Odanızdaki Renklerin Uykuya Etkisi

21 Şubat 2018

Odanız için sakin ve dinlendirici bir ortam oluşturmak söz konusu ise, renklerin bu yöndeki etkisi yadsınamaz bir gerçek haline geliyor. Çoğu zaman farkında olmasanız da, seçilen bir gölgelendirme veya renk tonunun bile belirli bir ruh hali ve duygu durumu oluşturmasındaki etkisi ciddi hale gelmekte. Renklerin gücünü keşfetmek adına bu yazımızda sizlerle bazı ipuçlarını paylaşacağız.

Her ne kadar kişiler ve özellikleri birbirinden farklı olsa da, bilimsel araştırmalarca kanıtlanmış bazı renkler ve temel etkileri bulunmaktadır. Hangi renklerin dinlenmeyi ve daha huzurlu hissettirmeyi başarabildiğini kavradıktan sonra, yatak odanız ve dinlenme alanlarınız için dekorasyon seçeneklerinde uygulayabilirsiniz.

Eski Mısır’da renklerin insanları iyileştirmek ve tedavi etmek amacıyla kullanıldığı tarih kitapları içerisinde yer alır. Bugünün yaygın bilinen tedavisi kemoterapi dahil olmak üzere, insanlar renk terapilerini benimsemiş ve tarih boyunca yaygın şekilde zihinlerinde uygulamaya çalışmıştır.

Bazı renkler ve temel etkileri şu şekildedir;

Mavi – Yatıştırıcı Bir Ton
Günümüzde en yatıştırıcı ton ve gölgelendirme seçeneği olarak mavi kabul edilir. Tam tersi olan kırmızı ise uyarıcı bir renk olarak bilinir ve enerjiyi temsil eder. Bu sebeple yatak odanızda uyarıcı bir renk olan kırmızıyı kullanmak yerine, mavi bir yorgana yatırım yapmak veya duvar boyanızdaki tonlamalarda mavi-mor arasındaki geçiş rengini uygulamak isteyebilirsiniz.

Mavi rengin dinlenmeyi temsil etmesinin yanında, hastalıkları iyileştirdiği ve ağrıları hafiflettiği düşünülür. Mavi bir odadayken kan basıncınız düşebilir, solunum ve kalp atışlarınız yavaşlayabilir, kendinizi dingin hissedebilirsiniz. Açık mavi tonlar huzurlu hissetmekteki en faydalı renk olarak değerlendirilirken, diğer koyu ve benzeri mavi tonlarının daha çok gölgelendirilme kısmında kullanılması önerilir.

Ünlü sanatçı Picasso’nun uyguladığı gibi, sinirlerinizi yatıştıran ve günlük hayattaki hengâmeden sizi kurtaracak bir oda için bu tonları uygulayarak “mavi dönem”e girebilirsiniz.

Yeşil – Doğanın Rahatlatıcı Ortamını Yansıtır

Tarih boyunca yeşil rengin stresi yumuşattığına dair inanışlar var olmuştur. Ağaçların, yaprakların ve çimlerin güzelliği renk kullanımıyla insanın ruhuna işleyebilir. Aynı zamanda yeşil, emniyet duygusunu da fazlasıyla hissettirerek güven sağlama özelliğine sahiptir. Eğer mavi renk sizin için favori durumda değilse, yatak odanızda yeşil ve yeşilin tonlarına yer vermek geceleri derinden uyumanıza yardımcı olabilir.

Gerçek ve canlı tonlarda kullanılmış yeşil renk, güçlü bir seçenek demektir. Bu nedenle battaniye, yastık, sandalye minderi gibi kullanım alanlarında bu tonu kullanmanız durumunda, odanın diğer bileşenlerini sınırlandırmak isteyebilirsiniz. Örneğin bahar yeşilini dengelemek adına odanızın diğer bölümünü nötr şekilde tutabilirsiniz. Yumurta kabuğu tonlarında duvarlar, yeşilin serin ve pastel tonları diğer seçenekler olabilir.

İlkbahar yeşili hariç renk yelpazesindeki serin tonlar, yatak odası için daha verimli hale geliyor. Bu nedenle yatak odanızda sarı, turuncu, kırmızı gibi en sıcak tonların kullanılmaması tavsiye edilir.

Sarı, Kırmızı, Turuncu Tonlar – Sıcak, Enerjik ve Harekete Geçirici

Bu sıcak tonların tümü enerjiyi ve saldırganlığı temsil eder. Bu nedenle dikkat ederseniz kırmızı, turuncu ve sarı tonların hakim olduğu bir bekleme, dinlenme odası vb. alanlara rastlamazsınız. İnsanlar genelde beklemek gibi çok da sevmediği eylemleri yaparken yatıştırıcı tonlara maruz kalırlar. Bu tonlar sayesinde daha sakin ve dingin hissederek, aynı zamanda saate bakarak zamanın geçmesini seyrederler. Yatak odanızı ve dinlenme odanızı seçerken bu detayı da göz önünde bulundurmanız faydalı olabilir.

Kahverengi – Güvenilir

Kahverengi toprağın ve ahşabın rengi olarak yer etmiştir. Güvenli ve sağlam bir his verir. Kahverengine maruz kaldığımız zamanlarda, kişilerde doğal, samimi  ve rahat bir hissiyat bıraktığı söylenir. Yine de bu tonların tüm yüzeylerde kullanılmasındansa, odanız içerisinde bulunan çeşitli uygulama alanları, tamamlayıcılar ve ufak objelerde kullanılması faydalı olarak görülür. Doğal, rahat ve açık bir atmosfer yaratmayı düşünüyorsanız, kahverengini odanızı tamamlamak için süsleme aracı olarak görebilirsiniz.

Nereden başlamak gerekir?

Uykusuzluk, kabuslar, huzursuz uyku veya uyku apnesi bulunan kişiler, tedaviyi bulabilmek adına birçok yönteme başvururlar. İlaç, yaşam tarzı değişiklikleri ve tıbbi ekipmanlar bu noktada yardımcı olurken, doğru gölgelendirme ile boyanmış bir yatak odası sayesinde kendilerini daha iyi hissedebilirler.

Renkler ile ilgili çalışmaya başlamak adına mobilya, boya badana, duvar kağıdı tasarımları ve oda aksesuarları ile ilgili fırsatları araştırmanızı öneririz. Online alışveriş, hem hızlı hem de çözüm odaklı olurken, çok fazla seçeneği eliniz altına serdiğinden ilk adım olarak düşünülebilir. Odanızın tamamlayıcı ürünleri ev tekstili kategorisi için Yatsan Online mağazamızı buradan ziyaret edebilir, renklerin etkisini hemen uygulayabilmek adına siparişinizi verebilirsiniz.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

1 Yorum

  • Cevapla Mantik 2 Kasım 2019 at 23:55

    Mantıklı

  • Yorum Gönder