Uyku sırasında vücudunuzda bambaşka bir hayat başlıyor!

14 Mart 2016
  1. faz:

Uyumakla uyumamak arasında kaldığımız en tatlı evrelerden biri. Özellikle TV izlerken sıkça yaşarız. Bu evrede uykuya daldıktan sonra, göz küresi yavaş yavaş iki yöne hareketlenir. Uykuya dalma ile birlikte kas hareketliliği uyanıklığa göre bir miktar azalmıştır. İstem dışı kas hareketleri olabilir. Uykunun bu ilk dönemi, gece içinde zaman zaman tekrar ortaya çıkarak, yaklaşık olarak tüm gece uykusunun yüzde 4’te 1’ini oluşturur.

  1. faz:

Ne çok derin, ne de çok hafif bir uyku evresini oluşturan bu bölüm, toplam uykunuzun yaklaşık yarısını oluşturur. Bu evrede çevrede olup biteni hissetmezsiniz. Beyin dalgalarınız, kalp ritminiz ve kan akışınız da düzenli bir şekilde yavaşlar. Bu durum ise kan ve damar sisteminize uykunun faydası olarak açıklanır.

  1. faz:

En derin uyku evresi. Bu evrede kan basıncı düşer, nefes alıp vermek yavaşlar. Kan, kaslara doğru pompalanarak kasların yenilenmesini, onarılmasını sağlar. Büyüme hormonu gibi hormonlarımız, bu evrede gizlendikleri yerden çıkar ve çalışmaya başlar. Ayrıca uyanması en güç evredir. Toplam uykumuzun 4’te 1’ini oluşturan bu evre, genellikle uykumuzun ilk yarısında gerçekleşir. Bu evrenin uykunuzun%50’sini oluşturması haline ise 4. faz olarak açıklanır.

REM uykusu

Bugüne kadar gördüğünüz en ilginç rüyayı düşünün… Hatırlamak kolay olmayabilir ancak unutamadığınız ilginç bir rüya varsa muhtemelen REM uykusunda görmüşsünüzdür. Çünkü REM uykusu aynı zamanda rüya dönemi olarak da bilinir.
REM uykusu birçok özelliği ile diğer uyku dönemlerinden ayrılır. Bu evrede göz küresi hiçbir uyku evresinde olmadığı kadar hızlı hareket eder. Kas gerginliği tamamen ortadan kalkar.

Derin uyku uykunuzun ilk yarısında gerçekleşirken, REM uykusu ikinci yarısında yaşanır.

Yorum Yok

Yorum Gönder