Bebeğinizi uyutmak sandığınız kadar zor değil!

11 Ekim 2016

Bebeğiniz uyudukça uyusun diye uzmanından tüyolar!

Doğdukları günden yürümeye başlayıncaya dek anne babaların bebekleriyle ilgili en büyük sıkıntısını tahmin etmek güç değil. Uyudu, uyumadı derken geçen günler, uykusuz geçen geceler…Deneme yanılma yöntemleri yerine gelin işin uzmanına kulak verelim.

California Uyku Araştırmaları Klinik Deneyler Bölüm Başkanı Nörobilimci Polly Moore, kendi bebeğiyle birlikte bebeklerin doğal uyku ve uyanıklık ritimlerini keşfettikten sonra bebeğinizi uyutmanıza yardımcı olacak yöntemi bilimsel gerçeklere dayanan “Natural Baby Sleep Solution” adlı kitabında paylaşıyor. “Bebek Uykusu için Doğal Çözüm” diye çevirebileceğimiz kitap, özetle hem gece hem gündüz uykularını daha iyi uyuyabilmesi için bebeğinizin içinde doğal olarak var olan uyku ritminden yararlanmanızı öğütlüyor.

Maalesef günümüz yaşam koşulları bebeklerin eskiye oranla daha az uyuma olanağı bulmasına sebep oluyor. Bununla ilişkili olarak Dikkat eksikliği ve hiperaktivite, obezite gibi sorunlara daha çok rastlanıyor. Doğru geliştirilen uyku stratejisi bebeğin sağlıklı ve gerektiği kadar uyumasını sağlıyor.

 

Bebeklerin belirli aralıklarla uyuyup uyanması gelişimleri açısından çok önemli. Beden saatlerinin doğal işleyişine bağlı olarak bebekler 90 dakika uyanık kaldıktan sonra uyuma ihtiyacı duyar. Bilimsel olarak kanıtlanmış bu gerçekten yola çıkarak bebeği için uykuyu bir görev değil, amaca yönelik bir eyleme dönüştürmeyi başaran Dr. Moore, anne babalara bebeğin verdiği sinyalleri iyi okumalarını tavsiye ediyor.

Doğru zamanı yakalarsanız bebeğinizi uyutmak sandığınızdan çok daha kolay!

Doğru anı yakaladığınızda bebeğiniz hem daha çabuk uykuya dalar hem de daha uzun süre uyur. Ancak uyumasına imkan tanınmazsa, uyku fırsatı kaçar ve bebek yeniden doğal döngüsüyle uyanıklık evresine girer.  Beden ritimleri bozulduğu için uyusa bile çok kısa sürede yeniden uyanıverir. Ancak doğal ritimlerine uyarsanız emzirmeye ya da sallamaya gerek kalmadan kendi kendilerine uyuyabildiklerini göreceksiniz. Bebeğinizi uyutamayacağınız bir ortamdaysanız, uyku zamanı geldiğinde kucağınızda tutmalısınız. Uykusuz kalmış bir bebeğin oyuncağıyla oyalanmasını beklemek haksızlık olur. Günlük aktiviteleri bebeğin uyku zamanlarını göre ayarlamak hem kendi hayatınızı kolaylaştırır hem de onun sağlıklı gelişimini destekler. Uykularını almış ve iyi dinlenmiş bebekler daha keyifli olur ve yaşamın keyfini çıkarırlar.

Uyku uykunun mayasıdır!

Sabaha dek deliksiz uyusun istiyorsanız sakın bebeğinizin gündüz uyumasını engellemeyin. Bu kesinlikle geri tepen bir yöntem! Uykusuz kalan bebekler bir türlü sakinleşemez, hem uykuya dalmakta hem de derin uykuya geçmekte zorlanırlar. Gündüz uyumayan bebekler geceleri de kesintisiz uyuyamaz. Kendinizi onun yerine koyun uykusuz kaldığınızda uykuya dalmak ne zordur. Gündüzleri uyuyamayan bebekler geceleri de iyi uyuyamaz. Yeteri kadar uyumayan bebek dikkatini toplayamaz dolayısıyla keyifsiz olur. Bu nedenle kendisini rahatlatabilmek için daha çok kucak istemesi de doğaldır.
9 aylık bir bebek henüz sabaha kadar uyumuyorsa, öğlen uykuları için doğru zamanı yakalamaya çalışmanız gerekir. Gündüz ne kadar çok uyursa gece de o kadar iyi uyur. Bebeğinizin bütün gece uyanık kalmasının nedeni büyük olasılıkla öğlenleri yeterince uyumuyor olmasıdır. Bebekler günde 16-18 saat uyur. Zamanla uyku döngüleri değişir. Yeni doğanlar gündüzleri 5 kez kısa süreli uykularla geçirir. 5 aylık olunca bu 2 veya 3 gündüz uykusuna döner. Genelde 12-18 aylık arasında ise tek bir öğlen uykusuna sabitlenir.

Bebeğin uykusu mu geldi yoksa karnı mı acıktı? İşte bütün mesele bu! 

3 aylığa kadar bebeğinizin uyanma saatine 90 dakika ekleyin, tekrar uyuması gerektiği saati bulacaksınız. Esneme ya da gözlerini ovuşturmaya henüz başlamadığı için uykusunun geldiğini kendine özgü işaretlerden de anlayabilirsiniz. Uykuları geldi diye bebeklerin çığlık çığlığa ağlaması gerekmez ancak belli sesler çıkartırlar. Yürümeye başladıklarında ise daha biçimsiz davranışlar sergilerler. Dikkat eksikliği bunların başında gelir. Uzaklara bakmaya başlarlar. Sıklıkla ebeveynler bu işaretleri yanlış okur ve bebeğin acıktığını düşünerek beslemeye kalkarlar. Her ağladığında ağzına süt dayanan bebeğin kafası karışır. Bebeğin acıkma hissi ile uyku gelme hissini ayırt edebilmeyi öğrenmesi kadar ebeveynin de bebeğin açlık ve uyku işaretlerini ayırt etmesi büyük önem taşır.

Sonuçta bebekler uykularını aldıklarında çok daha mutlu olurlar. Bebek uyuyacak diye evde oturmak istemeyen, sürekli arabada ya da pusette uyutmaya çalışan anne babalara önemle duyurulur! Bebeklerin sağlıklı gelişimi için en ideali gece ve gündüz uykularını yatakta uyumalarıdır.

 

Yorum Yok

Yorum Gönder