Dingin bir zihin için 9 ipucu

13 Aralık 2016
Çoğumuz yoğunluğu düşük de olsa sürekli stres altında yaşıyoruz ve çoğu zaman bunu o kadar normalleştiriyoruz ki artık stres altında olduğumuzun farkında değiliz. Stres belirtilerini belirgin biçimde göstermiyor olsak da stresle bağlantılı olarak beynimizde salgılanan kortizol hormonu uzun vadede zihinsel ve fiziksel sağlığımızı mahvediyor. Bu yüzden gergin hissetmiyor olsak bile zihnimizi arındırıp yaşantımıza huzur katmaya zaman ayırmak önem taşıyor.
Zihninizi sakinleştirip huzurlu hissetmek için deneyebileceğiniz 9 yöntem öneriyoruz.
1- Minnet duygusuna odaklanın

Karşılaştığımız zorluklar karşısında görüşümüzün daralmasına neden olarak kolayca iyi giden şeyleri fark etmek yerine kötü giden şeylere odaklanmamıza yol açabilir. Her gün minnet duyduğumuz 3 şeyi bir kenara yazmak bile günlük yaşantımızda daha dengeli bir bakış açısı yakalamanıza yardımcı olur. Mesela yatağınızın başucunda bir defter bulundurup uykudan önce minnet duyduğunuz şeyleri yazabilir, sabah uyanınca yeniden bakabilirsiniz.
2- İçsel yargılarınızı fark edin

Birçoğumuz başkalarınca yargılanmaktan korksak da eleştirilerin en kötüsünü kendi kendimize yaparız. Hiçbir şey zihnimizi kendimizi içten içe yargıladığımız kadar kirletip strese sokmaz. Bu yüzden düşünce kalıplarınızı gözlemleyerek içinizdeki eleştirmenin ne zaman açığa çıktığına dikkat edin. Bunları fark ettiğiniz zaman sürekli kendinizi eleştirip yargılamaktansa sakinleşip rahatlamaya doğru ilk adımı atmış olacaksınız.
3- Meditasyon yapın

Meditasyonun zihin ve beden üzerindeki olumlu etkileri tartışılmaz. Çoğu kişi genelde çok zahmetli olduğu kanısında olduklarından bir iki kez deneyip vazgeçer ve alışkanlığa dönüştürmekte zorlanırlar. Sakinleşmenizi sağlayan ve üretkenliği artıran meditasyon, stresin fiziksel ve duygusal etkileriyle savaşmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kendinizi rahatlatma becerinizi geliştirir. Çoğu insanın sandığı gibi meditasyon, zihinsel olarak hiç bir şey yapmamak ve tüm düşünceleri boşaltmak demek değildir. Meditasyon ne düşündüğünüz ya da düşünmediğinizle ilgili değil, zihninizi gözlemleyip yatıştırmayı öğrenmekle ilgilidir. Kendinizi sakinleştirip farkındalığınızı yükseltir. Meditasyon yaparken düşüncelerin kendiliğinden ortaya çıkmasına izin verip, düşündüğünüzün farkına varırsınız ve bunu gözlemleyip düşüncelerin gelip geçmesine izin verir ardından zihinsel bir gevşeme haline dönersiniz. Bunu yapmak için de nefesinize odaklanmanız yararlı olacaktır. Bir iki hafta boyunca günde 10 dakikanızı ayırıp meditasyon yapın, faydalarını kendiniz görün.
4- Kendinize şefkat gösterin


Öz eleştirilerimizi ve yargılarımızı fark etmeyi becerdiğimiz an, kendimize şefkat gösterme şansını da yakalamış oluruz. Bu da içinde bulunduğumuz durumu kabul edip sorumluluğunu almak ve aynı durumda olsa en iyi dostumuza göstereceğimiz şefkati kendimize yönlendirmek anlamına gelir. Bunu yaparak farklı standartlar karşısında kendimizi diğer insanlarla karşılaştırmayı bırakabiliriz.

5- Olumsuzlukla Aranızı Açın

İçten içe olumsuz düşünmekten ve kendinizle ilgili olumsuz inançlarınızı bir kenara bırakmaya çalışın. Bunu yapmayı tamamen kesmek olanaksız olsa da olumsuz düşüncelerle aranıza mesafe koyabilirsiniz. Mesela o çok önemli dosyayı toplantıya götürmeyi unuttuğunuzda kendinize şunu söylemeyi deneyin. “O dosyayı unuttuğum için kendimi suçladığımı fark ediyorum”. Kendimize yönelttiğimiz olumsuz yargıları veya kendimiz hakkındaki olumsuz inançlarımızı belirlemek bu düşüncelerin aslında saf gerçekler değil sadece kendi fikrimiz olduğunu görmemize yardımcı olur.
6- Rutinler Oluşturun

Günlük rutinler oluşturmak sıkıcı gibi gelse de zihnimizin sakinleşmesine gerçekten yardımcı olur. Günlük yaşantımıza yerleştirdiğimiz rutinler sayesinde gün içinde ufak tefek işlere kafa yormaktan ve çok fazla karar almak zorunda olmaktan kurtuluruz. Bu da zihnimizde yer açıp daha önemli ve büyük işlerle ilgili daha sağlıklı düşünebilmemize yarar. Açık ve dingin bir zihin için en önemlisi de kendinize belli bir uyku rutini oluşturmak ve buna olabildiğince sadık kalmaktır.
7- Günlük tutun

Günlük tutmak aklımızdan geçen düşünceleri kağıda dökmemizi sağlar. Bastırdığımız düşünceleri ve kaygıları yazmak biriyle onlar hakkında konuşmakla benzer bir etkiye sahiptir. Günlük tutmaya zaman ayırarak düşüncelerinizi ve duygularınızı işlemden geçirmenize ve kendinize özel, güvenli bir alanda ifade etmenize yarar.
8- Yapılacaklar Listesi Çıkarın

Her gün yapmanız gereken işleri ve tasarılarınızı yazmak da zihninizi arındırmaya yardımcı olur. Bir iş yaparken aklınıza daha sonra yapmanız gerekenler geldikçe konsantrasyonunuz bozulur. Liste yapmak ise hem verimliliğinizi artırır hem de zihninizi sakinleştirir. Telefonlarınızın not defterlerinin dışında akıllı not alma listeleri oluşturabileceğiniz mobil uygulamalara da göz atabilirsiniz. Bizim son zamandaki gözde uygulamamız Wunderlist’e bir göz atabilirsiniz.
9- Egzersiz yapın

Egzersiz yapmanın hem bedensel hem de zihinsel olarak kendimizi iyi hissettirdiği bilinen bir gerçek. Sadece 10 dakika egzersiz yapmak bile beyinde endorfin salgılanmasına yol açar ve böylece hem zihinsel dinginlik hem de fiziksel rahatlama mümkün olur.

Yorum Yok

Yorum Gönder