Yatağınız küçük çocuğunuz tarafından ele mi geçirildi? Bu durum gün geçtikçe yorucu hale mi geliyor? Artık yatağınızı geri alma zamanınız geldi demektir. Bu durum karşısında şimdi bir şeyler yapmazsanız, alışkanlık haline gelebilir ve çocuğunuz, sizin yatağınızı kafasında kendi yatağı gibi konumlandırabilir.
Uyku vakti geldiğinde, bu durum ile mücadele eden tek ebeveyn sizmişsiniz gibi görünüyor olabilir fakat Rocherter Minn Mayo Clinic’den Angela Mattke’ye göre yalnız değilsiniz. Mattke “Bu durum, çocuklarla birlikte uygulanabilecek ortak bir çalışma olmalı ve tutarlı bir sistem içerisinde yürütülmeli” der.
Mattke, çocukların anne babası ile yatakta yatma nedenlerinin farklı olduğuna dikkat çekiyor. Çocuklar gece boyunca uyanabilirler ve anne babanın neyin peşinde olduğunu görmek isterler. Düşünün ki tam uykuya dalacağı sırada onunlaydınız, sizi görüyordu ve yavaşça uykuya daldı. Uyandığında ise tek başına, biraz da endişe hali ile etrafında güvenilir birilerini görmek için çabalıyor durumdalar. Nedeni ne olursa olsun, çocukların uykuya dalış anı ve sonrasındaki uyanmalarına dair belirli bir strateji hazırlamanız gerekir.
Arnold Palmer hastanesinde çocuk doktoru olan Jean Moorjani’ye göre, ebeveynler çocukları için yatmadan önce rutini geliştirmeye çalışmalı. Moorjani “Sakin bir yatma rutini belirlendiği takdirde,
çocuklar her gece kendilerini neyi bekleyeceğini biliyorlar” şeklinde görüş bildirir. Yatmadan önce tavsiye edilen uykuya geçiş rutinleri arasında ; banyo, diş fırçalama, kitap okuma, öğretici videolar ve filmler bulunmakta.
Aşağıda sizlerle çocuğunuzun kendi yatağında uyumasını sağlayabilmeniz adına bazı ipuçlarını paylaşacağız.
Gün İçerisinde Planınızı Yapın ve Geceleri Buna Sadık Kalın
Yatak odanızı geri almaya karar verdikten sonra bir plan kurgulayın ve yorgun olsanız bile bunun için uğraşmaya hazır olun. Bu planı gece ağlamalar eşliğinde yapmaktansa, daha öncesinde kurgulamak sizin için faydalı olabilir.
Yatağında uyumayan çocuklar genellikle iki çeşit davranış biçimi gösterirler. Bunlardan biri uykuya yatağında başlayan fakat gece ortasında kalkıp ebeveynlerinin yanında geçenler, diğerleri ise sadece ebeveynlerinin yanında uykuya dalabilenlerdir.
Geceye Yatağında Başlayan Çocuklar
Çocuğunuz uykusuna kendi yatağında başlıyor fakat gece aniden uyanıp size ihtiyaç duyuyor ve odanıza geliyor. İşte bu durumda çocuğunuzun ellerinden tutun ve sakince yatağına geri götürün. Ne kadar yorgun olursanız olun, bunu her sefer ve sabırla tekrarlamak için enerjiniz yerinde olsun.
Bu sisteme “100 yürüyüş” adı verilmektedir. Tıpkı su kaçıran bir alana elinizle baskı yaptığınızda akıntının durması, bıraktığınızda tekrar dışarı çıkması gibi çocuğunuz ile bu döngüyü uzun süre yaşayabilirsiniz. Bu durumda ebeveynlerin nötr kalabilmesi önemli hale geliyor. Yorgun ve halsiz hissediyorsanız bile, özellikle de sinirli ve sıkıntılı bir biçimde çocuğunuza tepki vermemeniz gerekmekte. Bu sırada onlarla etkileşime girin. Sizden mutlaka bazı şeyler için yanıt beklerler ve belli tutarlılıklara ihtiyaç duyarlar. Sakin kalarak ona sevginizi gösterin, uyumasının önemli olduğunu belirtin, şu an dinlenmeniz gerektiğini doğru bir şekilde aktarın ve sabah yapılacaklara dair birkaç şeyden bahsedin.
Çocuğunuzun yatağında yatması adına kurguladığınız plan bir ödül sistemi içeriyor olabilir. Örneğin yıldız yöntemi ile ilerlemeyi deneyebilirsiniz. Yıldız kazanma yöntemi dediğimiz bu tarz kurguları çocuklar görebilir ve kolayca neyi başarıp neyi başaramadıklarını anlayabilirler. Çok basit, yatağında uyuduğu her gece için çocuğunuz bir yıldız kazanır. Kazanılan her yıldız ayrı birer küçük ödül, ya da haftalık sistemde yıldızları eksiksiz toplaması durumunda büyük bir ödül söz konusu olabilir.
