Kaliteli Bir Uykunun Önündeki Engel – Horlama

14 Aralık 2017

Uyurken horluyor musunuz? Arkadaşlarınız, eşiniz veya aile üyeleri horladığınız için sizinle alay ediyor olabilirler ancak çoğu zaman bu durum insanları sinirlendirebilir. Bunun nedeni horlama sesinin uykuya hatırı sayılır bir derecede müdahale etmesi. Dolayısıyla horlamanın gürültüsü, uyku ortaklarını ciddi derecede etkileyip uyku kalitesini düşürebilmekte. Çiftler arasında da, gerginlik ve hayal kırıklıklarının kaynağı olabilir. Araştırmalara göre çiftlerin yaklaşık %25’i horlama sebebiyle ayrı yatak odalarında uyumakta.

Neden Horluyoruz?

Uyku esnasında boğaz ve ağız kaslarımız gevşemekte. Bu gevşeme akciğerlere havayı taşıyan yolları daraltırken, hava akışını azaltır. Daralan solunum yolunda, yumuşak damak ve uvula dokuları sallanır ve titreşim yaratır. Bu titreşim ise horlamanın sesine yol açar.
Yalnızca gürültüsü ve sinir bozucu olması değil, aynı zamanda bir uyku bozukluğu olarak değerlendirilmekte. Sağlıklı bir uykunun önündeki önemli etkenlerden biridir. Uyku apnesi ise kişileri daha büyük bir risk altına alabilmekte.

Horlama durumunda uyku ürünlerinin payı da büyüktür. Sizin için uygun olan yastığı seçmek sandığınızdan daha önemli bir etki yapabilir. Size en uygun yastığı bulmak için online mağazamızı ziyaret edebilirsiniz.

Horlama problemi olasılığınızı artıran diğer risk faktörlerini şöyle sıralayabiliriz;

Aşırı kilolu olmak
Fazla kilo taşıma önemli derecede horlama şansınızı arttırır.

Burun, boğaz ve hava yollarının iltihabı
Bu iltihap alerjiler ve solunum yolu enfeksiyonları gibi durumlardan kaynaklanabilir.

Alkol tüketimi
Alkol abartılı şekilde kas gevşemelerine neden olur, bu da horlamayı daha olası hale getirebilir.

Sigara içmek
Sigara, burun, boğaz ve hava yolundaki hassas dokuları tahriş ederek titreşim ve horlamaya neden olabilir.

Sırt üstü uyurken
Bu uyku pozisyonu hava yolunun daralmasına neden olabilir. Birçok kişi, yan pozisyon yerine sırtüstü yatarken horlamaya daha yatkındır.

Uykunuzu Takip Ediyor Musunuz?

Horlama, uyku kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmekte. Çeşitli uyku ölçümleme testleri yaptırarak uyku kaliteniz hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Bilimsel araştırmalar, kişinin kendi uykusunu analiz edebilme durumunun olmadığını kanıtlamakta. Çeşitli sensörler ile bütün gecenizi izleyecek bir sistem, uykunuza dair bir çok gerçeği ortaya çıkartabilir.
Horlamak, gece boyunca sık sık uyanmanız anlamına da gelebilmekte.

Horlama Problemine Karşı Yapılabilecekler

Endişe etmenize gerek yok. Horlamalarınız uyku rutininizin kalıcı bir öğesi olarak kalmak zorunda değildir. Çeşitli tedavi yöntemlerine başvurabileceğiniz gerçeğinin yanında, horlamayı azaltmak için bazı öneriler şu şekildedir;

  • Kilo vermek
    Küçük bir kilo kaybı bile (%5 gibi) horlamada önemli bir fark yaratabilir.

  • Uyku pozisyonu değiştirmek
    Sırtınızda üstü uyumaya kıyasla, yan pozisyonda uyumak horlamanın sıklığını ve yoğunluğunu azaltabilir.

  • Yatmadan önce alkolden kaçınmak

  • Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak

  • Sigarayı bırakmak

 

Bunlarla beraber bazı medikal yöntemler ise şu şekildedir;

  • Sprey veya benzeri burun temizleme yöntemleri

Burun kanallarının önemi ve temizliği, horlamanın engellenmesi açısından önemli bir yöntem olabilir.

  • Burun bantları

Burnun dışına yerleştirilen şerit şeklinde bantlar, uyku sırasında burun kanallarını açık tutmaya yardımcı olur. Horlamanın direkt önüne geçmese de, azaltmakta önemli bir rolü olabilir.

  • Burun genişleticileri
    Uyku esnasında burun deliklerine yerleştirilen mini stentler horlamayı azaltabilir.

  • Ağız koruyucuları

Diş hekiminizden de destek alarak ağız koruyucu seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Ağız koruyucuları dilinizi hafifçe bastırarak, uyku esnasında solunum yollarını açık tutmaya yarar.

 

Yatak seçiminden kaynaklı uyku kalitesi düşüklüğü de oldukça sık rastlanan bir durum. Bu nedenle yatağınızda ne kadar rahat olduğunuzu ölçümlemek ve size uygun yatak modelleri hakkında bilgi almak için uzmanlara danışmak faydalı olabilir. Size en yakın Yatsan mağazasından kişiye özel randevu alarak uzmanlarımızdan destek alabilirsiniz.

 

Horlamanız gerçekten sıradan bir horlamanın üzerindeyse, uyku obstrüktif apnesinin bir habercisi olabilir. Uyku apneli hastaların hava yolları kapanır ve geçici olarak uyku sırasındaki solunumlarını kesintiye uğratır. Bu kesintiler hafif uyku apnelerinde ara sıra görülebilir veya orta ila şiddetli uyku apnesi ile gece boyunca sıklıkla da ortaya çıkabilir.

Obstrüktif uyku apnesi, yüksek tansiyon ve diğer kardiyovasküler hastalık formları, obezite, hafıza ve diğer bilişsel problemler ve kazalar için artmış risk dahil diğer koşullar için riskleri arttırır.

 

Obstrüktif uyku apnesinin bu beş semptomuna dikkat edin:

Yüksek sesle horlama

Gözlemlenen apne belirtileri (uyku esnasında solunumun durması gibi)

Sabah başağrısı ve ağız kuruluğu

7 ila 9 saatlik bir gece uykusundan sonra bile uyku halinin geçmemesi

Duygudurum salıncakları, sinirlilik, anksiyete ve depresyon

Bu belirtilere sahipseniz derhal doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Tedavi edilmeden bırakıldığında, tıkanıklık ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

 

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Yorum Yok

Yorum Gönder