Hamilelik Döneminde Uyku ve Yapılması Gerekenler

28 Mart 2018

Hamile olduğunuzda birçok insan size çok farklı şeyler söyleyecektir. Yapılması gerekenler hakkında kafanız karışabilir, neleri uygulamanız gerektiğine dair kararsız kalabilirsiniz. Bu süreçte vücudunuz normal halinden bambaşka bir yapıya büründüğü için, rutinlerinizi buna göre düzenlemeli ve size iyi gelecek çözümleri oluşturmalısınız.

Uykusuz geceleri (hem hamilelik döneminde hem de sonrasında) düşünüp beklemek yerine, iyi bir gece uykusu alabilmeniz için basit ve uygulanabilir yöntemleri aşağıda sizler için derledik.

Hamile kadın

Şekerleme Yapmak

Şekerleme yapmak için bir bahane gerekiyorsa, hamilelik bunun için harika bir dönemdir. Gün içerisinde gelen kısa kısa uyku hallerini yaşamaya başladığınızda endişelenmeyin, vücudunuz bu duruma karşı bir tepki oluşturmuş durumda. Çok fazla enerji harcadığınız bir dönemdesiniz ve bunu geri kazanmanız gerekiyor. Ufak bir market alışverişine çıktığınızda kendinizi reyonlar arasında gezerken bir maraton koşuyormuşçasına hissediyorsanız, eve döndüğünüzde biraz uyumaya çalışabilirsiniz.

Su içen hamile

Sıvı Tüketimine Dikkat

Sürekli tuvalet ihtiyacı ile ilgili uyarıldıysanız eğer, geceleri sık sık gelecek olan molalarını biliyor olmalısınız. Her ne kadar sıvı tüketimi çok kötü bir şey olarak kabul edilmese de, uykunuzu bölecek duruma geldiğinde bununla ilgili düzenleme yapmanız gerekebilir. Gece molalarını yaşadıkça akşamları ne kadar sıvı tüketimi yaptığınızı gözlemleyebilirsiniz. Ne kadar çok tüketim yaparsanız, gece boyunca o kadar kalkacağınız anlamına gelir. Sıvı tüketimini kesinlikle kesmeyin, mümkün olduğu sürece sınırlandırmayı deneyebilirsiniz. Yapacağınız gözlemler sayesinde hangi miktarın vücudunuz için yeterli olduğunu görebilirsiniz. Diğer bir önemli nokta ise tuvalete kalktığınızda mesanenizi olabildiğince boşalttığınızdan emin olmanız.

Baharatlar

Baharatlı Yiyecekleri Sınırlandırın

Hamilelik döneminde mide ekşimesinin inanılmaz derecede rahatsızlık vermesinin yanı sıra, uykuya dalmayı da zorlaştırdığı gözlemlenir. Aşırı derecede baharatlı yiyecek tüketmek, karnınızdaki minik bebeğiniz için de iyi olmayabilir. Hem kendinizi, hem de onu korumaya alarak sağlıklı bir şekilde gece uykularınızı sürdürmeye çalışın. Çok fazla baharatlı yiyecek tüketmemenize rağmen mide ekşimesi ile ilgili problem çekiyorsanız, doktorunuza danışarak vereceği ilaçları kullanıp düzeninizi geri kazanmayı deneyin.
Ayrıca sağlıklı beslenmeniz hamilelik dönemi dışında da bir yaşam biçimi olarak hayatınızda yer etmelidir. Kaliteli bir uykuya giden yolda alınması gereken 7 önemli besin ile ilgili blog yazımıza buradan ulaşabilişiniz.

Uyuyan Kadın

Horlama Sorunu

“Fakat ben horlamıyorum ki” diyorsanız eğer, hala daha eski vücudunuz içerisinde olduğunuzu düşünüyor olabilirsiniz. Unutmayın ki karnınızda bir canlı taşıyorsunuz. Hamilelik döneminde bazı horlamalar o kadar yüksek boyuta ulaşır ki, kendinizi dahi sıklıkla uyandırabilirsiniz. Eğer sık ve gürültülü horlamalar düzenli hale geldiyse horlama karşıtı bantları deneyebilirsiniz. Bununla beraber yastık seçimleriniz de kişisel konforunuzu önemli derecede etkileyebilir. Hemen buradan Yatsan yastık kategorisindeki ürünlerimizi inceleyebilir ve dilediğiniz ürünü sipariş edebilirsiniz.

