Teknolojik Ürünlerin Uyku Üzerindeki Olumsuz Etkileri Nelerdir?

20 Haziran 2018
Masada uyuyan adam

Teknoloji hayatımızın sabit bir parçası haline geldi. İçinde bulunduğumuz çağda var olan teknolojik gelişmelerin sadece bir başlangıç olduğu bilim adamlarınca vurgulanmakta. Artık insanlar akıllı telefon, dizüstü bilgisayar, tablet vb. ürünleri olmadan kendilerini çağa ayak uydurabilmiş hissedemiyorlar. Teknolojinin neden onlarca yıldır var olduğunu ise anlamak kolay. Buna ihtiyacımız var. Birkaç yıl önce hayal bile edemeyeceğimiz detaylar, bugün hayatımızı kolaylaştırabilmek adına kullanıma sunulmakta.

Peki ya gün içerisinde uzun saatler ayırdığımız bu ürünlerin uykuya olan etkisi? Öyle görünmüyor olsa da, dizüstü bilgisayarlar, akıllı telefonlar, tabletler uykumuzdan önemli bir süreyi çalmakta. Hatta ve hatta uykusuz ve huzursuz geçen gecelerimizin birincil sorumlusu da görülebilirler.

Pew Research Center tarafından yapılan bir araştırmaya göre, insanların %72’si akıllı bir telefona sahip ve %89’u internet kullanıyor. Aşağıda sizlerle teknolojinin uyku problemlerine yol açtığı iddiasını destekleyecek bazı örnekler paylaşacağız.

Çalar Saat

Alarmsız Uyanamaz Hale Gelmek

Akıllı telefonlarımızdaki alarmlara alıştık ve hatta onlarsız uyanamaz hale geldik. Zaman zaman uyanıp, panik içerisinde telefona bakıp “eyvah geç kaldım” korkusu yaşıyoruz. Bu korkuyu da getiren akıllı telefonlarımızdaki alarmın ta kendisi. Erteleme özelliği ile sabah uyanmamız güçleşiyor, uykumuz birçok kere bölünüyor. Zil sesleri kuvvetli ve rahatsız edici tonları tercih ediyoruz. Bu da huzursuz uyanan bir bireyin neden sabahları öfkeli ve sinirli olabileceğini açıklıyor.

Bilgisayar İzleyen Kadın

Televizyon veya Dizüstü Bilgisayar İzlerken Uykuya Dalmak

Arka planda bir şeyler izlerken uykuya dalmanın daha kolay olduğunu düşünüp kendimizi buna inandırıyoruz. Oysaki gece yatmadan önce uygulanabilecek birçok rahatlatıcı uyku rutini belirleyebiliriz. Ekranlardan yayılan radyasyon dalgaları, sadece izlerken gözlerimizi şişirmekle kalmaz, uykuya daldıktan sonra beynimizi de olumsuz yönde etkiler. Her ne kadar dürtülerimiz sonucu uykuya geçiyor olsak da, beynimiz dışarıdan gelen ses ve eylemlere odaklı olarak uyanık kalmaya çalışacağından “uzatılmış uyanıklık” halini yaşarız. Böyle bir gece uykusu alınması durumunda ertesi gün fiziksel olarak yorgun, halsiz ve mental olarak da dinlenmiş hissedemeyiz.
Daha iyi bir uyku için evde uygulayabileceğiniz basit meditasyon yöntemlerini içeren blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Yatakta Telefona Bakan Kadın

Uyumadan Hemen Önce Sosyal Medya Hesaplarını Kontrol Etme İhtiyacı

Araştırmalar insanların %90’ının yatağa girmeden bir saat kadar önce, akıllı telefonları ve dizüstü bilgisayarlarıyla haşır neşir olduklarını ortaya koymakta. Özellikle uyumadan önce sosyal medya hesaplarını (Facebook, Instagram, Twitter vb.) kontrol etmeden, günün haberlerine göz atmadan uyuyamayan önemli bir kitle bulunmakta. Bu durum uykuya hazırlık aşamasını tamamen yok ederek, uygu döngüsünü ve seyrini bozmakta.

Yatakta Telefona Bakamak

Yatak Odası Aydınlatması

İnsan bedeninin düzgün uyuyabilmek için karanlığa ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Akıllı telefonun ekranı yandığında, istemsizce uyanabiliriz. Bu da uyku döngüsünü ciddi şekilde etkileyebilmektedir. Bir kere bu duruma maruz kalmak, beyni aktifleştirdiğinden tekrar uykuya dalmak için aynı eforu sarf edebilirsiniz. Bu da saatlerce tavana bakmak ile sonuçlanabilir.
Odanın aydınlatılması ve karanlık seviyesi kadar diğer bir önemli nokta da, üzerinde 7-9 saatimizi harcadığımız yatağımızdır. Hemen Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir ve kişisel ihtiyaçlarınıza göre en uygun yatağın seçimini yapabilirsiniz.

Yatakta Telefona Bakan Kadın

Mesaj Uyarıları ve Zil Seslerine Duyarlılık

Gece boyunca çokça telefon görüşmesi yapmak, mesajlara cevap vermek uykuya dalış süresini ciddi şekilde uzatabilir. Öğrenci ve gençlerin, yetişkinlere oranla bu eylemleri daha sık görülmektedir ve gelişim çağındaki bireylerin kaliteli bir uykudan yoksun büyümelerine neden olur. Peki neden aramalara ve mesajlara cevap veriyoruz? Her şeyden önce bu bir alışkanlık olarak zamanla yer ediyor ve bir refleks olarak telefonlarımıza bildirim geldiği anda harekete geçiyoruz. Yatmadan en az bir saat önce, tüm elektronik aletlerden uzak durulması buna bir çözüm olacaktır.

Kitap Okumak

Basılı Kitap Yerine Tabletlerden Okuma Yapılması

Bu henüz genel bir davranış biçimi olmasa da, teknolojinin gelişimi ile beraber okumalarımızı da elektronik ortamda yapar hale geliyoruz. Gözlerimiz kitap üzerinde okuma yapmaya oranla, teknolojik bir ekranda okuma yaparken çok daha fazla yorulmaktadır. Bir diğer sorun ise çok karanlık ortamda okuma yapılmasıdır. Dolayısıyla kapkaranlık bir odada sadece tabletinizin ışığı ile okuma yapıyorsanız, hem gözlerinizden hem de uykunuzdan olacağınız anlamına gelir.

Daha kaliteli ve verimli bir uyku için;
–        Akıllı telefonlarınızı yatmadan önce başka bir alanda bırakın.
–        Mesaj uyarılarına anlık tepki vermemek için kendinizi eğitin.
–        Hafif bir müzik eşliğinde uyumaya çalışın.
–        Tabletler yerine basılı kitap veya dergileri okuyun.
–        Telefonlarınızı sessiz moda alın.
–        Dizüstü bilgisayar ve televizyonuz ile ilgilenmeyi uyumadan en az 2 saat önce bırakın.
–        Led ile aydınlatılmış cihazlarınız var ise fişten çekin.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder