Çocuklarda Gece Korkusu

1 Kasım 2017

Çocuğunuzda Neden Gece Korkuları Oluşuyor?

Karanlık, yatağın altındaki canavarlar, yalnız başına uyku… Tüm bunlar çocukluk yaşlarında yaygın olarak görülen problemlerden sayılabilir. Bunlar çocuğunuzun hayal gücünün zirve yaptığı yıllarda gerçekleşir ve aynı zamanda bu yöndeki gelişimi de gösterebilmektedir. GGece korkusu genellikle çocuğunuzun hayal gücünün zirve yaptığı bu dönemde ortaya çıkabilir ve gün boyunca dinozorlar, ejderhalar ve kötü adamlar gibi tasvirli oyuncak figürleriyle iç içe olan çocuklar için gece uykusu biraz zorlayıcı olabilir. Bu süreçte çocuğunuzun uykusu üzerinde olumsuz etkilere neden olabilen çocuklarda gece korkularını azaltmak için hem seçeceğiniz oyuncaklar hem de çocuğunuzun uyku ürünleri etkili olabilir

Çocuğunuzun iyi bir gece uykusu için ihtiyacı olan unsurları da gözden geçirmeniz gerekebilir. Çocukların gece boyunca deliksiz uyuması için uyku ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

duvara resim çizen çocuk

Dekorasyon

Daha öncesinde hiç korkunç gelmeyen çocuğunuzun odasındaki oyuncak bebekler veya benzeri figürler, karanlık odada aniden oyuncak bebek korkusu yaratabilir, çünkü çocuğunuz hala gerçek ile fantezi dünyası arasındaki ayrımı tam olarak yapma yeteneğini geliştiriyor olabilir. Unutmayın ki çocuğunuz hala gerçek ile fantezi dünyasındaki ayrımı yapabilme becerisine yeni yeni ulaşmaya çalışıyor olabilir. Bu nedenle görünmez bir varlığın yatağın altında olma ihtimali ona hiç de gerçek dışı gelmeyebilir. Çocukların duygusal dengesini ve uyku sorunlarına yol açabilen çocuklarda gece korkusu olabilir.

Gece korkusu, karanlık, çeşitli sesler ve kötü olabilecek insanların ayrımı anne babaların zaman beklentisini aşabilir. Bu durumun iki yaşından başlayarak 10 yaşındaki çocuklarda gece korkusunun devam ettiğini destekleyen çeşitli araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Okul öncesi yaş aralığındaki çocuklar daha canlı bir hayal gücüne sahip olmanın yanı sıra, dünyada kendilerine zarar verecek şeyler de olduğunu anlamaya başlayabilir. Önümüzdeki on yıl boyunca görevinizin, çocuğunuza gerçek bir tehlike (bir yabancıdan tarafından uzatılacak bilmediği bir şeyi kabul etmemek) bir varlık gibi hissedilen durumlar (duvarda veya yatak altındaki cadı) konularında destek olup anlatmaya çalışmak olabilir.

Ayıcığı ile uyuyan çocuk

Çocuğunuzun Gece Korkularını Atlatması İçin Ne Yapabilirsiniz?

Şu anda onların korkularını tamamen yok etmek veya görmezden gelmesini sağlayabilmek çok da mümkün olmayabilir. Her çocukta olduğu gibi bu da büyüme aşamasında olan çocukların geçirmesi gereken doğal bir aşama olarak görülebilir. Bununla beraber çocuğunuzun bu korkularını azaltabilmek, durumla başa çıkabilmesi ve daha çok uyuyabilmesi adına bazı yöntemleri izleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun kolayca uykuya dalabilmesi için uykuya geçiş aşamasında destek veren konforlu yataklara ihtiyacınız olabilir. Uykuya geçiş sürecini destekleyen konforlu ve sağlıklı Yatsan yataklarını gözden geçirebilirsiniz.

Kitap okuyan baba ve kız

Kitap Okumak

Yatmadan önceki saatlerde çocuğunuza mutlu hikayeler okuyabilirsiniz. Olumlu, neşeli ve canlı karakterlerin oluşturacağı durağan bir hikaye çocuğunuzun uykuya olan eğilimini artırabilir. Özellikle yatış saatlerinde hemen önce, sizin de olduğunuz bir alandaysanız (örneğin oturma odası) şiddet içeren ve şüpheli televizyon şovlarını izlememeye dikkat edebilirsiniz.

Blog sayfamızdaki “İyi hissetmenizi sağlayacak sesleri keşfetmek” konulu yazımızın maddelerine göz atarak çocuğunuza daha iyi bir uyku ortamı elde etmenin inceliklerini öğrenebilirsiniz.

