Yaşınıza Göre Ne Kadar Süre Uyumalısınız?

4 Ekim 2017

Sizlerin de bildiği veya etrafınızdan sıklıkla duyduğunuz gibi uyku sağlık ve sağlıklı yaşam adına kritik etkenlerden biridir. Sağlıklı bir kişinin, hayatının 3’te 1’lik kısmını uyur halde geçirmesi önerilir. Uyumak, fonksiyonel bir hayat sergileyebilmemiz ve sağlığımız için oldukça önemlidir. Kronik uyku eksikliğinden ötürü problem yaşayanların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bir çok ülkede uykusuzluk salgın hastalık statüsüne girmiştir.

İyi bir gece uykusunun önemini bu kadar sıklıkla duyuyorsunuz, ancak bir türlü sabahları tam dinlenmiş hissetmiyorsanız yaşam tarzınıza, yaşınıza uygun saat aralıklarını uykunuz için ayırmadığınız veya yanlış yatak seçmiş olabileceğiniz söylenebilir.

Uykunuzu Neler Engelliyor Olabilir?

Çalar saat

Kaliteli bir gece uykusunu engelleyen onlarca etmen olabilir. Bunların arasında hatalı yatak ve uyku ürünleri seçimi olabilir. Size en uygun yatağı bulmak isterseniz “Yatsan Kişiye Özel Randevu Sistemi”ni kullanabilirsiniz. Uyarıcılar içeren içecekler (kahve, enerji içeceği vb.), doğru ayarlanmamış alarmlar, ışıklandırma ve elektronik cihazlar bu listede herkesin başına gelebilecek ve en popüler olanlardır. Bu kötü popülaritedeki tüm alt başlıklar uyku döngünüzü bozabilir.

Çoğumuz uyku vaktimizi dış etkenlere göre düzenleriz. Bu duruma sayabileceğimiz etkenler arasında; işimiz, kendi başımıza geçirdiğimiz güzel bir dizi gecesi veya interneti sayabiliriz.

Gece geldiğinde zihni boşaltıp, kolay bir geçişle uyku haline geçmek çoğu insan için problem yaratan bir durum olabilir.

Uyku döngünüz ve ihtiyacınız, ne kadar sağlıklı olduğunuz, günlük hayat temponuz ve stres seviyenize göre değişiklik gösterebilir. Bu yazımızda ele alacağımız konu diğer değişkenlerden bağımsız, yaşlara göre olan uyku ihtiyacının nasıl değiştiği üzerinde duracağız.

Ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu analiz etmek için büyük resme odaklanmalısınız.

Ayrıca aşağıdaki yazılarımızı da incelemenizi tavsiye ederiz.
İyi bir gece uykusu için 8 farklı ses yalıtım yöntemi 
Yatak Odanızı Kişisel Konforlu Alanınıza Dönüştürmenin 7 Yolu 

Mini Uyku Testi

Kitap üzerinde uyuyan kadın

Kişisel olarak ne kadar uykuya ihtiyacınız olduğunu öğrenmek için daha detaylı bir çalışma yapmanız gerekse de bu yazımızda yaşlara göre alt ve üst uyku ihtiyacı sınırlarını inceleyeceğiz. Başlamak için aşağıdaki sorulara bir göz atın ve cevaplamaya çalışın;

 

Uykunuzu rahat, mutlu ve kesintisiz bir şekilde geçirdiğinizi düşünüyor musunuz?

  • Sağlığınızın iyi olduğunu düşünüyor musunuz? (Fazla kilo, aşırı şeker tüketimi vb.)
  • Uykunuz istediğiniz kalitede değilse değiştirmek için daha önce neler denediniz?
  • Gün içerisinde tükettiğiniz kafein içerikleri, sizi daha zinde tutmak için mi, yoksa sadece alışkanlık mı? (Cevap için bir kaç gün içmemeyi deneyimleyebilirsiniz.)
  • Araç kullanırken kendinizi uykulu hissettiğiniz oluyor mu?

 

Yaşlara Göre Tavsiye Edilen Uyku Süreleri

Çalar saat

Hızlı sosyal hayatımıza ve artan kişisel talepler ve getirdiği yoğun stres durumlarına rağmen hala daha iyi uyku yollarına adapte olabiliyor ve zihnimizi uyumak için koşullandırabiliyoruz. Çocukluk yılları bunun için güzel bir örnek olabilir. Çocuk yaşlarda uyku için ikinci defa düşünülmezken, yetişkinler uyku için vakit ayırmakta genel bir sıkıntı yaşamakta. Böylece de yetişkinlerin uyku sürelerinin çocuklardan farklı olduğunu anlatmış oluyoruz.

“The National Sleep Foundation”ın son yaptığı geniş çalışmalara dayanarak ihtiyaç olunan yaşlara göre uyku saatleri aşağıdaki gibi çıkıyor;

  • Yeni Doğan (0-3 Ay) Uyku Süresi: 14-17 Saat
  • 1 Yaşından Önce (4-11 Ay) Uyku Süresi: 12-15 Saat
  • Yeni Yürüyenler (1-2 Yaş): 11-14 Saat
  • Okul Öncesi (3-5 Yaş): 10-13 Saat
  • Okul Başlangıç (6-13 Yaş): 9-11 Saat
  • Genç (14-17 Yaş): 8-10 Saat
  • Genç Yetişkin (18-25 Yaş): 7-9 Saat
  • Yetişkin (26-64 Yaş): 7-9 Saat
  • Daha Büyük (+65 Yaş): 7-8 Saat

Bugün uyku kalitenizi yükseltin, uykuyu hayatınızda önceliklendirin!

Yeni bir uyku düzenine başlamak ve daha kalite uykunun hayatınızı nasıl değiştirdiğini görmek için deneyler yapabilirsiniz. Bu mini deneylerin günlük hayatınıza yansımalarını gördüğünüzde şaşıracağınızı tahmin ediyoruz. Nasıl ki, diyet ve spor aktiviteleri günlük hayatınızı bir kaç gün içerisinde değiştiriyorsa göreceksiniz ki uyku da günlük hayatınızı değiştirmede size yardımcı olabilir.

Daha Kaliteli Uyku İçin Öneriler:

Sandal

Daha iyi bir uyku için kolaylıkla izleyebileceğiniz bazı önerilerimiz var;

  • Kendinize bir uyku zamanı oluşturun. Hafta sonları da dahil olacak şekilde.
  • Uyku öncesi kendi rutininizi oluşturun. Diş fırçalamak, yarım saat kitap okumak vb.
  • Günlük egzersizlerinizi ihmal etmeyin.
  • Yatak odanızın sizin için en uygun karanlık, sıcaklık ve ses seviyesinde olduğundan emin olun.
  • Kaliteli yatak, yastık ve uyku ürünlerini tercih edin.
  • Uyku hırsızlarına karşı dikkatli olun. Alkol ve kafein bilinen başlıca uyku hırsızlarıdır.
  • Çevrenizdeki tüm elektronik aletleri kapatın.

Uyku ürünlerinizi değiştirmeyi düşünüyor ve kaliteli uyku ürünleri arıyorsanız online mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bu maddelere 1 veya 2 hafta dikkat ederek uykunuzun kalitesini yükseltebilir ve sabahları saatinizin alarmını ertelemek yerine güne zinde başlayabilirsiniz.

Tüm bunlarla birlikte uyku sorununuz devam ediyor, geceleri horlamalar yaşıyor, nefes almanızda sorun yaşıyor veya uykularınız sıklıkla bölünüyorsa doktorunuza danışmanızı tavsiye edebiliriz.

Hepsinden de öte, uykuyu hayatınızın vazgeçilmez ve öncelikli ihtiyacı olduğunu asla unutmamanızı ve önceliğini değiştirmemenizi tavsiye ederiz.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Yorum Yok

Yorum Gönder