Sporcu Yatağı CHLOE ile İyi Uyku İyi Spor

25 Ağustos 2021
Plates yapan kadınlar

Spor yapmak hem sağlığımız hem de uyku deneyimimizin kalitesiyle çift taraflı bir temas içinde. Bu da demek ki, spor-sağlık-uyku üçlüsünü birbirinden ayrı düşünemeyiz. Spor/egzersiz yapmak, uykunun yenileyici etkilerini optimum seviyelere taşır. Aynı zamanda, iyi bir uyku da spor/egzersiz performansımızı ve aktif hayat enerjimizi yükselterek sağlıklandırır. Gelin birlikte; spor, uyku ve sağlığın birbiriyle ne kadar iç içe olduğunu fark edelim!

Spor Yapmanın İyi Uyku Deneyimine Etkisi

Spor yapmanın, fiziksel ve psikolojik sağlığımıza ne kadar iyi gelen bir aktivite olduğunu biliyoruz. Peki, daha iyi bir uyku deneyimi için sporun ve egzersizin ne kadar önemli olduğunu biliyor muyuz? Aslında, kendimiz için yaptığımız her şeyin hem fiziksel hem de psikolojik etkisini görürüz. Fiziğimiz ve psikolojimiz birbirine sıkı sıkıya bağlı. Durağan gibi görünen çalışmalarımız (meditasyon, yin yoga vs.) fiziksel enerjimize ve görünümümüze; sadece bedenimizi çalıştırıyormuşuz gibi gözüken aktiviteler ise -örneğin, spor yapmak veya gün içinde aktif ve fiziği zorlayan çalışma şartları da- psikolojik döngülerimizle kırılmaz bir bağ içindedir.

Bağlantıyı fark ettiğimizde; spor yapmanın, vücudumuzu rahatlatırken, aynı zamanda uykumuzu düzene soktuğunu ve iyi bir uyku deneyimi için nasıl efektif bir rol oynadığını anlayabiliriz. Spor yaptığımızda tüm vücudumuz çalışır ve gün içi aktivitelerde kullanmadığımız kaslar uyarılır. Vücudumuzu bütünsel olarak algılarız. Spor esnasında salgıladığımız hormonlar, uyku hormonlarımızın da çalışmasını düzenler. Fakat, sadece spor yapmak sağlığa ve uyku kalitesine iyi gelmez; keza, iyi uyku deneyimi de spor ve aktivite performansımızı muazzam şekilde etkiler.

İyi Uyku Deneyiminin Sporcuya Etkisi

Vücudumuzu ve psikolojimizi nasıl birbirinden ayrı düşünemiyorsak, aktiviteyi ve dinlenme sürecini; yani, sporu ve uykuyu da birbirinden ayrı düşünemeyiz. Bu bağı ispat etmek için, sporcuların uykularına nasıl dikkat ettiklerini anlatmakta, hatta profesyonel spor kulübü sporcularının çoğunun, uykularını rapor ettikleri ve uyku sıhhatlerinden sorumlu uyku koçları olduğunu söylemekte fayda var. İyi bir uyku deneyimi sporcular ve gün içinde fiziksel olarak aktif olan insanlar için neden bu kadar önemli peki?

Uyku deneyimi esnasında kas sistemimizle birlikte, merkezi sinir sistemimiz de yenilenir ve iyileşir. Merkezi sinir sistemi ise kas kasılmalarından, vücudun direnç tepkilerinden ve tepki sürelerinden, aynı zamanda da reflekslerimizden sorumludur. Yani, sportif yaşayan biri için önemli olan hemen her şeyden! Kas iyileşmesi ve yenilenmesi kadar, kas büyümesi ve büyüme hormonu salgılarının düzenlenmesi de biz uyurken olur.

