Nasıl yatsan da iyi kalksan?

14 Mart 2016

Uyumayı bilmeyen var mı? Çocuklar bile yapabiliyorsa özel bir ehliyete gerek yok herhalde? Yine de konu o kadar basit değil. Uykunun azı da fazlası da zarar. Gerektiği kadar uyumak sağlık açısından çok önemli. Sadece fiziksel sağlık değil ruhsal ve zihinsel sağlık için de uyku kalitesi son derece önemli bir faktör. Kötü uyku ise kalp hastalıklardan obeziteye kadar birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıyor. Doğru pozisyonda uyumak da bir o kadar önemli. Yanlış pozisyon demek horlamadan cilt kırışıklıklarına uzanan bir yelpazede sorunlardan sorun beğen demek. Elbette uykuda bilincimiz yerinde olmadığı için pozisyonumuzu kontrol edemeyiz ama araştırmalara göre çoğu insan uyandığında kendini uykuya daldığı pozisyonda buluyor.

Sırtüstü uyumanın…

Artıları:

Omurganız ve boynunuz bayram eder. Yatağınız da işini kusursuz yapmış olur çünkü gece boyunca vücudunuza kusursuz destek sağlar. Tabii özel bir sağlık sorununuz yoksa en iyisi yastıksız uyumak. Çok fazla yastık kullanmak boyun ve solunum için iyi değil.

Eksileri:

Horlarken çıkardığınız sesle yüzünden yataktan ya da hatta evden atılabilirsiniz. Maalesef uyku apnesi vakaları da en çok bu pozisyonda görülür.

 

Yan yatarak uyumanın…

Artıları:

İster fetüs poziyonu olsun, ister sopa gibi dümdüz yatın, yan yatıyorsanız, çok sayıda insanla aynı tercihi paylaşıyorsunuz demektir. Yan yatmak reflü sorununu da hafifletebilir. Özellikle hamileyseniz sizin için en uygun pozisyon sol yanınıza yatmak. Karın üstü yatmanız zaten mümkün değil orası ayrı ama bu pozisyon kan dolaşımına da iyi gelir.

Eksileri:

Sol yana yatmak mideye ve akciğerlere baskı yapabilir. Tüm ağırlığınızı kolunuza yüklerseniz bu da kolunuzun uyuşmasına ve doaşım sorunlarına neden olabilir. Ağırlığı omuza vermekse  boynunuz için pek iyi olmaz.
Karın üstü uyumanın…

Artıları:

Bu pozisyonda uyumak horlamayı ve uyku apnesini engelleyebilir. Onun dışında da pek bir faydası yoktur.

Eksileri:

Hatta tüm pozisyonlar arasında en kötüsü olarak bilinir. Omurganın doğal eğimini dümdüz eder ve bel ağrısına sebep olur. Boyun sağlığı için iyi bir tercih olmadığını söyleyebiliriz.

Yorum Yok

Yorum Gönder