkarılabilir Kılıf Sayesinde Ferah Bir Uyku,

Doğru Yorgan Seçimi

Yatsan Maison Bamboo Touch İnce Yorgan içeriğinde ve kumaşında kullanılan Bambu, uyku esnasında oluşabilecek terlemeyi en aza indirgeyerek vücudun uyku esnasında rahatça nefes almasına yardımcı olur. Bambu yorgan oldukça hafif bir yorgandır. Bu sayede hafif bir uyku deneyimi sunar.

Yazımız ilginizi çektiyse “Sağlıklı Uyku İçin Doğru Uyku Ürünleri” adlı blog yazımızı da detaylı olarak inceleyebilir. Size özel uyku ürünlerini ve daha fazlasını Yatsan mağazalarımızdan veya yatsan.com ‘dan inceleyebilirsiniz.

Yatsan, İyi uyu iyi hisset…

Yorum Yok

Yorum Gönder