Uyku Hakkında Az Bilinen 14 Gerçek

22 Şubat 2017
İyi ve düzenli uyunsaydı, belki de bu yaşananların bir çoğu yaşanmazdı…
Yapılan araştırmalar sonucu uyku ve uykusuzluk hakkında ortaya çıkan bazı önemli sonuçları öğrenmeye ne dersiniz?

Uyku, biraz daha uyku…

 

 

Kadınlar, moral ve motivasyon bozukluğuna erkeklerden daha yatkın. Yapılan araştırmalar sonucunda kadınların ekstra birkaç saat daha fazla uyuması gerektiğini söylüyor. Özellikle gece uykusunun erkeklere göre biraz daha fazla olması, gün içindeki moral ve motivasyon düşüklüğünü önleyebilir.

3’te 1’i diyebiliriz

Trafikte meydana gelen kazaların %33’ü ise uykusuzluktan kaynaklanıyor.

En büyük sebep…

 

Alkolün en büyük sebep olduğu düşünülse de ABD Ulusal Ulaşım Güvenlik Kurulu yaşanan kazaların ve kaosun uyku eksikliğinden kaynaklandığını söylüyor. 

Challenger neden başarılı olamadı?

1989 yılında NASA tarafından uzaya gönderilen Challenger uzay mekiği sizce neden başarılı olamadı? Herkesin bugüne kadar bildiği bildiği teknik bir aksaklıktı. Ancak The Rogers Commission tarafından yapılan araştırmalar ise bunun bireysel bir hatadan, yani ağır uykusuzluktan olduğunu ortaya çıkardı.

Uykusuz yola çıkmayın.

Günde 80.000 Amerikalı sürücünün araba kullanırken uyuya kaldığı biliniyor. Yani yaklaşık olarak saniyede 1 kişi…

Alkol kadar tehlikeli…

 7 saat uykusuz kalan biri, 0.05 seviyesindeki alkolün etkisinde gibidir. 24 saat uykusuz biri ise 0.1. Alkol kontrolü yapıldığı kadar, uykusuzluk kontrolü de yapılmalı, ne dersiniz? 

Uykusuzluk çekiyoruz


10 kişiden 9’u uyku bozukluğu yaşıyor, düzenli uyku uyumuyor. Geceleri uykusuz kalmamızın, erken yatmamamızın sebebi akıllı telefonlar ve video siteleri de olabilir. İyi bir uyku için gece elektronik aletlerinizi kapatabilirsiniz.

Yatmaktan korkuyor musunuz?

Uyumakla ilgili bir korkunuz varsa bunun adı clinophobia. Tam karşılığı ise yatma korkusu.

Taş gibi yastık!
Antik Mısır’da insanların taştan yapılma yastıklarda uyuduğunu biliyor muydunuz?

Kulağa rahat geliyor. 

Çok güzel bir rüyaydı ama hatırlamıyorum

Normal bir insan yılda 1460 rüya görüyor. Uyandıktan sonra 5 ya da 10 dakika içinde ise rüyalarımızın %90’ını unutuyoruz.

Yasalara aykırı

Tennessee’de uyuklarken direksiyon başında olmak kanunlara aykırı gelmek olarak sayılıyor. 

Yorgunluk deyip geçmeyin

 Bağımsız bir araştırmaya göre, San Francisco Hastanesi personelinin %42’si yorgunluklarına bağlı olarak bir hastanın ölümüne yanlışlıkla sebep olduklarını itiraf ediyor. (Not: Siz siz olun, bir ameliyata girecek olursanız operasyonu yapacak cerraha espresso ikram etmeyi unutmayın.)
Bir zamanlar…
Shakespeare’in yaşadığı dönemde, yataklar bazaya iplerle sabitlenirdi. Bu ipleri çektiğinizde yatak kısmı daha rahat uyuyabilmeniz için gerginleşir. İngilizce’deki “Goodnight, sleep tight” deyimi bu dönemde kullanılan iplerden gelmektedir.
 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yok

Yorum Gönder