Görüyorsunuz değil mi, biz sadece ‘Uyudum’ diye tek kelimeyle ifade ederken, aslında vücudumuz kelimelere sığmayan şekilde bizi yenilemek ve diğer bir güne hazırlamak için nasıl da çalışıyor… Daha yarısındayız hem de! Uykunun etkileri bitmiyor…

  • İyi bir uyku deneyimi motor fonksiyonları destekliyor, motivasyonu ve odaklanmayı optimum seviyeye getiriyor.
  • Hafızayı kuvvetlendirip, öğrenmemizi kolaylaştırıyor.
  • Hastalık oranlarımızı azaltıyor ve kuvvetlenen reflekslerimizle birlikte, yaralanma olasılığı en aza düşüyor.
  • İstenmeyen kilo alımının önüne geçiyor ve stres faktörünü asgari düzeyde tutmayı kolaylaştırıyor.

İyi Bir Yatağın Tüm Deneyimlere Etkisi

Hepimiz için iyi bir uyku deneyimi çok önemli. Fakat, gün içinde fiziksel olarak aktif olan insanlar ve sporcular için hayati bir önem arz ediyor dersek, abartmış da olmayız. Kaldı ki, gün içinde fiziksel olarak ne kadar yorulursak, vücudumuzda o kadar enerji açığı ortaya çıkıyor ve direncimiz düşüyor. Bu açığı kapatmak için de sporcuların kritik bir şekilde iyi bir uyku deneyimine ve ortalama bir insana göre daha çok uykuya ihtiyacı oluyor.

Profesyonel veya amatör olarak sporla uğraşıyorsanız veya aktif bir yaşam tarzınız varsa, gün içinde kaslarınızda laktik asit birikir. Laktik asit, aktif vücudun kendini sakatlamaması ve yaralamaması için bir emniyet supabı gibi çalışıyor ve kaslarımızda fazlaca biriktiğinde de ağrı çekiyoruz. Vücudumuzun biz ‘Dur!’ demek şekli diyebiliriz bu laktik asit birikimine. Bu birikimden dolayı, vücudumuz gün içinde ne kadar aktifse, uyurken de o kadar kıpırdanma ve yatakta dönme ihtiyacı duyuyoruz. İşte Yatsan, bunların hepsini biliyor ve özellikle kendisine değer verip aktif kalanlar, amatör veya profesyonel sporcular için CHLOE Lateks Yatak‘ı öneriyor. Çünkü CHLOE uykumuzdayken bizi onarmak ve yeni güne hazırlamak için çalışmayı durdurmayan bağışıklık sistemimiz prensibinde çalışıyor. Nasıl mı?

Biliyor ki, yoğun egzersizlerin gecesinde, aktif bir onarım söz konusudur ve laktik asit ağrıya ve uykuda hareket etmeye neden olur. CHLOE Lateks Yatak ise kumaşındaki özel bileşenlerle laktik asit birikimini önler ve bu suretle uyku sürecindeki ağrıları ve dönmeleri azaltır.

  • Yatak hareketlerinizi en aza indiren CHLOE, kauçuk ağacının öz sütünden üretilen doğal lateks malzemesinin kendinden yaylanma hissiyle yatakta dönmenizi kolaylaştırır.
  • Yaylanma hissini artıran HR sünger size dönmek için alan sunar.
  • Siz yatağa göre şekil almazsınız! CHLOE, ister yan ister sırt üstü isterseniz yüzüstü ya da çapraz yatın, özel formülüyle yatış şeklinize uyum sağlar.
  • En güzel kısmı da; bu konforun, uzun yıllar boyu sizinle kalacak şekilde tasarlanmış olması! ForEverSupport Destek Süngeri sayesinde yatağınız özelliklerini kaybetmeden senelerce size iyi uyku deneyimi sunacaktır.

Biz sadece ‘Uyudum’ deriz, bazıları sadece ‘Yatak’ der…

Fakat Yatsan uykunun öneminin farkında ve CHLOE Lateks Yatak sportif yaşayanlar için bir yataktan çok çok daha fazlası

Yorum Yok

Yorum Gönder