Doğru Yatağı Seçmenin Püf Noktaları

3 Mart 2017

Yatak nasıl alınır: Ana faktörler

Yeni bir yatak alırken göz önünde bulundurmanız gereken iki ana faktör vardır:

  1. Destek – Uyandığınızda sırt ve bel ağrısı yaşamamak için ayak parmaklarınızdan başınıza kadar sizi doğru şekilde destekleyen bir yatak seçmelisiniz.
  2. Konfor– Yatağınızın vücudunuza baskı uygulamamalı. Bu baskı, yatarken dönüp durmanıza neden olup yorgun bir şekilde uyanmanıza sebep olabilir.

Hem sizi doğru bir şekilde destekleyen, hem de vücudunuzda baskı oluşturmayan bir yatak bulduysanız, vücudunuz için doğru yatağı bulmuşsunuz demektir. Bunlara ek olarak daha küçük çaplı birkaç faktör ise:
  • Hareket ayrımı – Eşiniz yatakta hareket edince ya da yatağa girip çıkarken uykunuzun bölünmemesini sağlayacaktır.
  • Sıcaklık – Yatağınızın yüzey ısısı, vücut ısınıza yakın olmalı. Eğer daha sıcak veya daha soğuk olursa bu durum uykunuzu bölebilir.
  • Kenar desteği – Yatağın kenarında uyuduğunuz zaman yataktan düşmenizi engelleyecektir.
  • Hava sirkülasyonu: Yatağınızın içinde kullanılan malzemenin doğal olması hava geçirgenliğini arttırarak, terlemeyi azaltır ve nem dengesini korur.
Biraz daha detaya girelim:

Yatağınızda doğru destek olup olmadığını nasıl anlarsınız?

 
Doğru yatağı bulma konusunda en önemli faktör doğru desteği sağlayıp sağlamadığını anlamaktır. Yatak, vücudunuzu yukarı iterek, vücut ağırlığınızın etkisini yok etmeli. Yani sizin için doğru olan yatak, genelde sert olan yataktır. Değil mi?

Değil.

Vücudunuz düz bir çizgi değildir. Yan, yüz üstü ya da sırt üstü uyusanız bile vücudunuzun kıvrımları vardır ve bir yatak bu kıvrımlara ve şeklinize göre size doğru desteği vermelidir. Tıpkı iyi bir ayakkabının, ayağınıza verdiği destek gibi. Omuzlarınız ve kalçanız yatağa gömülse bile omurganız hep düz bir çizgi halinde kalmalıdır. Eğer yatağınız çok sert olursa omuz ve kalçanız yukarı doğru itilir ve omurganız kıvrılır. Eğer uzun süre bu vaziyette uyursanız bel ve sırt ağrısı ile uyanırsınız. Ayrıca sırtınızı düz bir çizgi şeklinde korumak için sıkça pozisyon değiştirirseniz derin uyku haline geçemezsiniz. Bu da yorgun uyanmanıza sebep olur. Aynı şeyler, yatağınızın fazla yumuşak olması sonucunda da meydana gelecektir. İhtiyacınız olan yatak, vücudunuzun doğal şeklini korumasını sağlayacak yataktır.

Yatağınızın konforlu olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Doğru yatak seçimindeki en önemli ikinci kriter konfordur. Bir yatak eğer çok sertse vücudunuza yüksek bir baskı uygular. Bu, kan akışını yavaşlatıp ve sinirlerinizde batma hissi uyandırırken durmadan pozisyon değiştirmenize sebep olur.
Eğer durmadan pozisyon değiştirirseniz derin uykuya geçemez, 8 saat aralıksız uyusanız bile REM uykusu alamadığınız için yorgun uyanırsınız. Bir yatağı denerken, sabit bir pozisyonda birkaç dakika durun ve pozisyon değiştirme ihtiyacı duyup duymadığınıza dikkat edin. Eğer sabit pozisyonda rahatsanız doğru yatağı bulmuşsunuz demektir.
Destek ve konfor doğru yatak için iki ana kriterdir. Eğer vücudunuza baskı uygulamayan ve doğru bir pozisyonda uyumanızı sağlayan bir yatak bulduysanız, kendinize çok iyi bir yatak bulmuşsunuz demektir.

 

 

Yorum Yok

Yorum Gönder