Uyku Eksikliğinin Vücudunuza Etkileri Nelerdir?

15 Şubat 2018

Uykusuzluk, psikiyatrik ve aynı zamanda medikal bir sorun olmakla birlikte sağlıksız uyku alışkanlığı, belirli maddeler ve çeşitli biyolojik faktörlerden etkilenerek ortaya çıkmakta. Aslen beynin bir uyku döngüsü ve uyanıklık döngüsü bulunur. Bir tanesi kapandığında diğeri açılır. Her ikisinin aynı zamanda çalışmaya başlamasıyla birlikte uykusuzluk ortaya çıkar. Uyku alışkanlıkları bozulmaya ve uykusuzluk sorunu yaşanmaya başlar. Bu sorunu çözebilmek için uykusuzluğun altında yatan sebeplerin belirlenmesi gerekir. Uykusuzluk problemi yaşayan kişiler uyumakta zorluk çekecekleri gibi, uyanma sorunları da yaşarlar. İş performansında, yaşam kalitesinde ve sağlıkla ilgili sorunlar yaşanabilir. Yetişkin insanların ortalama 7-8 saat gibi bir uykuya ihtiyaçları bulunur. Ayrıca uykusuzluğun bir nedeni de kronik sağlık problemleri olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka bir uzmana danışılması ve yardım alınması gereklidir.

Uyku eksikliğini giderebilmek adına yatağa yatmadan en az 6 saat öncesinde çay, kahve, sigara alışkanlıkları durdurmak, akşam yemeklerini yağsız ve hafif geçirmek, günde en az 30 dakika egzersiz yapmak, yemeklerden sonra şekerleme yapmadan uyuma ve uyanma saatinizi sabit tutmak, yatak odanızı sessiz ve karanlık tutmak, papatya vb. bitki çaylarını yemekten sonra tüketmek faydalı olabilir.

zayıflamış bağışıklık

Zayıflamış bir bağışıklık sistemi

Uyuduğunuz zaman, bağışıklık sisteminiz koruyucu sitokinler ve enfeksiyona karşı savaşan antikorlar üretir. Vücudunuz bakteri ve virüs gibi çeşitli maddeleri savuşturmak adına bunları kullanır. Aynı zamanda bu sitokin ve korucuyu maddeler, bağışıklık sistemini korumanın yanında daha fazla enerji üreterek uyku sürenizi uzatarak ideal seviyesine gelmesinde yardımcı olur.

Sağlıklı ve yeterli bir uykuyu alamıyorsanız, bağışıklık sisteminiz gerekli gücü toparlayıp yeniden inşaa etme şansına sahip olamaz. Araştırmalar da, yeterince uyku alınmaması durumunda bu işgalci güçlerin vücudunuzu kolayca ele geçirebileceğini belirtmekte. Bunun yanında uyku süreniz ideal olandan daha az sürdükçe, hastalıktan kurtulma zamanınızı da normalden çok daha uzun süreye yayacaktır.

Hamile kadın ve eşi

Doğurganlık sorunları

Gerektiğinden çok daha az uyku uyuyan erkekler çocuk yapabilme oranlarına zarar verebilir.  2013 yılında Güney Danimarka Üniversitesi bilim adamlarının yaptığı bir çalışma sonucu, gereğinden az uykuya maruz kalan genç erkeklerin sperm sayısının, daha fazla uyuyan erkeklere göre dörtte bir oranında daha düşük olduğunu belirledi. Geceleri 6 saat ve daha az süre diliminde uyuyan erkeklerin düşük kalite sperm sayısına sahip oldukları gözlemlendi.

Benzer bir şekilde gebe kalmaya çalışan birçok kadın, doğurganlık ve uyku yoksunluğunun arasında bir bağ olduğunun farkında olamayabilir. Leptin isimli özel bir hormon övülasyonu doğrudan etkiler. Kadınlarda uygun leptin üretimi için yeterli uykuya ihtiyaç vardır. Leptin üretiminin tehlikeye girdiği durumlarda, menstrüel siklüsler bozulabilir.

tansiyon

Yüksek Tansiyon

Uykusuz kalan kişilerin vücudu yüksek tansiyon geliştirebilir veya mevcut yüksek kan basıncı dengesini bozabilir. Araştırmalar uykunun kandaki stres hormonunu düzenlediği ve sinir sisteminizin sağlıklı işlemesine yardımcı olduğunu söylemekte. Uyku eksikliği zamanla stres hormonlarının düzenlenme kabiliyetine zarar verebilir ve yüksek tansiyona neden olabilir.
Uyku eksikliği hissetmemek adına alınabilecek en büyük destek, üzerinde yaklaşık 9 saatinizi harcadığınız yatağınızdan gelmeli. Hemen Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir, sağlıklı ve kaliteli bir uykuya giden yolda sizin için doğru yatağı sipariş edebilirsiniz.

Cilt sağlığı

Uykunun ciddiye alınması için en önemli nedenlerinden biri de cilt sağlığıdır. Çalışmalar uyku yoksunluğunun ciltteki bozulmalar ve deformasyonlar için kritik bir nokta olduğunu söylemekte. İyi bir gece uykusu, cildinizin sağlıklı olmasına yardımcı olabilir. Uykudan çıktığınız anda vücudunuz stres hormonu kortizolünü devreye sokar. Artan kortizol seviyesi vücudun stres ve inflamasyonun artmasına neden olabilir. Vücuttaki artan iltihaplı hücreler deriye sıçrama, parlaklık ve yarı saydamlık kazandıran moleküller olan kolajen ve hiyalüronik asitin parçalanmasın ayol açabilir.

Kilo yönetimi sorunları

Her gece alınan uyku ve dinlenme süresi, ertesi gün ruh halinizi ve verimliliğinizi doğrudan etkiler. Araştırmalar uyku yoksunluğunun metabolizma üzerindeki etkisinin kritik seviyede olduğunu belirtmekte. Yeterli miktarda alınamayan uyku, metabolizmayı yavaşlatarak kilo problemlerine yol açabilir.

Unutkanlık problemi

Eğer keskin bir hafızanızın olmasını istiyorsanız, yeterli uykuyu elde ettiğinizden emin olmalısınız. Gece boyunca yeterli uykunun alınmaması durumunda, kişilerde enerji eksikliğinden kaynaklı beyin fonksiyonlarını ideal şekilde kullanamama problemleri doğabilir. Unutkanlık sorunları ise gün boyunca peşimizi bırakmaz ve hem kariyer hem de sosyal hayat içerisinde eksik kalınmasına neden olabilir. Uyku problemlerini çözebilme yolunda yatağınız kadar kullandığınız uyku ürünleri de önemlidir. Yatsan uyku ürünlerini inceleyebilir ve dilediğiniz ürünü sipariş edebilirsiniz.

Depresyon

Uyku yoksunluğu düzenli bir hal alır ise, zaman içerisinde depresyon belirtilerine neden olabilir. Yorgunluk, bıkkın hissetme, sıkılganlık vb. şekillerde baş gösteren depresyon, yeterli uykunun alınamaması durumunda süreklilik göstererek içinden çıkılamaz bir hal alabilir.

Yaş aralıklarına göre önerilen günlük uyku süreleri şu şekildedir;

0-2 aylık bebekler 12-18 saat
1-3 yaş aralığı 11-14 saat
3-5 yaş aralığı 12-13 saat
5-10 yaş aralığı 10-11 saat
10-17 yaş aralığı 8-9 saat
Yetişkinler 7-9 saat

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder