Zihinsel ve ruhsal sağlığı korumanın 6 etkili yolu

7 Şubat 2020
Uyuyan adam

1. Uyku

Elinizden hiçbir egzersiz ya da stresle baş etme aktivitesi gelmiyorsa; kaliteli uyku uyumaya çalışın.  Uyku yaratıcılığa; sabrı güçlendirmeye; gün içi konsantrasyona fiziksel ve akıl sağlığına pozitif etki eder. Unutmamak lazım ki hayatımızın 1/3 ünü uykuda geçiriyoruz. Vücudunuz hem uyumayı ister hem de buna ihtiyacı vardır. Bu yüzden iyi ve kaliteli uykunun anahtarlarından birisinin de iyi bir yatak olduğunu hatırlatmamız gerekir☺

2. Nefes

Strese girdiğinizde kendinizi çıkmazda hissettiğinizde merkezlenip nefes egzersizleri yapmayı deneyin. Bu deneyim kan dolaşım hızınızı regüle edip sizi rahatlatacaktır. Daha berrak bir bakış açısıyla düşünmenize yardımcı olacaktır.

Düzenli nefes egzersizlerinin uyku kalitesini arttırdığı yapılan araştırmalarda görülmüştür.  Gece uykusundan önce rahatlamak ve kan dolaşımını düzenlemek kaliteli bir uyku için çok yardımcı olacaktır. 
Uykudan önce 4-7-8 derin nefes alma tekniğini kullanabilirsiniz. 

  • Ağzınızdan tamamen vızıldama sesi çıkaracak seviyeye gelene kadar nefes verin.
  • Ağzınızı kapalı tutarak dörde kadar sayın sessiz bir şekilde burnunuzdan nefes alın.
  • Yediye kadar sayarak nefesinizi tutun.
  • Yine tamamen ağzınızdan vızıldama sesi çıkana kadar sekize kadar sayın ve nefes verin.
  • Toplam dört tam nefes olana dek üç kez döngüyü tekrarlayın.

3. Sağlıklı Beslenme

Duygusal yemek yemeğe başladıysak bu aslında vücudun başka ihtiyaçlarının olduğunun sinyalidir. Bizim açlıktan daha çok vücudumuzdaki başka eksik mineral ya da vitaminlerin olup olmadığını ya da uyku eksikliğiniz kontrol ettirmemiz gerekir .Kendi vücudunuza ve iç benliğinizle ilgilenmek ve özen göstermek size daha sağlıklı yapar.

Eğer uzun zamandır uykusuz kalmışsanız ya da düzenli uyuyamıyorsanız; kendinizi daha aç hissetmeniz ve de yediklerinizle yetinememeniz normaldir. Sonuç olarak da aşırı kalori tüketimi ve sağlıksız yemeklerle midenizi doldurmaya çalışacaksınız. 

4. Egzersiz

Kendi bedeninize ve iç benliğinizle ilgi ve özen göstermenin başka bir yolu da egzersiz.  Özellikle doğada yapılan sporlar ve yürüyüşler rahatlamanıza yardımcı olacakr.

Yurt dışında yapılan araştırmalara göre düzenli egzersiz yapan bireylerin UYKU IQ  skorları oldukça yüksek olduğu görülmüşr. Haftada 1 egzersiz yapan kişilerin uyku kalitelerinin hiç egzersiz yapmayan bireylerden daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.

5. Hayal Etmek

Çoğumuzun hafızası bize güzel anılarımızı hatırlatmaya yardımcı olur. Ailemizle geçirdiğimiz son tatil, başardığımız bir iş ya da arkadaşlarımızla eğlendiğimiz son parti.. Güzel anıları tekrar hatırlamak ve o zaman hissettiklerimizi tekrar aklımıza getirmek ruhumuz için çok iyi bir ilaçtır.

National Sleep Foundation’ın araştırmalarına göre; iyi bir gece uykusu hafızayı güçlendiriyor. Uyku beyinde hafızayı güçlendiren merkezleri uyarıyor. Beyin hücreleri ve nöronları arasında bilgi transferini destekliyor

6. Çocuk Gibi Boyama Yapın☺

Yetişkinler için boyama kitapları olduğunu biliyor musunuz? Boyama kitapları size kafanızın içinizde ne varsa yansıtmanızı ve dışarı aktarmanıza yardımcı olur. Yaratıcılığınızı hangi alanda olsun renklerle ilgilenmeniz sizi bu konuda geliştirecektir.

Yaratıcılık gerektiren mesleğiniz varsa yaratıcılığı arttıracak uyku rutinlerini denemenizi tavsiye ederiz.

Yorum Yok

Yorum Gönder