Kahve İçmeden Uyanmanın Yöntemleri

30 Eylül 2016

Kahve çoğumuzun vazgeçilmezidir çünkü muhteşemdir. Ülkemizde çok sayıda insan için günde en az 1 kahve içmek alışkanlık haline gelmiştir. Bu alışkanlığın yararları arasında diyabet, depresyon ve bazı kanser türlerine yakalanma riskini azalttığı gösterilmektedir.

Sabahları kahve içmeden uykusu açılmayan, o kahve olmadan bir türlü ayılamayan bazılarımız ise kahveyi zihni canlandırıcı, uyandırıcı etkisi için tüketmekte. Her ne kadar kahvaltının kahve + altı sözcüklerinden oluşması yeterince belli etse de kahvenin sabah aç karnına içilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmış olalım. Kahvenin olumlu etkilerinden maksimum düzeyde yararlanabilmek için yemeklerden en az 1 saat sonra tüketilmesi gerekiyor.

O halde sabahları enerjinizi toplamak için bel bağladığınız kahvenin yerine ne koyabilirsiniz?

İster günlük kahve tüketiminizi azaltmanın, ister sabah aç karnına kahve içmekten vazgeçmenin peşinde olun, uykulu sabahları zinde günlerin başlangıcına dönüştürmenizi sağlayacak 10 yol daha var.

1.Canlandırıcı Esneme Hareketleri

Sabahları dinç hissetmek için Yoga pozlarından “balık” duruşunu deneyin. Sırtüstü uzanıp ellerinizi kalçanızın altına koyun. Göğsünüzü omuzlarınızdan yukarı kaldırın. Başınızı yavaşça arkaya eğin.

 2.Elma, Muz, Portakal

Enerji veren bu meyveden bir ısırık almak bile bedeninizi canlandırmanın en lezzetli yollarından biri. Elmanın içinde bulunan doğal şeker ve diğer karbonhidratlar kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur. Muz ya da portakal da aynı işlevi görerek kendinizi zinde hissetmenizi sağlar. Tokluk hissini artırmak için sabahları meyvenizi bir kap yoğurtla birlikte yemeyi deneyebilirsiniz.

3. Sabah Sporu

Sıcacık yatağınızdan çıkıp sabah koşusu yapmak belki de en son istediğiniz şey ama sabah yapılan sporun ruh halinizi ve enerji düzeyinizi yükseltir. Egzersiz yapmak beyinde endorfin salgılatarak kendinizi iyi ve güne hazır hissetmenizi sağlar. Yararını görmek içinse illa 10 km. koşmanıza gerek yok. Sabahları zınk diye ayılmak için 7 dakikalık bir egzersiz programı da deneyebilirsiniz. Sonuçta, süre olarak kendine bir fincan kahve hazırlamakla aynı. Haydi, ne duruyorsunuz yarın hemen sabah sporuna başlayın!

4. Temiz Hava ve Günışığı

Canınız sabah sabah spor yapmak filan istemezse, enerjinizi arttırmak için   sakin bir yürüyüş işe yarayabilir. Çünkü açıkhavada yürümenin stres ve yorgunluk hissini azalttığı görülmüştür. Sabahleyin güneşin ilk ışıklarından faydalandığımızda ruh halimiz iyileşir ve VKİ’miz düşer. Demek ki gözümüzü açar açmaz, kendimizi dışarı atarsak kahve içmeden de iyi hissedebiliriz.

 

5.Soğuk Duş

Önceleri berbat gelebilir ama düzenli yaparsanız alışırsınız. Ani ısı değişimi stresi rahatlatır ve daha dinç hissetmenizi sağlar. Bunun fikrine bile dayanamadıysanız yüzünüze soğuk su çırpmakla başlayabilirsiniz. Stres azaltma açısından benzer etki yapar.

6.Bir Bardak Soğuk Su

Sabah kalkar kalkmaz kahveye sarılmak yerine bir bardak su içmek daha sağlıklı. Su buz gibi soğuk olursa, adrenalin salgınız ve beyininize kan akışı artar. Yarın sabah ilk iş kendinize bardak su doldurun ama buz gibi soğuk olsun!

7.Çay

Sabah uyanınca, sıcak bir şey içmenin zevkinden vazgeçemiyorsanız kahve yerine çayı deneyin. İçerdiği kafein miktarı nedeniyle kahve ritüelinizin sonucu kadar etkili olamaz ama bağışıklık sistemini kuvvetlendirip tansiyonu düşürerek insanı canlandırdığı kesin.

8.Anne Şefkati

Yakın ilişkide olduğunuz birini arayıp sohbet etmek, bataryanızı doldurup uyanmanıza yardımcı olabilir. Anneler burada da imdada yetişir. Ranzada uyuduğunuz zamanlarda uyan diye ne çok seslenmiştir. Belki de uyku sersemliğini üzerinizden atmanızı sağlayan tek kişi hala odur. Araştırmalar sadece biricik annenizi aramanızın bile stres duygularının azalmasına yardımcı olduğunu gösteriyor. Yarın sabah uyanınca hemen annenizi arayın, farkı kendiniz görün.

 

 9.Kendinize Masaj Yapın

2013’te bir HuffPost haberine göre bedende enerjiyi yükseltmek için ufak bir akupunktur uygulamasının yardımcı olabileceğini gösteren bir araştırma yapıldı. Araştırmaya katılan gönüllüler, bedenleri üzerinde 5 noktayı 3’er dakika boyunca uyardıktan sonra kendilerini enerjik hissettiklerini belirttiler ve enerji düzeylerinin de arttığı görüldü. Hangi 5 nokta diye merak ettiyseniz başın tepesi, başparmakla işaret parmağı arası, sağ diz kapağının altı, topuk altı, ense kökü.

  10.Sabah Müzikleriyle Uyanıp Kendinize Gelin!

Size enerji veren en sevdiğiniz müziklerle dolduracağınız bir şarkı listesi oluşturun. Sabah hazırlanırken dinlediğinizde kendinizi güne hazır hissetmeye başlayacaksınız.

Yorum Yok

Yorum Gönder