İyi Hissetmenizi Sağlayacak Sesleri Keşfederek Uykuya Dalın

24 Ağustos 2017

Uyuyamıyor musunuz?

1) Özel sesleri yükseltin ve dakikalar içinde yatağa uzanın.

Gece geç saatlerde mesaj ve tweet gönderme alışkanlığından kurtulma zamanı mı geldi? National Sleep Foundation (Ulusal Uyku Vakfı) tarafından 2011 yılında ülke çapında yapılan bir araştırmaya göre Y kuşağı, uykuya dalmak konusunda diğer topluluklardan daha fazla sorun yaşıyor. Aslına bakarsanız, her yaştan insanın yatak odasında sorunları var. 70 milyondan fazla Amerikalı insomnia gibi uyku problemi hastalıklarından müzdarip. Fakat uyku, sağlıklı yaşam tarzının temel parçalarından biridir. Uyku vücudumuza dinleme ve kendini yenileme fırsatı sağlar. Beynimizi sağlıklı ve açık tutar, hatta hafızamızın gelişmesine yol açar. Uykunun o rahatlatıcı ritmini yakalamanın sihirli bir formülü ne yazık ki yok. Fakat araştırmacılar bazı seslerin bizi rüyalar alemine sürükleyebileceğini düşünüyorlar.

Siz de beyaz gürültüden Amazonlar’ın sesine, hangi sesin uyumanıza yardımcı olduğunu öğrenin ve hangi seslerin bize kocaman göz altı torbaları verdiğine bir göz atın.

Uyuyan Kadın

2) Kendi seslerinizi keşfedin.

Uyku sırasında sesleri duymaya ve onları beynimizin işitsel korteks adı verilen kısmında işlemeye devam ederiz. Ama uykuya dalmış dostunuz hakkında onun yanında dedikodu yaparken fısıldamanıza gerek yok. İnsanlar çevrelerinde olan bitene uyurken, uyanık olduklarından daha az duyarlıdır. Seslere olan hassasiyetimiz beynimizin uyurken ürettiği dalgalara göre çeşitlenir. Bazı insanlar bir tüyün yere düşme sesiyle uyanırken bazı insanlar yangın alarmı çalarken bile uyumaya devam eder. Harvard Tıp Fakültesi Uyku Bölümü’nden Nörolog Orfeu Buxton “uyurken ya da uykuya dalarken sesler hem bizi rahatlatan sesler, hem de alarma geçiren sesler olabilir” dedi. Alarm sesleri uykuya dalma sürecini yok edebilir. Bir diğer yandan ise rahatlatıcı sesler daha hızlı ve derin bir şekilde uykuya dalmamıza yardımcı olabilir. Fakat bu seslerin ne olduğunu bulmak, Friends dizisinin tekrar gösterimlerinin düşük seste açık kalmasının uykunuzu kolaylaştıracağını mı yoksa zorlaştıracağını mı bilmek hiç kolay değil.

3) İyi ve kötü sesleri tanıyın.

Ses, ister rahatlatıcı ister rahatsız edici olsun bu durum tamamen kişisel, bireye göre değişiklik gösteren bir durumdur. Bazen bir sesi hoş buluruz çünkü yanında gelen bazı pozitif duygular vardır. Örneğin bir adamın en iyi dostu olan köpeğinin havlaması rahatlatıcı olabilir. Fakat dışarıda o kadar çok ses var ki bunlardan hangisinin sizin için rahatlatıcı olduğunu bulmak vakit alabilir. West Virginia Üniversitesi’nden Nörolog Hawley Montgomery-Downs, seçtiğimiz belli sesleri en az birkaç gece deneyerek hangisinin iyi, hangisinin kötü geldiğini bulmamızı tavsiye ediyor. Aşağıdaki seslerden bazılarını sapasağlam bir uykuya sahip olmak için deneyebilirsiniz.

Kitap okurken uyuya kalmak

4) Biraz beyaz gürültü yapın.

Beyaz gürültü tüm ses frekanslarını birbiriyle birleştiren ve diğer sesleri maskeleyen, bazen insomnia tedavisine yardımcı olan bir gürültü türüdür. Fakat beyaz gürültü aplikasyonları konusunda dikkatli olmalısınız çünkü beyninizin işitsel korteksine zarar verebilir. Özellikle duyma hassasiyetleri olan insanlar ve bu aplikasyonları kulaklıkla kullananlar özellikle dikkatli olmalıdır. Hawley bize, bir pervane standına benzeyen beyaz gürültü makinesi kullanmayı ya da özel siteler aracılığıyla beyaz gürültüden faydalanmamızı tavsiye ediyor.

5) Doğayı kucaklayın.

Okyanus dalgaları, yağmur ormanı hayvanları, gök gürültüsü ve hatta dev Çin semenderinin sesi. Bunların hepsi uykuya dalmayı kolaylaştıran hoş sesler olabilir. Doğal sesler bizi bazı diğer seslerden daha az rahatsız eder çünkü doğal sesler, frekans genişliği içerisinde bazı dalgalanmalara sahiptirler. Ama bazı sesler farklı duyguları tetikleyebilir. Okyanus ve yağmur sesiyle uyuyanlar yakınlarında bir tuvalet olduğundan emin olmalıdır. Burada su sesinin tuvalet ihtiyacını tetikleyebileceği gerçeğinin altını çizmekte fayda var.

Müzik dinleyen kadın

6) Eğlenceli müzikler çalın.

Kafamızda bizi uyanık tutan bir sürü endişe varsa müzik bizi biraz rahatlatabilir. Sözlü müzikler ise beyninizi aktif tutabilir, onlardan kaçının. Onun yerine klasik müzik, halk müziği ya da düşük hızlı çağdaş tarzları deneyin. Fakat müzik için radyo ya da televizyon kullanıyorsanız zamanlayıcıyı ayarlamayı unutmayın. Gürültü, siz fark etseniz de etmeseniz de, uykuda sizi rahatsız edebilir.

7) Kişiselleşin.

Bazen başka bir insanın sesinden daha rahatlatıcı bir ses bulamazsınız. Bazı dinleyicileri, uykuya doğru teskin eden yeni ve eğlenceli aplikasyonları deneyin. Ya da yakın bir arkadaşınızın kaslarınızı nasıl rahatlatacağınıza dair anlattıklarını kaydedip dinleyin. Bunlar size iyi bir uykuya dalmada rehberlik edebilir.

Kuş Tüyü

8) Sessizliği bir sünger gibi çekin.

Bazı insanlar için en iyi ses, sessizliktir. Eğer sessizlik, sizde stres veya benzeri bir negatif duyguyu tetiklemiyorsa bir kez de sessizliği deneyin. Sessizliğe bir şans verin.

Blog sayfamızdaki Daha İyi Bir Uyku İçin 20 Yöntem” başlıklı yazımızın 11. maddesindeki “Yatak hikayeleri ve müziklerine dalın.” başlığına göz atarak daha iyi bir uyku ortamı elde etmenin inceliklerini öğrenebilirsiniz.

Yorum Yok

Yorum Gönder