Kaliteli Uyku İçin Çocuk Odası Nasıl Dizayn Edilir?

12 Eylül 2017
Büyüme(Gelişme) çağındaki çocukların yatak odalarını dizayn etmek yorucu bir iş olabilir fakat çocuğunuzun sağlıklı bir gün geçirmesine yardımcı olabilir.   Kaliteli şekilde sağlanan bir uyku ortamı, çocuğunuzun büyümesi ve sağlıklı gelişimi açısından önem taşıyan sebeplerden biri. Yatak odalarının rahatlık sağlayan bir alan olduğuna emin olmak, çocuğunuzun uyku kalitesi ve süresini artırmak için iyi bir yöntem olabilir.
İşte, kaliteli uyku ve sağlıklı bir büyüme sağlayan bir çocuk odası için yapabileceklerinizden birkaçı:

Yatak Odasında Renk Seçimi


Farklı renklerin çocuklarda farklı hisler uyandırdığı düşünülür. Yatak odalarında en çok fayda sağlayan renkler şu şekilde:
Mavi
Mavi, bilgeliği, sadakati ve güveni simgeler. Diğer renklere oranla daha edilgen bir renk olan mavi, açık tonları kullanıldığında, okyanus sonsuzluğu çağrıştırdığı için; yatıştırıcı ve güven veren bir etki yaratabilir. Koyu tonlarda kullanıldığında ise ters bir etki beklenebilir. Rahat ve sakin bir yatak odası için çocuğunuzun odasını dekore ederken mavi renk kullanabilirsiniz.

Yeşil

Yeşil renk, insanlığın doğayla olan en önemli bağlantısını simgeler. Sükunet ve sağlığın rengi olan yeşil, okuma ve konsantrasyon yeteneklerini geliştirmekle birlikte, zinde bir sabah için idealdir. Mavinin içe dönüklüğü ve sarının ifade gücünün birleşiminden ortaya çıkan ve birbirini nötrleyen yeşil renk,  çocuğunuzun yaratıcılığını artırabilir.

Sarı
Motivasyon, dışa dönüklük ve mutluluğun rengidir. Limon rengi gibi soluk bir gölge tonu, çocuğunuzun konsantrasyonu fayda sağlayabilir fakat parlak bir sarıyla dizayn edilen bir oda, isteksizliğe sebep olabilir. Bu noktada çocuğunuzun odasını dekore ederken parlak kullanımdan uzak durmanız faydanıza olabilir. Güçlü bir çekiciliğe sahip olan sarı renk ile çocuğunuzun, ilgi konusunda sıkıntı yaşamamasını sağlayabilirsiniz.

Bu noktada çocuğunuzun odasını dekore ederken parlak kullanımdan uzak durmanız fayda taşıyabilir. Güçlü bir çekiciliğe sahip olan sarı renk kullanımı ile çocuğunuz, bu renk kullanımında ilgi konusunda sıkıntı yaşamamasını sağlayabilirsiniz.

Pembe

Soluk pembe renk, sakinleştirici bir etkiye sahiptir ve çocuğunuzun daha kolay uykuya dalmasını sağlayabilir. Bununla birlikte dikkatli olmalısınız, tüm odayı pembe renkle dekore etmeniz, çocuğunuzun bu renkten erken sıkılmasına sebep olabilir.

Kırmızı

Kırmızı renk sinir ve odaksızlık çağrıştırdığı için; yatak odasında uzak durulmasında yarar olan renkler arasında sayılabilir. Çocuğunuzun sakin bir doğaya sahip olmasını engelleyebilecek olan kırmızı renk, çocuğunuzun fevri çıkışlarına veya istediğini elde edemediğinde fazlaca mutsuzluk sergilemesine sebep olabilir. Genellikle umut ve dostluk çağrıştıran turuncu ise, parlak kullanıldığında fazlaca uyarılmış, kışkırtılmış bir çocuğa sebep olabilir. Uyku rutinini bozabilecek olan parlak kullanım, kaçınılması gereken ana noktalardan birisidir.
Yatak Odasını Yerleştirirken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Çocuğunuz kendi yatak odasını; uyku, oyun ve ders çalışmak için kullanacak.  Farklı bölgelerde farklı renk kullanımı, her aktivite için ayrı alanlar yaratabilir.
Mavi renk, sakinliği çağrıştırdığı için uyku bölgesi seçiminde ideal renktir. Çocuğunuzun oyun alanlarına soluk bir sarı renk uygulamanız, oyun yaratıcılığını artırabilir. Çalışma alanlarında ise yeşili tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzun; heyecandan uzak, sakin bir çalışma ortamı elde edebileceği yeşil renkli alan dekorasyonu, insan doğasında çalışmanın önemini ve yeşil doğayla bağlantılı olması açısından önemini aşılayabilir.
Çocuğunuzun aktivite alanlarını farklı renklerle seçmek, yapılan aktiviteye odağı artırırken, uyku düzenlerini korumaya destek olur. Uyku için özel bir alan belirlemek, çocuğunuz odanın mavi kısmına geçtiğinde, uykuya hazırlanmasına yardımcı olabilir. Uyku hakkında yapılan araştırmalar, ailelerin çocuğunun uyku zamanındaki tekrar eden davranışlarının ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Eğer çocuğunuz için uyku öncesinde güven verici adımlar oluşturursanız, o adımların atılmasıyla birlikte çocuğunuzun beyinsel ve fiziksel aktivitesi, kendisini uykuya koşullandırmaya başlayabilir. Bu durum, renk seçimi ile birleştirildiğinde çocuğunuz için uyku, yapısal bir hal alacaktır ve bu sayede artırılabilir performans da yaratabilecektir.