Hamile yastığı

Huzursuz Bacak Sendromu

Bacaklarınızın istemsizce ve hızlı hızlı hareketlerle oynar hale gelmesi hamilelik döneminde ortaya çıkabilen bir tepkimedir. Bunun nedeni bacakta oluşan sürtünme ve yanma hissinden kurtulmaya çalışmak istiyor olmanızdır. Huzursuz bacak sendromunu giderebilmeniz için masaj pratik bir yöntem olabilir. Partnerinizden bu konuda yardım alabilir, böyle bir vakit bulamadığınız zamanlarda da kendi kendinize deneyebilirsiniz. Yumuşak bir masaj ile huzursuz bacak sendromunu minimuma indirebileceğinizi unutmayın.

Hamilelik Yastığı

Muhtemelen bu yastığı ilk kez duymuyorsunuz. Özellikle hamilelik sonrasında sizi rahat ettirebilmek için iyi bir seçenek haline geliyor. Eğer bu tip bir yastığa yatırım yapmayı düşünmüyorsanız var olan yastıklarınızda sürece devam edebilirsiniz. Yapmanız gereken şey, yan yatar pozisyonda bacaklarınızın arasında ve biraz da arkaya doğru yastığı konumlandırmak. Bu pozisyon hamilelik yastığı ile benzer bir destek sunabilir ve rahatlığınız için vücudunuza faydalı olabilir.

yatak

Yatağınıza Yatırım Yapın

Mevcut yatağınızı uzun süredir kullanıyorsanız ve iyi durumda değilse, hamilelik döneminde yayları daha fazla hissetmeniz kaçılmaz bir hal alır. Zaten uyumakta zorlandığınız bir dönemde konforsuz bir yatak ile sürece devam etmeniz canınızı oldukça sıkabilir. En iyi ve doğru seçenek iyi bir yatağa yatırım yapmak olacaktır. Hem hamilelik dönemi hem de sonrasında daha iyi uyuyup sağlıklı hissedeceğinizi düşünürseniz “şimdi bunun sırası mı” demeyip araştırmaya başlamalısınız. Yatsan yatak kategorisindeki birçok farklı model ve ölçü seçeneklerindeki Yatsan yataklarını inceleyebilir, kişisel konforunuza göre en uygun ürünü seçebilirsiniz.

Sinirlerinizi Kontrol Altında Tutun

Hamileliğin hayatınız için inanılmaz heyecan verici bir dönem olmasının yanında, bazı durumlarda sinir bozucu hale geldiği de bilinir. Bu anlardan sinirlilik halinin sizi ele geçirmesine izin vermeden, hayatınızda gerçekleşmesi olağan şeylere odaklanmaya çalışabilirsiniz. Olumlu ve pozitif düşünmeniz hem sizi hem de karnınızdaki mimik bebeğinizi daha sağlıklı hale getirecektir.

Tüm bunlar dışında;

  • Kola, kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri diyetinizden uzak tutmaya çalışın. Özellikle öğleden sonra ve akşam bu tür içecekleri tüketmemeye gayret gösterin.
  • Yatmadan önce ağır yemekler yemeyin. Bulantınız varsa ve bu bulantı sizi uykudan uyandırıyorsa yatmadan hemen önce kraker türü besinler yiyebilirsiniz.
  • Düzenli olarak egzersiz yapın ancak yatmaya yakın zamanlarda egzersiz yapmayın.
  • Uyku saatlerinizi belirleyin. Yatağa alışkın olduğunuz saatten daha geç gitmeyin.
  • Yatağa gitmeden önce rahatlatacak bir şeyler yapın. Ilık bir duş ya da bir bardak süt içmek gibi.
  • Geceleri bacak krampları ile uyanıyorsanız yatmadan önce iyice gerinin. Yeterli miktarda kalsiyum almaya dikkat edin.

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder