Uyku Bozukluğunu İşaret Eden Bu 6 Belirtiye Dikkat!

11 Nisan 2018

Uyku kalitenizden yeterince memnun değil misiniz? Düzenli ve sağlıklı bir gece uykusu alamıyorsanız, nasıl hissettirdiğini de çabucak unutmuş olabilirsiniz. Dolayısıyla gün içerisinde hayat kalitenizi bozan ve sizi zorlayan durumlara karşı vücudunuz alışkanlık geliştirmiş olabilir. Sizin için alışılagelmiş bu döngü, önlem alınmadığı takdirde çeşitli sağlık problemlerine yol açabilir.

İyi bir uyku gün içinde sağlıklı, güvenli, huzurlu, dingin ve hatta başarılı olmanız için enerjinizi yenileyen, beynimizi ve bünyemizi güne hazırlayan, duygu ve düşüncelerimizi yeniden organize ettiğimiz, planlar yaptığımız, zorluklar karşısında stratejiler oluşturduğumuz yani doğacak yeni güne hazırlandığımız bir süreçtir. Bunlarla birlikte kalp sağlığına olumlu yönde etkisi bulunur ve stresin zayıflatıcı etkisini yok eder.

Peki, sağlıklı ve iyi bir uyku alamadığımızı nereden anlayabiliriz? Aşağıdaki belirtileri gösteriyorsanız artık kırmızı bayrakları sallama zamanınız gelmiş olabilir.

Film Gecesi

1) Gece Geç Saatlere Kadar Televizyon Seyrediyorsanız

Evin geri kalanı yataklarında mışıl mışıl uyuyor ve siz hala kocaman gözlerle televizyon başında mısınız? Kısa süreli uykusuzluklar çok çabuk düzenli uykusuzluk haline geçebileceğinden alışkanlıklarınıza bir dur deme vakti gelmiş olabilir. Televizyon başında geç saatlere kadar oturmak, bir adım sonrasında “uyurken bir ses, bir ışık olsun istiyorum” şekline dönebilir ve onlarsız uyuyamaz hale gelebilirsiniz. Son dönemde yapılan araştırmalar televizyonun hipnoz edici etkisinin varlığını ortaya koymaktadır. Bu durumla ilgili aksiyon alınmaz ise, depresyondan başlayarak alzheimer hastalığına kadar uzanan sağlık problemleri kapınızı çalabilir.

Yorgun Çalışan

2) Gün Boyunca Gözlerinizi Açık Tutmakta Zorlanıyorsanız

Yetenekleriniz konusunda kimsenin bir şüphesi yok, fakat iş ve sosyal yaşamınızda ne derece kullanabiliyorsunuz? Üzerinde dikkatlice çalışmanız gereken bir projede gözleriniz bir açılıp bir kapanıyor ve onları dizginlemek için tek yol kafein gibi görünüyorsa dikkat. Uyku alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz gerekiyor olabilir. Dikkat edilecek noktalardan bazıları; yatak odanız yeterince serin ve karanlık mı? Yatağınız kaliteli mi? Yastık, yorgan ve uyku ürünleriniz sizi yeterince konforlu hissettiriyor mu? Unutmayın ki uyku, hayatımızda egzersiz ve diyet ile beraber, kişisel sağlık ve enerjimiz için gerekli en önemli bileşenden biridir. Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir ve sizin için sağlıklı ve doğru yatağın seçimini yapabilirsiniz.

Horlama

3) Sık Sık ve Yüksek Sesle Horluyorsanız

Öncelikle bu gibi bir durumda panik yapmanıza gerek yok. Horlamak her zaman uykunuz üzerindeki bir kabus olmayabilir fakat bazı kritik durumları da işaret ediyor olabilir. Örneğin; Uyku apnesi.
Uyku apnesi solunumun geçici olarak durmasına neden olan bir hastalıktır. Aşırı durumlarda erken ölüme yol açtığı görülmüştür. Dolayısıyla horlamak dönemsel bir vücut tepkisi olabileceği gibi, çok ciddi hastalıklara giden bir yolun habercisi de olabilir. En kısa zamanda doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.
Horlama problemi ile ilgili detaylı bilgi almak için “Kaliteli Bir Uykunun Önündeki Engel – Horlama” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Esneme

4) Sabahları Gözlerinizi Açamıyorsanız

Soğuk ve yağmurlu bir sabah vakti kimse sizin yatağınızdan uçarak ve en mutlu halinizle çıkmanızı bekleyemez fakat bunun tersi olarak hiçbir zaman açılamayan gözler, sürekli esneme, hareket etmek için enerji bulamamanız olmamalıdır. Kahveyi bir koltuk değneği olarak kullanmaktansa, keyifli bir sabah kahvaltısının parçası haline getirebilirsiniz. Protein içeren, sağlıklı, hafif, az yağlı ve yulaf içeren bir kahvaltı, sizi güne iyi hazırlayıp enerjik olmanızı sağlayabilir.

Başını Tutan Kadın

5) Her Gün Yorgun Uyanıyorsanız

Klasik bir uyku döngüsü hafif ve derin (rem uykusu) arasında gerçekleşir. Bu döngü doğru alındığında da, vücudunuzu ve zihninizi önceki günden arınma ve tamir etme kabiliyetine sahip olur. Derin uyku problemleri yaşıyorsanız, gece boyunca sık sık uyanma ve uyandıktan sonra tekrar uykuya dalamama gibi, uyandığınızda da yeterince dinlenememiş hissetmeniz kaçınılmazdır. Uykuya dalabilmek için yeterli konfora erişemiyorsanız, bu süreç sizin için fazlasıyla sıkıntılı olabilir. Çoğu zaman farkında olmasak da, başımızı koyduğumuz yastık, aslında hayatımız için bir yastıktan daha fazlasını temsil edebilir. Yatsan yastık kategorisindeki birbirinden çeşitli kaz tüyü, visco, jel ve doğal dolgulu yastık ürünlerine ulaşabilir, gece uykularınızın kesilmemesi için size en uygun ürünü sipariş edebilirsiniz.

İlaç

6) Uykunuzu Etkileyecek Bazı Tıbbi Sorunlarınız Varsa

Uyanamamak başka bir şeylerin – örneğin arka planda gerçekleşen tıbbi bir durum – devam ettiğini gösteren bir işaret olabilir. Uykusuzluk kimi zaman da maalesef ilaçların bir yan etkisi olabilir. Kullandığınız ilaçlarla ilgili doktorunuza mutlaka uyku kalitenizi etkileyip etkilemeyeceği konusunda danışın. Böyle bir soruna yol açabilecek ilaçlara karşı ek takviye ve destek olabilecek planlamalar yapmanız gerekebilir.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

 

Yorum Yok

Yorum Gönder