Tüm hayvanlar uykuları geldiğinde uyur, uykusu olduğu halde uyanık kalmaya çalışan tek canlı insan. Oysaki su, hava ve besin kadar önemli bir ihtiyaç uyku. Tüm beden ve zihnin tam anlamıyla dinlenebilmesi için iyi bir gece uykusu şart.
Bedenimizin ihtiyaçları çok olduğu için aşırı talepkar olması da doğal. Diğer organlara kan pompalayarak vücudun geri kalanını besleyen kalbimiz adeta bir süper kahraman gibi kötü adamları defetmekten yani karbondioksit ve diğer atıkların vücut dışına atılmasından da sorumlu. Kalbimizin azılı düşmanlarından hamburger, hazır gıda, hamur işleri, doymuş yağlar, şekerli gıdalar, vs. bir yana, süper kahramanımızın ezeli düşmanı uykuymuş meğer.
Bilimsel çalışmalar yetersiz uyumanın kalp sağlığını olumsuz etkilediğine ve iyi bir uykunun kalp sağlığı üzerine olumlu etkisi olduğuna dair yeni kanıtlar bulundu. Araştırmaya göre kalbin de tıpkı beyin gibi düzenli ve dinlendirici bir gece uykusuna ihtiyacı var. Dolayısıyla sürekli az uyumak ve istikrarlı bir uyku düzenine sahip olmamak kalp hastalığı riskini artırıyor denebilir. Vardiyalı çalışanlar veya uyku alışkanlıkları düzgün olmayanların kardiyovasküler rahatsızlıklara yatkın olduğu bilim çevrelerinde çoktandır biliniyordu. Ancak beden saati bozukluğu veya yetersiz uykuyu kalp sorunlarıyla ilişkilendirmek akademisyenlerin uzun süre aklına gelmemişti.
Buna kanıt arayan Northwestern Üniversitesi araştırmacıları yaşları 20 ile 39 arasında değişen 26 sağlıklı insanın katıldığı bir deney yaptı. Katılımcıların uyku rutinleri toplam 8 gece olmak üzere gece başına sadece 5 saatle kısıtlandı. Katılımcılardan bir kısmının 8 geceden 4’ünde gece uykusuna yatmaları 8,5 saat geciktirildi. Diğerlerinin uyku rutinleri normal beden saatlerine uyacak şekilde ayarlandı.
Bulgular, kısıtlanan uykunun her iki grupta da nabzın hızlanmasına yol açtığını gösterirken, geç yatmak zorunda bırakılan grubun kalp atışları daha da arttı. Ayrıca derin uykuya dalınca insanların kalp atışlarını yavaşlatan vagal sinirin aktivitesinde düşüş kaydedildi. Üstelik deneklerden alınan idrar örneklerinde stres hormonunun ve soluk borusunu genişletip damarları daraltan ve tansiyonu yükselten norepinefrin hormonunun arttığı görüldü. Söz konusu hormon artışlarının uzun vadede kalbe hiç iyi gelmeyeceği açık.
Peki siz kahraman kalbinizin başına bela açmak yerine ona destek olmak için ne yapabilirsiniz? Eğer çalışma koşullarını izin veriyorsa, uyku düzeninize özen gösterebilir, dinlendirici bir uyku için gereken uyku ortamını hazırlayabilirsiniz.
Kalp sağlığınızı sağlıklı yaşam alışkanlıkları oluşturmaya dikkat ederek, her gece yeterince ve kaliteli uyuyarak koruyabilirsiniz.
Ayrıca Daha İyi Uyumanızı Sağlayacak 5 İpucu adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
İyi bir uykunun olmazsa olmazı doğru bir yatak seçimidir. Günümüzün 3’te 1’ini uykuda geçirdiğimizi düşündüğümüzde bizim için en uygun yatağı bulmanız ve doğru bir vücut desteğine sahip olmanız çok önemli. Bunun için yapmanız gereken; iyi bir araştırma sonrası, yatakları deneyerek, sizin için en doğru olanı belirlemek. İlk önce web sitemizden yatakları inceleyebilir, ardından size en yakın mağazamızdan ürünleri deneyebilirsiniz.
Unutmayın sizin için en doğru yatak, en rahat ettiğiniz yataktır!
Bedeninizin ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu aşağıdaki tablodan hesaplayabilirsiniz.
Yorum Yok