Soğuk ve Karanlık Kış Günlerinde Yatağınızdan Kolayca Çıkabilmeniz İçin İpuçları

10 Ocak 2018

Soğuk bir hafta içi sabahı, hava henüz yeni aydınlanmaya başlamış ve alarmınız çalıyor. Sadece uykudan uyandırmak için değil, gün içerisinde yapılması gerekenlere dair bütün sorumluluklar gözünüzün önüne gelmeye başladı. İşte bu ve buna benzer düşünceler ile gözlerinizi açıyorsanız, aşağıdaki yöntemleri uygulayarak soğuk kış günlerinde işlerinizi daha kolaylaştırabilirsiniz.

  • Merkezi ısıtmayı kontrol altında tutun

Dışarısı -5 derece ve aşağısında olduğunda, yapmak isteyeceğiniz son şey sıcacık yatağınızdan çıkmak olabilir. Uyanma ve yataktan çıkma fikrinin daha cazip olabilmesi adına, ısıtma sisteminizin derecesini kalkışınızdan 1 saat önceye ayarlayın. Günümüzde ısıtma sistemlerini mobil uygulamalardan ayarlayabileceğiniz çözümler bulunmaktadır. Bu sistemlerden de faydalanarak evinizin içerisini daha sıcak hale getirebilirsiniz. Araştırmalara göre 18-21 derece arasındaki sıcaklıkların ideal seviyelerde olduğu ön görülmüştür. Sabit bir ısıtma sistemi kullanıyorsanız bu derecelerde tutmaya özen gösterebilirsiniz.

  • Geceden ne giyeceğinize karar verin ve kıyafetlerinizi hazır edin

Sabah saatlerinde yaşanan en büyük kararsızlıklardan biri, o gün için giyilecek kıyafetin seçim aşaması olabilir. Bununla ilgili düşünceler uyanır uyanmaz aklınıza gelir ve kararsız kalırsanız, yatağın içerisinde kalıp düşünmek kaçınılmaz hale gelir. Geceden düşünüp, bir sonraki günü aklınızda canlandırdıktan sonra kıyafetleri seçebilme şansına sahipsiniz. Böyle yapmanız durumunda hem zamandan tasarruf eder, hem de yataktan çıkabilme şansınızı artırırsınız. Diğer bir seçenek de, geceden hazırlayacağınız kıyafetleri ısıtıcının yakınında bir yerlerde konumlandırmak olabilir. Bu sayede hazırlıklarınızı tamamladıktan sonra, sıcacık kıyafetlerin içerisine girmek daha iyi hissettirebilir.

  • Uyku ürünlerinizi konforunuza yönelik seçin

Kaliteli ve sağlıklı bir uykunun alınabilmesi, uyanma periyodu için de önemli hale gelmektedir. Sabah erken saatlerde uyanabilmek adına, geceden en verimli ve ritimli uykuyu hissedebilmek gerekir. Evlerinizin en özel alanları olan yatak odası ve uyku ürünlerini doğru tercih ederek, bir adım öne geçebilirsiniz.

Yatsan ailesinin kaliteli ve geniş uyku ürünlerini buradan inceleyebilir ve anında sipariş verebilirsiniz.

  • Sakinleştirici bir alarm tonu ayarlayın

Belki bir rock müzik sever olabilirsiniz. Elbette gün içerisinde veya akşamları dinlemek çok keyiflidir fakat sabah uyandığımız anlarda karşılaşacağımız tonlar hissiyatımız için önemli hale geliyor. Bu yüzden hareketli ve tempolu alarmlardansa, daha sakin bir şeyler tercih edebilirsiniz. Klasik müzik ve benzeri dingin ritimler tercih edilebilir. Yağışlı bir günde Norah Jones’un Sunrise şarkısını deneyebilirsiniz.

  • Yapmaktan hoşlanacağınız bir ritüel bulun

Yapmanız gereken sorumluluklardan önce, yapmaktan hoşlanacağınız bir ritüel bulmak uyanmanızı dört gözle beklemenizi sağlayabilir. Birkaç dakikalık seçenekler değerlendirilebilir. Örneğin yatakta bir kahve eşliğinde haberleri okumak, özel ve canlandırıcı maddeler içeren bir sabun ile duş keyfi, okumakta olduğunuz kitaptan kısa bir bölüm gibi. Sabahları güne heyecanla başlayacağınız bir noktanın bulunması, bütün güne yayılacak bir enerji demek olabilir.

  • Alarmınızı ertelemeyin

Sabahları erken kalkmanız gerekiyorsa, ilk fırsatta telefonunuzun erteleme özelliğini kapatmayı deniyor olabilirsiniz. Vücudumuz ve beynimizi ertelemeye alıştırmak, hayatın akışına da işleyecek bir erteleme mekanizması yaratmanıza sebep olabilir. Telefon yerine saatli bir alarm edinebilirsiniz. Bu sayede hemen yakınınızda bir alana değil, kalkıp ulaşmanız gereken bir noktada konumlandırabilirsiniz. Erteleme alışkanlığı sabah alarmınız çaldığında, size 10 dakika fazladan uyuyabileceğinizi hissettiriyor. Devamında sanki biraz fazla uyuduğunuzda, daha iyi ve enerjik olacağınız izlenimine kapılıyorsunuz. Oysaki fazladan birkaç dakikanın gününüze böyle bir etkisi yoktur.

  • Sarı ışıklı bir aydınlatma kullanın

Kışın rahat ve sıcak yatağınıza daha çok özlem duyuyorsanız, bir sebebi de güneş ışığından yoksun olmanın beynimize gönderdiği etkilerden olması. Mevsimsel affektif bozukluk, genellikle kışın görev yapan bir depresyon türüdür. Güneş ışığına daha az maruz kalma, içsel biyolojik saatinizle beraber uyku/uyanıklık döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Gün ışığına benzer bir aydınlatma kullanmak vücut saatinizi dengelemeye yardımcı olabilir. Bu sayede ruh haliniz, enerjiniz ve verimliliğinizi bütün güne yayabilirken, gece uyku süresine geçişi ve uykuyu daha kolaylaştırabilir.

 

Son olarak;

İyi bir kahvaltı hazırlayın

Soğuk kış günlerinde D vitamininden mahrum bir dönem geçiririz. Bu da mutlu olmak için üretilen hormonlardan en çok seratonin üretimini etkilemekte. Protein, vitaminler ve karbonhidratlar açısından zengin bir kahvaltı, vücudunuzu ve beyninizi güçlendirebilir. Kahvaltı uykunuzu daha erken bölmenize sebep olacak gibi düşünseniz de, yapılan çalışmalarda her zaman iyi bir kahvaltı yapan kişilerin kilolu olma eğilimlerinin düşük olduğu gözlemlenmiştir.

 

Bir sonraki blog yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder