Rüyalar Hakkında Enteresan Gerçekler!

14 Ekim 2016

Rüya görmek hayatımızın en gizemli ve enteresan deneyimlerinden biri.  Genelde hayra yormak lazım diyerek geçiştirilen rüyalar Roma Döneminde Tanrılardan mesaj sayılıyor, hatta bazı rüyalar Roma Senatosu tarafından analiz edilip yorumlanıyordu. Seferlerde ve savaşlarda komutanların rüya tabircileri de ordulara eşlik ediyordu.

Ayrıca sanatçıların da yaratıcı fikirlerini çoğu zaman rüyalardan ilham aldığı bilinir. Siz de rüyalar hakkında bildiğiniz gerçekleri ya da gördüğünüz enteresan rüyaları buradan paylaşabilirsiniz.

Peki rüyalarla ilgili başka ne biliyoruz?

– Rüyaların çok azını hatırlarız.

f7

İnsanın uyanınca 5 dakika içinde görmüş olduğu rüyanın yarısını unuttuğunu biliyor muydunuz? 10 dakikada ise rüyalarımızın %90’ını unutuyoruz.

– Körler de rüya görür.

Sonradan kör olan insanların da rüyalarında akan görüntüler vardır. Doğuştan kör olanlar ise görüntü içermeyen, ancak diğer duyuların algıladığı koku, ses, temas ve duyguların eşit derecede yoğun hissedildiği rüyalar görürler.

-Herkes rüya görür.

Aslında hepimiz rüya görürüz ama bazılarımız hatırlamayız.

-Rüyalarımızdaki oyuncuları tanıyoruz.

Rüyalarımızdaki oyuncuları tanıyoruz.

Rüyalarımızda tanıdıklarımızı görürüz. En azından rüyamıza giren her yüz mutlaka bir yerde görmüş olduğumuz birisidir. Çünkü yönetmen beynimiz, rüya için yeni yüz yaratmaz, şimdiye dek rastladığı tüm yüzleri rüyalarınızda oynatmak için depolamıştır.

-Herkes rüyalarını renkli görmez.

İnsanların %12’sinin rüyaları siyah beyazdır. Geri kalanımız renkli rüyalar görüyoruz. 1915-1950 arası yapılan çalışmalar rüyaların çoğunlukla siyah beyaz olduğunu gösterirken 1960’lardan sonra durum epey değişti. Günümüzde 25 yaşın altındakilerin yalnızca %4.4’ü siyah-beyaz rüya görüyor. Siyah beyaz televizyondan renkli televizyona geçişin etkisi tartışılmaz.

-Rüyalar semboliktir.Rüyalar semboliktir.

 

Rüyaların kendine özgü bir sinema dili vardır diyebiliriz. Rüyanızda gördüğünüz şeyler de herhangi bir nesne yerine derinlerde bambaşka bir şeyleri temsil ediyor olabilir.

-Rüyalarımızda çeşitli duygular yaşarız.

Olumlu duygulardan çok olumsuz duygular rüyamıza girer.  Pozitif hisler negatif hislerden fazladır. Rüyalarda en çok deneyimlenen duygu kaygı hissidir.

 -Gece boyu rüya görürüz.

Gece boyunca 4 ila 8 rüya görürüz ancak bu uyuduğumuz sürenin yalnızca 1-2 saati içinde gerçekleşir.

-Hayvanlar da rüya görür.

Farklı hayvanlarla yapılan deneyler, rüya görürken insanlarla aynı beyin dalgalarını yaydıklarını göstermiştir. Uyuyan bir köpeği izlerseniz, bir şeyin peşinden koşarcasına patilerini oynattığını göreceksiniz.

-Rüya sırasında bedenimiz geçici felç olur.

REM uykusu gözlerin hızla hareket ettiği derin uyku evresi olarak tanımlanır. Yetişkinlerde toplam uyku süresinin %20-25’i oranındadır. Gece uykusunda 90-120 dakika arası süren REM evresinde beyin rüyamızda gördüğümüz hareketleri fiziksel olarak yapmamızı engellemek için  bedenimizi geçici olarak felç durumuna sokar.

-Bazen gerçek rüyaya karışabilir.

Beynimiz biz uyurken etrafta olup bitenleri de bir şekilde rüyaya dahil eder. Uyurken kulağımıza gelen sesler, burnumuza gelen kokular gibi dışarıdan gelen uyaranlar rüyanın içerisinde kendine bir yer buluverir.

-Kadınlar ve erkekler farklı rüya görür

Kadınlar ve erkekler farklı rüya görür

Erkeklerin rüyalarında başrolde hep kadınlar vardır diye düşündüyseniz çok yanıldınız. Erkeklerin rüyalarında karakterlerin %70’i erkektir. Kadınların rüyalarında ise kadın ve erkek sayısı neredeyse eşittir. Ayrıca erkekler daha saldırgan rüyalar görmeye yatkındır.

-Beynimiz öğrendiklerini rüyalarda pekiştirir. 

Öğrendiğimiz bilgiler üzerine uyuyunca belleğimize yerleşir. Üstelik beyin uyku esnasında rüya görürken, sorun çözmeye ve öğrenmeye de devam etmiş olur.

-İnsan uyandığı gibi başını kıpırdatmazsa rüyasını hatırlar.

Rüyadan uyanır uyanmaz hareket etmeden durabilirseniz, o yarı-rüya yarı-gerçek alemde biraz daha zaman geçirebilirsiniz. Uyandığımızda bedenimizi kıpırdatmaya başlarsak rüya ile bağlantımızı koparmış oluruz. Hatta bazen aynı rüyaya dönmek bile mümkün olabilir.

-Bazı rüyalar tekrar eder.

Tekrar eden rüyalar bilinçaltınızın bir şey anlatmaya çalışması olarak yorumlanır. Rüyalarda sıkça görülen dişlerin dökülmesi veya kırılması sembolik anlamda sözcüklerimizle ilişkilidir. Eğer bu tip rüyalar görüyorsanız, iletişiminize odaklanmanız gerekiyor olabilir.

 

Yorum Yok

Yorum Gönder