Oyuncağı ile uyuyan çocuk

Uyku Rutini

Uyku sürecine hazırlık bünye tarafından algılanabilir hale getirilebilir. Bu ortamı sağlamak için belirli uyku rutinlerini uygulayabilirsiniz. Her gece aynı saatte uyumak hem uyku kalitesi hem de uyku rutini için ilk ele alınabilecek başlıklardandır. Sıcak bir banyo ve sakin şarkılar da çocuğunuzun uyku sürecine hızlıca adapte olabilmesi için verimli olabilir. Çocuk kitapları ve mutlu hikayeler için kitapçılara danışabilirsiniz. Uzmanların önerdiği, çocukların dünyasına hitap eden hikayeler, çocuğunuzun ilgisini çekebilir.

İki Kız Çocuğu

Uyku Ortamı

Uyku ortamı çocuğunuzu uykuya geçişini kolaylaştırmak için düzenlemeniz işinize yarayabilir. Dingin renk seçimleri gibi dekoratif düzenlemeler gibi sevilen bir oyuncak veya kapı aralığı gibi düzenlemelerle de çocuğunuzun uyku kalitesine destek olabilirsiniz. Gece ışığı da çocuğunuzun uykuya geçişinde yardımcı rol üstlenebilir. Loş bir yerden aydınlatma veya masa lambası bunun için efektif olabilir.
Yatak odasındaki kapıyı açıp bırakıp, çocuğunuza ninni veya bir hikayeyi cd çalar aracılığıyla dinletebilirsiniz. Ayrıca çocuğunuzun bir kardeşi veya evcil hayvanınız varsa, uykudan önce onları bir araya getirip çocuğunuzu gece korkularından uzaklaştırıp, daha sıcak bir ortama sevk edebilirsiniz.

Çocuğunuzun sevdiği bir oyuncağı (örneğin bir oyuncak ayıcığı) yatağında konumlandırabilirsiniz. Beraber sarılarak, arkadaşı hissiyatını alarak daha konforlu hissedip uykuya dalmasına yardımcı olabilecek etkenlerden birisi olabilir.

Bebeğiniz için kaliteli bir uyku ortamı yaratmak adına bebek ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.

Çocuğunuz yalnız kalmaktan korkuyorsa ve ancak sizinle temas ettiğinde rahat ediyorsa iki yönlü bebek monitörlerini deneyebilirsiniz. Bulunduğunuz yerden onunla konuşup, iletişime geçebilir veya kendisini zor bir durumda hissettiğiniz gördüğünüz anda yanına gidebilirsiniz.

Ayrıca çocuğun sizinle beraber uyumak istemesi konusunda endişeye kapılmayabilirsiniz. Gece korkuları bitip, başka bir gelişimsel mücadeleye geçene kadar desteğinize ihtiyacı olabilir. Yatağında tek başına yatmaya alışması er ya da geç gerçekleşecek bir durum olarak değerlendirilebilir.

Köpek ve Çocuk

Çocuğunuzun Gece Korkularının Anormal Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuza rahat etmesi için gereken her şeyi yaptınız ve hala korku dolu mu davranıyor? Korkuları normal bir gelişim sorunundan fobi ya da kaygıya geçmiş olabilir. Eğer böyle bir durumla karşılaştıysanız, bir uzmana danışabilirsiniz.
Bir fobinin işaretleri ağlamak ve bunu sıklıkla devam ettirmek olabilir. Sorulduğunda “karanlıktan korktum demek” yerine “ışıkları açalım, soyguncular geliyor” diye belirtmişse bu durum üzerinde durmanız gereken konulardan olabilir.

Evde, anaokulunda veya gün içerisinde herhangi bir ortamda rahatsız edici veya travmatik bir olayın yaşanması da gece korkularına neden olabilir. Hatta en küçük çocuklar bile boşanma, aileden birinin ölümü ya da bir ebeveynin iş kaybına neden olan stresin farkındadır ve bu durumlar karşısında savunmasız kalabilir.

Bu tip durumlar da çocuğun duygusal alanında karışıklığa neden olabilmektedir. Normalden farklı olduğunuz tüm durumlar için uzman tavsiyelerine başvurabilirsiniz.

Çocuğunuzun kaliteli bir uykuya ulaşması için çocuk odasını nasıl dizayn edebileceğinizi öğrenmek için Kaliteli Uyku İçin Çocuk Odası Nasıl Dizayn Edilir?’ blog yazımızı inceleyebilirsiniz

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

 

 

Yorum Yok

Yorum Gönder