Çoğumuz yoğunluğu düşük de olsa sürekli stres altında yaşıyoruz ve çoğu zaman bunu o kadar normalleştiriyoruz ki artık stres altında olduğumuzun farkında değiliz. Stres belirtilerini belirgin biçimde göstermiyor olsak da stresle bağlantılı olarak beynimizde salgılanan kortizol hormonu uzun vadede zihinsel ve fiziksel sağlığımızı mahvediyor. Bu yüzden gergin hissetmiyor olsak bile zihnimizi arındırıp yaşantımıza huzur katmaya zaman ayırmak önem taşıyor.
Zihninizi sakinleştirip huzurlu hissetmek için deneyebileceğiniz 9 yöntem öneriyoruz.
1- Minnet duygusuna odaklanın
Karşılaştığımız zorluklar karşısında görüşümüzün daralmasına neden olarak kolayca iyi giden şeyleri fark etmek yerine kötü giden şeylere odaklanmamıza yol açabilir. Her gün minnet duyduğumuz 3 şeyi bir kenara yazmak bile günlük yaşantımızda daha dengeli bir bakış açısı yakalamanıza yardımcı olur. Mesela yatağınızın başucunda bir defter bulundurup uykudan önce minnet duyduğunuz şeyleri yazabilir, sabah uyanınca yeniden bakabilirsiniz.
2- İçsel yargılarınızı fark edin
Birçoğumuz başkalarınca yargılanmaktan korksak da eleştirilerin en kötüsünü kendi kendimize yaparız. Hiçbir şey zihnimizi kendimizi içten içe yargıladığımız kadar kirletip strese sokmaz. Bu yüzden düşünce kalıplarınızı gözlemleyerek içinizdeki eleştirmenin ne zaman açığa çıktığına dikkat edin. Bunları fark ettiğiniz zaman sürekli kendinizi eleştirip yargılamaktansa sakinleşip rahatlamaya doğru ilk adımı atmış olacaksınız.
3- Meditasyon yapın
Meditasyonun zihin ve beden üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Çoğu kişi genelde çok zahmetli olduğu kanısında olduklarından bir iki kez deneyip vazgeçer ve alışkanlığa dönüştürmekte zorlanırlar. Sakinleşmenizi sağlayan ve üretkenliği artıran meditasyon, stresin fiziksel ve duygusal etkileriyle savaşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kendinizi rahatlatma becerinizi geliştirir. Çoğu insanın sandığı gibi meditasyon, zihinsel olarak hiç bir şey yapmamak ve tüm düşünceleri boşaltmak demek değildir. Meditasyon ne düşündüğünüz ya da düşünmediğinizle ilgili değil, zihninizi gözlemleyip yatıştırmayı öğrenmekle ilgilidir. Kendinizi sakinleştirip farkındalığınızı yükseltir. Meditasyon yaparken düşüncelerin kendiliğinden ortaya çıkmasına izin verip, düşündüğünüzün farkına varırsınız ve bunu gözlemleyip düşüncelerin gelip geçmesine izin verir ardından zihinsel bir gevşeme haline dönersiniz. Bunu yapmak için de nefesinize odaklanmanız yararlı olacaktır. Bir iki hafta boyunca günde 10 dakikanızı ayırıp meditasyon yapın, faydalarını kendiniz görün.
4- Kendinize şefkat gösterin
Öz eleştirilerimizi ve yargılarımızı fark etmeyi becerdiğimiz an, kendimize şefkat gösterme şansını da yakalamış oluruz. Bu da içinde bulunduğumuz durumu kabul edip sorumluluğunu almak ve aynı durumda olsa en iyi dostumuza göstereceğimiz şefkati kendimize yönlendirmek anlamına gelir. Bunu yaparak farklı standartlar karşısında kendimizi diğer insanlarla karşılaştırmayı bırakabiliriz.
Yorum Yok