Uyku ve Hamilelik

18 Mart 2019
Hamile kadın

Birçok kadın için hamilelik ayrı bir mutluluk, heyecan ve geleceğe farklı bir açıdan bakmaktır. Fakat bazen bu heyecanlı 9 aylık süreç ciddi uyku problemlerini de berberinde getirebilir. Dünya çapında yapılan uyku araştırmalarına göre ortalama kadınların* %78’i, hamilelik döneminde uyku sorunları yaşadığı belirtiyor. Ayrıca, hamilelik döneminde aşırı yorgunluk hissettiğini dile getiren kadınların da uyku kalitesi hakkında problemlerinin olduğu düşünülüyor.

Tıp araştırmalarına göre; hamilelik döneminde, uyku probleminin ve kronik yorgunluğun kaynağı değişen hormonların olduğu vurgulanıyor. Hatta problem, horlama ve uyku apnesine kadar farklı etkilere yol açabilecek seviyelere kadar ciddileşebiliyor. Hamileliğin ilk günlerinden itibaren kadınların uykularına önem vermeleri ve de kendileri için en rahat uyku ürünlerini seçmeleri önemle vurgulanıyor.

Hamile

Hamilelik döneminde uyku kalitesini düşüren sorunların başında reflu, rahatsız bacak sendromu, gece boyunca birden fazla kere tuvalet ihtiyacı hissedilmesi geliyor. Bu sorunlarla başa çıkabilmek için sorunu iyi tespit edip uyku planlaması yapılması ve mutlaka doktorunuzla görüşmeniz tavsiye ediliyor.

Hamile

Doktorunuz aksini söylemedikçe, her gün 30 dakika egzersiz uykuya dalmada yardımcı oluyor. Özellikle sol tarafınıza dönük uyumanız kan akışının fetuse daha düzenli yayılmasını sağlıyor. Gün içinde bol bol su içmeli fakat uyku saatini yaklaştığında bu rutini kesmeniz gerektiği de diğer tavsiyeler arasında. Reflüyü engellemek için asit ve baharat oranı yüksek yiyeceklerden kaçınmalı ve de reflü için üretilen özel yastık kullanmayı tercih edebilirsiniz.

Hamile

Bacaklarınızın arasına yumuşak bir yastık yerleştirirseniz bel bölgenizdeki basıncı azaltarak olarak rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olacaktır. Gündüz uykularınızın sürelerini kısaltarak, çok uzun süren gündüz uykularından kaçınmanız gece uyuduğunuz uyku kalitesine yardımcı olacaktır.

Hamilelik döneminde bir yandan uyku kalitenizi artırıp bir yandan bebeğiniz için hazırlık  yaparken; hazırlık için nelere dikkat edilmesi gerektiğini de blog yazımızdan inceleyebilirsiniz.

* Kaynak: https://www.sleepfoundation.org/articles/pregnancy-and-sleep

Yorum Yok

Yorum Gönder