Yeni Ebeveynler İçin Uyku Tavsiyeleri

1 Mart 2019
Uyuyan anne ve bebek

Uykunun gerçekten çok önemli olduğunu tekrar bu dönemde anladığınızı varsayıyoruz. Ebeveynlik hakkındaki düşünceleriniz ya da çocuk yetiştirme konusundaki felsefesiniz ne olursa olsun uykunun merkez noktası olduğu kesin. Hem bebek hem de ebeveynler iyi ve kaliteli uyku uyuduklarında, ev ile ilgilenmek, eşiniz için sevecen ve ilgili bir partner olmak ya da işyerinizde verimli bir çalışan veya zamanı müsait bir patron.. Aslında günlük hayatımızın yolunda olması için özellikle yeni anne-baba olduğumuz ilk aylar çok önemli. Ancak ilk ayların doğası gereği daha az uyku kaçınılmaz. Bu dönemde uyku ile ilgili beklentileri minimuma indirmek çok daha yararlı olacaktır.

Anne, Baba ve Bebek

Öncelikle kendinize ilk aylar izin verin, ilk ayların bebeğin dünyaya ve sizin de ona uyum sağlamanız ile geçecek bir dönem olduğunu unutmayın. Ancak unutmamak gerekir ki bebeklerin uykuları için en önemli noktalardan biri aile yaşantınıza uygun bir uyku rutinin olmasıdır. Doğduğu günden itibaren aynı uyku rutinine sahip bebeklerin ilerleyen aylarda çok daha rahat uykuya geçtiği gözlemlenmiştir. Bebeğinizle birlikte onun hoşlandığı aktiviteler çerçevesinde onu rahatlatıp sakinleştirecek uyku rutinleri yaratabilirsiniz. Örneğin; uyku öncesi ılık bir banyo, rahatlatıcı bir masaj ve loş ışıkta kitap okumak gibi bir uyku rutini olabilir.

Bunun dışında yeni ebeveyn olarak ilk başlarda bebeğinizin güvenli uyumasını sağlamak temel görevlerden biri olacaktır.  Yeni doğan bebeklerde yaklaşık 6 aya kadar kadar SIDS sendromu olabilir, bu yüzden yüzleri ve kafalarının içine gömülmeyecekleri sertlikte yatak seçip kendi odanızda uyumasını sağlamanız oldukça önemli. Ayrıca yatağın çevresinde örtü, çarşaf gibi onların üstlerine dolanabilecek materyallerin olmamasına dikkat etmelisiniz.

Bu dönemde kendi alışkanlıklarınızın ve davranışlarınızın değişeceğini bilip baştan bu duruma hazırlıklı olmalısınız. Bebeğinizin uyku döngülerinin oturması yaklaşık 4 ayı bulacaktır. Bu dönemde yorgun kalmamaya özen göstermeli ve ihtiyaç anında destek istemek çekinmemelisiniz.

Erkek Bebek Odası

Bebeğiniz için seçeceğiniz yatak ve uyku ürünleri bebeğin rahat bir uyku uykusu için oldukça etkili. Seçeceğiniz yatak ve yatağın yapıldığı malzeme sağlık için önemli. Bebek yatağı seçerken genellikle pamuk, yün, lateks gibi doğal malzemeli ürünleri tercih etmeniz tavsiye ederiz. Doğal malzemeli bebek ürünlerini seçtiğinizde nefes alan özelliğe sahip olduğu için bebeğinizin gece boyunca terlemeden, ısı dengesini koruyarak bir uyku geçirmesini sağlayabilirsiniz. Tüm bu özelliklere sahip,  bebeğinizin gelişimine tam destek verecek Yatsan bebek ürünlerini incelemeyi unutmayın.

Daha önce paylaştığımız bebek yatağı nasıl seçilir konulu blog yazımıza mutlaka göz atmanızı öneririz.

Bebek

Bazılarımız gözyaşı , uykusuzluk ve endişe ile dolu günler geçirebilirler fakat derin bir nefes alıp bu dönemin kısa süreceğini ve değişimi sabırla karşılamak gerektiği kendinize mutlaka hatırlatın. Bu son derece normal! Profesyonel yardım istemekten de lütfen çekinmeyin.

Sizlere bebeğinizin ilk aylarında sağlıklı mutlu ve kaliteli uyku uyuyabileceğiniz günler dileriz.

Yorum Yok

Yorum Gönder