Tabi tüm bunları uygularken onun için olması gereken güvenli alanları öncesinde mutlaka aktarmalısınız. Hasta hissedebilir, korkabilir, tuvaleti gelebilir veya benzeri durumlar yaşanabilir. Destek istedikleri anda sizden yardım alabileceklerini bilmeliler. Planınızı tüm açıklığıyla defalarca anlatın, kısa zamanda anlayacaktır ve kolayca uygulanabilir hale gelecektir.
Hemen hemen her ailenin çocuklarının yetişme sürecinde karşılaştığı çocuklarda gece korkusu ile ilgili blog yazımızı buradan inceleyebilir ve gerekli önlemleri alabilirsiniz.
Ebeveynlerinin Yatağında Uyuyan Çocuklar
Ebeveynlerinin yatağında uyuyan çocuklar güven problemi yaşıyor olabilir. Kendilerini güvende hissettirecek planlar yapmanız, bu sorunu aşmaları için önemli bir çözüm olacaktır. İlk birkaç gece için ebeveyn çocuğunu yatağa koyar, kendisi de hemen yanında bulunan bir alanda uzanarak veya sandalyede onunla beraber uykuya dalana kadar bulunabilir. Çocuğun kendi kendine kazanacağı uyku becerisinin yanında, alacağı mesaj ben burada yatağımda uyuyorum ama anne ve babamın kontrolü altındayım şeklinde olacaktır.
Ayrıca ebeveynlerin yatak odalarının kapısını kapalı tutmaları tavsiye edilir. Kesin bir şekilde evdeki bireylerin odalarının ayrımı ve bu odaların onlara özel olduğu vurgulanmalıdır.
Hepimizin ihtiyacı gibi çocuklarınızın odası da uyku için elverişli olmalıdır. Kaliteli bir uyku için çocuk odası nasıl dizayn edilmeli hakkındaki blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Yataktan Çıkış Sistemi
Okul öncesi veya ilkokul çağındaki çocuklar için yataktan bir defaya mahsus çıkabilme izini verilebilir. Ebeveynler bu kuralı anlatır ve çocukları da geçerli bir sebebi oldukça yataktan çıkabilme hakkının olduğunu benimser. Çocuğunuz bir bardak su içmek istiyor olabilir, tuvaleti gelmiş olabilir, size sarılma ihtiyacı hissediyor olabilir… Kuralları ve sınırları belirtildikçe her sistemi çocuğunuz üzerinde işletebilirsiniz. Bu noktada çocuğunuzun alacağı mesaj: evet şimdi yatma vakti, benim de uyumaya ihtiyacım var ama ihtiyacım olduğunda bir defa yataktan çıkabilirim.
Çocuğunuzun uykuya dair geçmesi gereken psikolojik adımlar kadar, kişisel konforu var uyku ürünleri de yüksek önem derecesinde olmalıdır. Yatsan yatak kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir ve kaliteli bir uyku için dilediğiniz ürünü seçebilirsiniz.
Sonuç olarak ; Unutmayın ki çocuğunuzun eylem ve davranışlarını anlayabilmek, saygı duymak ve onu direkt muhatap alıp sorunlarının üzerine gidebilmek sizi bir adım ileriye taşır. Çocuğunuzun kendi yatağında uyumasıyla ilgili bir korkusu var ise, bunu geçiştirmek veya önemsememek size ciddi problemler getirebilir. Özgürce hayal dünyasını ve yaşadıklarını paylaşmasına izin verin. Durum tespitini gerçekleştirdikten sonra mutlaka anne baba şefkatini de yansıtacak bir biçimde onu rahatlatın. Zoraki bir ikna yolu ile yatağa geri yerleştirmeyin. Gecenin ilerleyen saatlerinde durmaksızın ağlayan bir çocuğu tekrar yatıştırıp uykuya elverişli hale getirebilmek için en başında harcayacağınızdan çok daha fazla enerji gerektirir. Çocukların uyurken daha fazla neler isteyeceğini, detaylı olarak okumak isterseniz iyi uyku iyi hayat sayfamızdan ulaşabilirsiniz.
Eğer “Çocuklarınızın Kendi Yatağında Yatmasını Nasıl Sağlarsınız” başlıklı blog yazımızı ilgiyle okuduysanız, bir sonraki yazımız olan “Çocuk Yatağı Seçimi” size rehberlik edebilir. İlk yazımızda, çocukların kendi yataklarında rahat bir şekilde uyumalarının ipuçlarını paylaştık. Şimdi ise çocuk yatağı seçiminde dikkate almanız gereken faktörleri ele alacağız. Sağlıklı ve konforlu bir uyku ortamı oluşturmak için doğru çocuk yatağını seçmek, çocuğunuzun güvenliği ve rahatlığı açısından büyük önem taşır. Yazımızı inceleyerek, çocuğunuz için en uygun yatağı seçme konusunda bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yorum Yok