Hafta sonu uykusu ile hafta içinden kalan uykusuz günlerinizin borcunu ödeyebileceğinizi düşünenlerden misiniz? Bilim insanları ve sağlık uzmanları uyarıyor: Yapmayın!
Pazartesi gününden Cuma gününe, iş hayatı ve koşuşturma içerisinde sosyalleşmeye ve kişisel zevklerinize daha az zaman kaldığı anlar olabilir. Hatta yetiştirilmesi gereken işler çoğaldıkça, uyku sürenizden feragat edip işlerinizi bitirebilmek için çabaladığınız anlar da sıklıkla yaşanabilir. Bu döngü içerisinde hafta sonu olduğunda da aklınızda olan tek şey uyku haline geliyor. Bu yöntem vücudunuz ve sağlığınız için tavsiye edilen bir metot değildir.
Beynimiz, yorulduğumuz ve uykuya ihtiyacımız olduğu anda bizi uyarır. Bu uyarıyı, arabanızın gösterge panelindeki benzin ışığı gibi düşünebilirsiniz. Gördüğünüz ve hissettiğiniz zaman, uykuya geçiş sürecindeki ritüellerinizi bir an önce harekete geçirmeniz tavsiye edilir. Unutmayın ki kendinizi zorladığınız her dakika, sağlığınız için çeşitli problemler yaratabilir.
Vücudunuzun bütününü ise büyük bir depo olarak düşünelim. Gündüz uyandığınız an, tam dolu halde güne başlarsınız ve yavaş yavaş bu depo boşalmaya başlar. Sağlıklı hissedebilmeniz ve başladığınız günün enerjik geçebilmesi adına, vücudunuzu önceki geceden dinlendirmeye başlayıp uyku ihtiyacını karşılamalısınız.
Hızlı Hayat ve Yeni Alışkanlıklar
Özellikle internet odaklı alışkanlıkların mobil cihazlar sayesinde yatağımıza kadar girmesiyle, çalışan kesimin uyku sürelerinin tüm dünyada 4 ila 6 saat arasına düştüğü görülüyor. Bu çok tehlikeli bir durum. Ortalama bir yetişkin (18 yaş üstü insanının) uyku eşiği 7 saattir. Günde 6 saat ve daha az uyuduğunuzu gözlemliyorsanız hızlıca bu duruma el atmalısınız çünkü ömrünüz kısalabilir. Uyumanız gereken bir saatte cep telefonuyla yatağa girip, fazladan uyanık kaldığınız her 1 saat sizi çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya bırakabileceği gibi, ani ölümlere de yol açabilir.
Uyku eksikliğinin vücudunuza olabilecek muhtemel etkileri ile ilgili yayınladığımız blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Nasıl Olsa Hafta Sonu Uyurum
Uzmanlar uyku saatlerini dengelemenin önemini her fırsatta belirtirken daha da kötü olabilecek bir nokta için bizleri uyarıyor: Uzun hafta sonu uykuları!
Cuma günü haftalık çalışma düzenimize paydos diyerek kendimizi biraz eğlenmeye veriyoruz. Belki bir konser, uzun zamandır görüşülemeyen arkadaş sohbetleri, sinema, etkinlik vb. derken Cuma akşamları, “Nasıl olsa yarın iş yok” düşüncesiyle fazlaca uzayabiliyor. Hatta Cumartesi günleri de bir benzerini görebiliyoruz. Hafta içi 4-6 saate kadar düşen uyku süreleri, Cumartesi ve Pazar günleri birden 10 saate kadar çıkabiliyor. Bilim adamlarına göre bunun adı intihar.
Az uyku = Hastalık ve Erken Ölümlere Davetiye
İstatistikler 6 saatten az uyuyan insanların kalp krizi ve benzeri rahatsızlıklardan ölme olasılığını diğer insanlara oranla %12 fazla olduğunu gösteriyor. Son 25 yılda izlenen 100.000 ölüm vakasında da aynı problem tespit edilmiş durumda. Daha kötüsü, hafta sonu uyku saatleri uzadıkça bu oranın gittikçe artması. Genç yaşta beklenmedik ölümlerin en büyük sebeplerinden biri de bu dengesiz uyku saatleri olarak gösterilmekte. Ritmi bozulan bir vücut, ya arka arkaya çeşitli sağlık problemleriyle karşılaşıyor, ya da çok uzun süre varlığını sürdüremiyor.
Sağlık ve kaliteli bir uyku yolunda en büyük destekçiniz, size sağlayacağı konfor ile yatağınız haline geliyor. Hemen Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir ve kişisel konforunuza göre en uygun ürünün seçimini yapabilirsiniz.
Uyku sürenizi dengeleyebilmek adına, size iyi gelen ve uykuya geçiş sürecinizi hızlandıracak ritüeller yaratmaya çalışabilirsiniz.
Düzenli Egzersiz Yapın
Her gün 15-20 dakika evde uygulayabileceğiniz basit egzersizleri hayatınıza dahil ederek uyku düzeninizi iyileştirebileceğinizi biliyor muydunuz?
Yatma ve Uyanma Zamanınızı Programlayın
Gece yatacağınız ve sabah kalkacağınız anları programlayın ve bir hafta bu süreleri disiplinli olarak uygulayın. Otomatikman bu saatlere alıştığınızı göreceksiniz.
Akşam Yemeğini Hafif Tutun
Gece uykusundan 1-2 saat öncesine kadar vücudunuza besin alımı yapılmaması önemli. Bununla beraber ağır bir akşam yemeği yemek, uykuya geçişte büyük problemler yaratabilir.
Telefon ve Teknolojik Aletlerden Uzak Durun
Elinizde telefon ile yatakta haberleri okuyarak uyku sürecinizi kolaylaştırmaz, aksine büyük darbe vurmuş olursunuz. Yatmadan 1 saat önce tüm teknolojik aletlerden uzaklaşın.
Kafein Alımı
Gün içerisinde içilen çay, kahve vb. içecekler akşamları etkilerini sürdürmekte. Yatmadan 6 saat kadar öncesinde kafeinli içeceklerin sınırlandırılması tavsiye edilir.
Ilık Bir Duş ve Bitki Çayı Tüketimi
Yatmadan önce ılık bir duş ve bitki çayı tüketimi vücudunuzu dinginleştirir, sağlıklı uyumanıza yardımcı olur.
Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…
Yorum Yok