Yatak Odasında Karanlığın Önemi

Çocuklar da yetişkinler gibi uyumak için karanlık bir alana ihtiyaç duyar. Yatak odalarına gelen ışıklar, özellikle yaz günlerinde oldukça rahatsız edici olabilir, bu açıdan odanın aldığı ışığı limitlemeniz çok önemlidir. Perde seçiminizle, dışarıdan gelen ışığı engellediği için; çocuğunuzun uykusunun bölünmemesi ve kişisel gelişimini sorunsuz bir şekilde sürdürebilmesi açısından iyi bir çözüm olabilir.
Çocuğunuz tam bir karanlıkta uyumakta sıkıntı çekiyorsa, bu durumu soluk kırmızı gece lambalarıyla çözebilirsiniz.  Soluk bir kırmızı renkteki gece lambası, beyin aktivitesini minimuma indirirken, uyku zamanını uzamasında size yardımcı olacaktır. Bununla birlikte odadaki teknolojik aletleri uyku zamanında odanın dışında bırakmak, çocuğunuzun uyku bölünmesini engellemenizde yardımcı olabilir. Teknolojik aletlerden gelebilecek olan bildirimler uyku bölünmesine yol açıp, çocukların gelişimini sekteye uğratabilir. Gelişme çağındaki çocukların dikkatinin ne kadar kısa süreli olabildiğini bilmekle beraber, yatak odasında teknolojik aletleri uzaklaştırmak önemli noktalardan birisidir. Uyuma rutini olarak; çocuğunuza gece okuması olarak sunacağınız kitap bölümleri veya çocuklarınızın okumasına izin vereceğiniz bölümler, onu hem kişisel gelişimine hem de bedensel gelişimine koşullamanıza yardımcı olabilir.

Odanın İçerisinde Bulunan Eşyalar

Çocuk odasındaki düzen, çocuğunuzun eksiksiz bir gelişim sağlayabilmesi açısından en önemli noktalardan birisidir. Karmaşık, oyuncaların dağıldığı ve pis bir çocuk odasına girmek, hem çocuğunuzu hem de sizi rahatsız edebilir. Çocuğunuzun odasında kaostan ziyade sakin bir alan yaratmaya çalışmalısınız. Optimum seviyede depolama alanına izin vermek, çocuğunuzun yatak odasını toplu tutabilmesine yardımcı olacaktır ve bu sayede kendine olan güvenini artıracaktır. Çocuğunuzun güvenini artırdıktan sonra, onun için üzerinde etiketler bulunan çekmeceler yaratmak ve bu etiketlerin isim seçimlerini çocuğunuza bırakmak, çocuğunuzun oda düzenine dahil olmasını sağlayıp, odalarını temiz tutmayı başardığı için kendisiyle gurur duymasına destek olabilir.

Uyuma rutini, çocuğunuzun gelişimi için çok önemlidir. Çocuğunuza özel oyun saatleri belirlemeniz doğru olsa da yetersiz bir müdahale olarak kalabilir. Bunun yanında oyun saati dağınıklığını toplamaları için belirleyebileceğiniz özel bir saat, gün içi rutini de oluşturup, uyku rutinine destek sağlayacak yapısal doğrular yaratabilir. Çocuğunuz bu duruma okuldan alışık olacaktır ve bu sayede muhtemelen kolay bir şekilde rutine uyum sağlayabilir. Çocuğunuzun kaliteli bir uyku yaşaması için, gün içindeki aktivitesiyle birlikte, zihinsel sağlığını da kontrol etmeniz önemlidir.

Dekorasyona Çocuk Katılımı

Çocuklarınızın yatak odası, onların hayatında unutulmayacak, önemli bir yere sahip. Büyüdükleri ve öğrendikleri yer olan yatak odalarının dekore edilmesine katılımları ise kendilerine olan güvenlerini artırıp, yatak odası davranışlarında daha tutarlı olmalarını, böylelikle de uyku rutinine kolay alışmalarını sağlayabilir. Çocuğunuza kendi odalarını dekore etme fırsatı vermek, gelişme çağındaki çocuklar için oldukça öğretici olabilir. Çocuğunuzun sahiplenebileceği bir oda yaratıp, gelişimlerini sorunsuz sürdürebilmeleri açısından, onları dekorasyon sürecine dahil edebilirsiniz.

Yorum Yok

Yorum Gönder