Doğru Yorgan Nasıl Seçilir ?

17 Ocak 2024
Yorganın içinde uyuyan kedi

Yorgan almaya karar verirken göz önünde bulundurmanız gereken birçok kriter var. Çünkü söz konusu olan, uyku kalitenizi etkileyebilecek bir ürün. Bu nedenle harekete geçmeden önce iki kez düşünmeniz gerek. Sizin için bu işi kolaylaştırdık, kendinize en uygun yorganı seçerken dikkat etmeniz gereken her şeyi listeledik.

Yatsan yatak

Boyut Meselesi 

Dikkate almanız gereken ilk kriter, yorganınızın ebadı. En doğrusunu seçmek için öncelikle karyolanızın veya yatağınızın ölçülerini almalısınız. Başlarken, yorganın her zaman yatağınızdan biraz daha geniş olması gerektiğini bilin.

  • Yatağınız 90×200 cm ise yorganınız en az 140 cm genişliğinde olmalı.
  • 120×200 cm ölçülerinde tek kişilik bir yatak için yorgan en az 200 cm genişliğinde olmalı.
  • 140×200 cm ölçülerinde çift kişilik yatak için en uygun yorgan en az 200 cm genişliğinde olmalı.
  • 160×200 cm’lik orta boy yataklar için yorganınızın boyutları 195×215 cm olmalı.
  • 180×200 cm’den büyük ‘king size’ yataklar için ise minimum boyut 215×235 cm olmalı.

Isı Dengeleme Özelliği 

Artık seçeceğiniz yorganın boyutunu bildiğinize göre, ikinci kriter olan termal özelliğe geçebilirsiniz. Çünkü uyurken doğru sıcaklık, bölünmeyen dolayısıyla kaliteli bir uykunun anahtarıdır. Bu noktada yazlık (ince), kışlık (kalın) veya ısı dengeleyici yorganlar gibi alternatifler arasından seçim yapabilirsiniz.

– Yazlık (ince) yorganlar çok hafiftir. Sıcaktan hoşlanmayan, uyku sırasında fazla terleyen veya mecburi sebeplerle 22°C’nin üzerindeki sıcak odalarda uyuyan kişiler için uygundur. Yatsan’da TOG (termal direnç birimi, başka bir deyişle yorganın ısı birimi) değeri 6 ve 6.5 olan ‘serin’ yorganlar bulabilirsiniz. Yatsan Macar Kaz Tüyü Çift Kişilik İnce Yorgan hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

– Kışlık (kalın) yorganlar çok sıcak tutar. Üşüyen veya düşük ısıtmalı odalarda uyuyan ve bu nedenle vücudunu sıcak tutmaya ihtiyaç duyan kişiler için tasarlanmıştır. Yatsan’da TOG değeri 13.5 olan ‘çok sıcak’ yorganlar bulabilirsiniz. Yatsan Macar Kaz Tüyü Çift Kişilik Yorgan hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Yatsan ürünleri arasında özel bir başlık altında bulabileceğiniz ısı dengeleyici yorganlar ise uyku sırasında vücudun ihtiyacı olan sıcaklığı sağlayabilme lüksü sunar. Daha doğrusu, ısı dengeleme özelliğine sahip bambu kumaşıyla hazırlanan bu hafif yorganlarla uykunuza ferah bir dokunuş yapabilirsiniz. TOG değeri 8.5 olan, ‘orta ılık’ Yatsan Maison Bamboo Touch Çift Kişilik Isı Dengeleyici Yorgan hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Dolgu Malzemesi

Geldik üçüncü kritere… Yorganın içinde ne olduğu son derece önemli. Çünkü onu daha fazla veya daha az sıcak hale getirecek olan şey dolgu. Bu malzemenin türü sayesinde cildimiz nefes alabiliyor ve yorganımız daha uzun ömürlü olabiliyor. Yatsan’ın doğal malzemeli yorganları, her şeyden önce doğal bir termoregülasyon ve çok hafif olmasına rağmen eşsiz bir sıcaklık sunuyor. Bu nedenle, diğer yorganlara göre iki kata kadar daha uzun süre dayanıklılığa sahipler. Vücudun nefes almasını sağladıkları için terleme şikâyeti çok daha az görülüyor. Ayrıca yatağın içindeki sıcak havayı da daha iyi tutuyorlar. Bu özellikler, doğal yorganları en sadık uyku dostlarından biri yapıyor. Bambu, yün, pamuk, kaz tüyü gibi doğal dolguların hepsini ihtiyacınıza uygun şekillerde Yatsan’ınDoğal Malzemeli Yorganlar başlığı altında bulabilirsiniz. Gelin, biraz daha yakından bakalım:

Bambu: Yatsan’ın bu gruptaki yorganlarında dolgu malzemesi olarak kullanılan bamboo-kun maddesinin nem emme kapasitesi çok yüksek. Bu sayede bambu yorgan fazla ısınan havanın hızlı bir şekilde yatak dışına atılmasını sağlıyor. Üstelik ısı dengeleme özelliğine sahip bambu kumaşıyla da hafif bir yorgan. Yatsanbambu yorganlar hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Pamuk: Yaşamda doğallığı ve doğal ürünleri kullanmayı tercih edenlerin tercihi olan saf pamuk yorganlar, organik saf pamuk dolgusu ve kılıfıyla cilt dostu ürünler olarak karşımıza çıkıyor. Yatsan’ın bu ürün grubunda dolgu gramajının 400 gr/m2 olduğunu da belirtelim. Yatsan pamuk yorganlar hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Yün: Doğal dokusuna bağlı olarak hava alma kapasitesi çok yüksek bir malzeme yün. Bu sayede gece boyu vücut ısısının dengede kalmasına yardımcı oluyor. Ancak bu dolgu söz konusu olduğunda akıllara hemen nineden kalanlar gibi ağır bir yorganla karşılaşma riski düşüyor. Tabii, Yatsan’ın 200 gr dolgusuyla bu sorunu ortadan kaldıran ürünleriyle henüz tanışmadıysanız… Yatsan yün yorganlar hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Kaz tüyü: Tüm uyku pozisyonlarında başınızın ve boynunuzun şekline uyum sağlayan doğal bir malzeme. Isıyı diğer ürünlerle kıyaslanmayacak şekilde hapsediyor, vücut sıcaklığını doğal olarak düzenliyor. Yatsan bu ürün grubunda dünyanın en iyi kaz tüyü dolgusu kabul edilen Macar kaz tüyünü kullanıyor. Bu malzemenin gücünün sırrı ise kazların uzun ve soğuk kış dönemine sahip Macaristan’da yüzlerce yıldır hayatta kalmak için zorlu koşullara uyum sağlama yeteneğinde gizli. Yorganın yüzde 100 pamuklu kumaşı ise kullanım sırasında tüylerin dışarı çıkmasını engelleyen downproof özelliği taşıyor. Yatsan kaz tüyü yorganlar hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Temprakon: Sizi vücudu tüm gece boyunca aynı sıcaklıkta tutmak için uyku ürünlerinde NASA uzay teknolojisini kullanan ilk orijinal konseptle tanıştıralım. Vücut ısısını kontrol eden temprakon teknolojili mikrokapsüller vücut çok sıcaksa ısıyı emerek, çok soğuksa ısı vererek adeta yapay zeka gibi çalışıyor! Böylece gece uykusu için en iyi koşulları yaratan taze bir uyku ortamı sağlanmış oluyor. Yatsan Temprakon Premium Kaz Tüyü İnce Yorgan hakkında tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.

Ağırlık Değil Gramaj 

Evet, ikisi arasında aslında çok önemli bir fark var. Ağırlık, yorganın yoğunluğudur; büyüklüğüne veya küçüklüğüne göre değişkenlik gösterebilir. Sizin yorganınızı seçerken bakmanız gereken, ağırlık değil gramaj olmalı. Zaten satın alırken fiyatların da buna uygun olarak artıp azaldığını görebilirsiniz.

Genelde yoğunluk ne kadar yüksekse, yorgan o kadar pahalı olacaktır. Doğal bir yazlık yorgan yaklaşık 125 gr/m2 ağırlığa sahipken, bir kışlık yorgan yaklaşık 250 gr/m2 olabilir. Bu oran, en yoğun yorganlarda 400 gr/m2’ye kadar çıkabilir. Yoğunluk ne kadar artarsa yorgan o kadar ağır olacaktır; seçiminizi yaparken bu durumu dikkate almayı unutmayın.

Gerinen Kadın

Dikişler 

Yorganın size ulaşmadan önceki son işlemi olan dikiş de kalitesinde önemli yer tutuyor. Bir yorganı farklı şekillerde dikmek mümkün elbette ama bazıları daha etkili sonuçlar veriyor. Örneğin, iyi bir dikiş ısı kaybının önüne geçiyor. Genel olarak yorgan dikişlerinde dalgalar, şeritler/çizgiler, kareler veya baklavalar görüyoruz. Sonuncusu genellikle en iyisi kabul ediliyor çünkü dolgu malzemesini sabit tutarak yorgan içinde hareket etmesini önlüyor. Böylece yorganınızı uzun yıllar boyunca deforme olmadan kullanabiliyorsunuz.

Nevresim Takımı 

Nevresim, sadece göze hoş görünen bir etki yaratmak için değil, kaliteli bir uyku için de önemli ürünlerden biri. Sizi terletmemeli ya da üşütmemeli, doğal bir malzeme olmalı, uykunuz sırasında vücudunuza temasıyla rahatsız edici bir his yaratmamalı.

Yatsan Maison’un Classy Nevresim Koleksiyonunda kullandığı Mısır pamuğu bu alanda benzersiz ürünlerden biri. Yüksek kaliteli, hafif ve narin bu pamuk nemi çok iyi emmesinin yanı sıra çok hafif ve rahat. Yazın uykunuzu serin tutma, kışın da sizi ısıtabilme becerisine sahip.

Eğer biraz lüks hissettiren bir temas istiyorsanız, pürüzsüz bir yüzeye sahip olan ve ışıltılı bir parlaklık veren dokumalara yönelebilirsiniz.

Yatsan’ın yüzde 100 merserize pamuk saten kumaşlarla hazırladığı Shiny, Herringbone ve Oriental koleksiyonlarımızda aradığınız nevresimleri bulabilirsiniz.

 

 

Yorum Yok

Yorum Gönder